Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość matherka

antykoncepcja po porodzie

Polecane posty

Gość matherka

czesc chciałabym poznac wasze opinie dotyczace wkladek domacicznych np. mirena czy ladyinsert. zastanawiam sie nad skuteczna i jednoczesnie jak najmniej obciazajaca dla organizmu forma antykoncepcji. zle tolerowalam leki hormonalne przed ciaza wiec chcialbym jak najmniej chemii...slyszalam tez o zastrzyku takim raz na 3 miesiace, czy oddzialywuje on na organizm tak jak pigulki???bede wdzieczna za podzielenie sie doswiadczeniami

Gość hmmmmmmmmmmm
wyszukiwarka i wszystko wiadomo

Gość hmmmmmmmmmmm
jak najmniej chemii to celibat

Gość matherka
współczuje poczucia humoru, rozumiem, że tu juz nie wolno pogadac tylko trzeba sobie "wyszukiwac" tematy hmmmmmmm??????

Gość hmmmmmmmmmmm
skoro jest 100 takich samych tematow to nalez wyszukac a nie powielac

Gość danis
tez zastanawiam sie nad mirena. Nie mam chęci na 3 dziecko.

Mirena to wkladka domaciczna - hormonalna. Zaklada sie ja na 5 lat i kosztuje ok 1000 zł. Polecana dla kobiet, które juz nie planują dzieci (przynajmniej w ciągu 5 lat). Sa tańsze spirale - ok. 400 zł - oddziaływują tylko mechanicznie i nie maja w sobie żadnych hormonów = brak \"chemii\". Jesli planuje się dziecko w przeciagu paru lat - te sa polecane. Zastrzyk to to samo co tabletki = hormony

zastrzyk to hormony, powoduja dzialanie antykoncepcyjne przez 3 miesiace, tyle tylko ze w tym czasie nei wiesz jak bedzie pracowal Twoj organizm *ogolne zamopoczucie, krwawienia nie w czasie gdy powinna byc miesiaczka), a po wstrzyknieciu nie ma odwrotu..

Gość mam 2 dzieci
i tez nie planuje kolejnego dziecka. Pytajac mojego gina o antykoncepcję zdecydowanie odradził mi zastrzyk raz na 3 miesiace poniewaz jest mniej skuteczny niz pigułki.

Gość mam 2 dzieci
i po zastrzyku ma sie wieksza skłonnosc do depresji

Gość kuleczki dwie
ja jak urodzilam to po 5miesiacach zalozyla sobie spirale na 5lat nie pamietam firmy.Ja tez nie mog brac zadnych hormonow na lateks mam uczulenie a ze spirali jestm zadolowona choc poczatki mialam ciezkie krwotoki podczas miesiaczki ale pozniej bralam na to tabletki i juz wszytsko ok.wiekszosc moich kolezanek ma i bardzo sobie chwala.polecam

Gość ooooogi
Sprzedam Mirene. Kupiłam ją jakiś czas temu (sama, na receptę, u gina kosztuje o wiele więcej), jednakże okazało się, iż mój narzeczony musi wyjechac na ponad rok na stypendium za granicę, w związku z czym wkładka póki co nie będzie mi potrzebna. Wszelkich informacji udzielę przez e-mail: volverinn@gmail.com Cena 700PLN- moim zdaniem atrakcyjna, w aptece kosztuje prawie 900. Wkładka jest nowa, zapakowana fabrycznie- opakowanie nie otwarte, długi termin ważności.

możesz spróbować tabletek minipills - to antykoncepcja hormonalna zalecana dla kobiet po porodzie i dla karmiących piersią. mają mniejsze stężenia hormonów od zwykłych tabletek i bierze się je 28 dni bez przerwy. jeżeli chodzi o wstrzyknięcia - te na 3 miesiące. dają dużo objawów niepożądanych bo to jednorazowa duża dawka hormonów, i jeżeli wcześniej nie tolerowałaś antykoncepcji hormonalnej to przy nich możesz się czuć jeszcze gorzej. poza tym efekt antykoncepcyjny działa różnie długo - od 3 miesięcy nawet do 12, nie wiesz kiedy wróci płodność... spirale i wkładki są dla kobiet które już nie planują więcej dzieci - zbyt często zdarzają się komplikacje jak stany zapalne w macicy i przydatkach, a także wrastanie ich w mięśniówkę macicy. po takich komplikacjach możliwość zajścia w kolejną ciążę się zmniejsza... najlepiej gdybyś porozmawiała z ginekologiem, on zaleci Ci najlepszą metodę