Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AnkaStudentka1985

KRZYWDZĄCE SKREŚLENIE Z LISTY STUDENTÓW. WEJDZ!!!!!

Polecane posty

Gość AnkaStudentka1985

Witajcie Kochani! Zostałam skreślona z listy studentów III roku! Z powodu "prawomocny wyrok sądowy, przestepstwo z winy umyslnej"- dokładnie do takich osób na mojej uczelni wydaje sie decyzje o skresleniu. Fakt miałam sprawę sądową, jednak Sąd ukarał mnie z paragrafu 292 punktu 1 kk. Sad odstapił u mnie od wymierzenia kary. Dodatkowo odwołując sie na orzecznictwa sadów czyn z art 292 nie jest przestepstwem umyslnym, ponadto instytucja warunkowego umorzenia nie jest tozsama ze skazaniem na kare pozbawienia wolności. Definitywnie warunkowe umorzenie postepowania karnego pociaga za sobą rezygnację ze skazania. Nie wiem co robic!? :( zaczyna sie sesja, piszę prace licencjacką, to juz mój trzeci i ostatni rok i takie nieszczęście. Kochani jak to jest? Odwołałam sie od decyzji rektora, w odwołaniu napisałam iż w regulaminie uczelni, moga skreślic osobą ukarana prawomocnym wyrokiem Sądu, ale chyba mnie to nie dotyczy? :( Wogóle nie dostałam indeksu, jeszcze nie byłam pytac z jakiego powodu mi go nie wydano, jutro pojdę to ustalić. Napisałam odwołanie, złozyłam, jednak jeszcze nie dostałam odpowiedzi od Rektora. Przeciez gdy sie odwołałam i przynajmniej do czasu kiedy nie otrzymam negatywnej odp od Rektora Uczelni, powinnam byc na prawach studenta prawda? To dla mnie bardzo ważne, jestem b.dobra uczennicą, duzo nerwów, czasu i fatygi włozyłam w te studia, a teraz przez taka głupia sprawę oni mnie Skreślają! Dodam, że to za co zostałam ukarana jest sprawa banalną- kupiłam kradziony przedmiot, nie wiedząc, że pochodzi z przestepstwa :(:(:( jednak Sąd uznał, że na podstawie towarzyszących okoliczności- mogłam przypuszczać :( Czy mieliście z czymś takim do czynienia? Dlaczego nie dali indeksu, czy powinni, czy maja prawo mnie skreślić????? Liczę na Was!

Gość zapisac sie czy nie
a co to ma wspolnego ze studiami ze jestes paserka ?

Gość rfreterwt
w ogołe skad wiedzili ze mialas sprawe w sadzie? Sad poinformowal uczelnie?

Gość w ogole jestem zdziwiona ze
Cie skreslili... Nie wiedzialam, ze to ma wplyw! Nie lam sie, moze sie ulozy 🌻 Wspolczuje nerwow :(

Gość twierdzenie
a gdzie to takie reguly mają ? studiujesz prawo?

Gość AnkaStudentka1985
Wiedza, bo jednak jest jakis na to paragraf , że sad informuje. Również caly czas byłam pewna, że info nie dotrze na uczelnie! A jednak wysyłają :( Nie wiem co ma to wspolnego ze studiami. Nie zagrażam nikomu :( przeciez nie jestem społecznie nieporządana, dlaczego chca mi zabronić nauki?????

Gość AnkaStudentka1985
Studiuje w Państwowej Wyższej szkole, płakac mi sie chce z tego wszytskiego, jednak bedę walczyła do konca!! Wiem, ze jak tu negatywna odp dostane, to moge sie odwoływac, do sądu Administracyjnego, a potem jeszcze dalej, jednak bez sensu jak i tak nie dali indeksu!! :( Nie dostane wpisów, nie zaliczą.....ale staram się. Ogólnie ciut to sprawa dziwna , że mnie skreslili, gdyz z tego co wiem nie każda uczelnia ma az takie surowe regulaminy!! Na wiekszości za takie przestepstwa nie skreślają!! Dopiero kiedy Sąd wyda karę na Wydalenie Uczelni to sie zgadzam, ale tak???????????!!!!!!!!!!! Wrrrrrrrrrrrrrrr ;(

Gość AnkaStudentka1985
Niech to bedzie ku przestrodze Wam!! Uwazajcie na kazdym kroku, spójrzcie , jak łatwo mozna sobie wszystko popsuc :( Mialam nawet stypendium naukowe, jeżdze na wolontariaty, wiem, że teraz ich to moze nie obchodzi, ale do cholery nie jestem kryminalistka jakąś :(

Gość rfreterwt
bez sensu to wszytsko. ,rektor tezx chyba baedzie skonczonym idiota jesli negatywnie odpowie na odwołanie. życze Ci powodzenia i żeby sie wszystko dobrze skończyło

Gość AnkaStudentka1985
Dziekuje za zrozumienie :*** Niedlugo muszę oddać pierwszy rozdział pracy, a jak tu ja pisać. Może przeciwnie dostane powerka przez to zamieszanie. Buuuuuuuuu :(

Gość AnkaStudentka1985
A może ktoś wie jak to wygląda od strony prawnej? Jestem w tych sprawach żółtodziobem i wiem tylko tyle co zdążyłam liznąć przez tą moja sprawę.

Gość no niestety ale w kodeksie
studenta jest napisane, że nie można łamać prawa, oraz że obowiązkiem ucznia jest GODNE reprezentowanie uczelni oraz środowiska studenckiego. Więc nawet jak udowodnisz, ze to nie jbyło celowe oszustwo, to i tak mogę Cie po prostu wyrzucić dyscyplinarnie. Czasami wystarczy się spic i trafić na izbę i już po studiach. WIęc jest to zgodne z regulaminem. Tym bardziej, że na początki indeksu masz tekst przysięgi, którą się podpisuje i tam też jest że obiecujesz się uczyć oraz godnie reprezentować uczelnię. Ale nie przed sądem

Gość no niestety ale w kodeksie
Wiesz, mnie ksreślili mimo że to było NIEZGODNE z regulaminem:O Ale po prostu poszłam do dziekana, powiedziałam mu, ze nie jestem naiwna, rzuciłam regulaminem uczelni i studiów na biurko i powiedziałam, ze tego tak nie zostawię, bo znam swoje prawa i już jestem studentką:classic_cool: Dodam, ze nic nie zrobiłam, po prostu nie dostałam wpisu z jednego przedmiotu, który według regulaminu można zaliczać do końca studiów:O I za to mnie skreślili. Więc z tym sądem to się nie dziwię...

Gość AnkaStudentka1985
Spicie się, kradzieże to jedno. Niby paserka to przestepstwo, ale zrobiłam to nieumyslnie....skąd mogłam wiedzieć. Pozatym jeszcze maja mnie karac wydaleniem z Uczelni? Mam zaczynac od nowa, albo poprawiac semestr tylko dlatego, że potkneła mi się noga. Żyję zgodnie, nikogo nie krzywdzę. Ok nie wiem, moze sie nie znam, może źle piszę :( może, ale nie chce snuc czarnych scenariuszy. Boli mnie to , że zwykle na uczelniach za karalność nie usówaja...a tu masz Ci los - u mnie tak sie dzieje. Nawet na Akademiach, Uniwersytetach- słyszalam, że studiuja osoby z wyrokami za przestepstwa umyslne. itp.

Gość jezu ale ona nie zrobila tego
swiadomie ... ciekawe skad wy maciewszyscy pewnosc ze jak kupujecie np. perfumy w jakims sklepie czy nie sa one kradzione albo falszywe ? Kolezaka pracuje w perfumerii i mowila ze czasami dostaja podroby ;/ Rozdmuchaj sprawe ... zadzwon do UWAGA !!! TVN !!!

Gość AnkaStudentka1985
No niby nie jestem skazana, tylko sąd uchylił sie od wymierzenia kary, ale widzisz wywalili mnie. Nie znam sie dokładnie u mnie to jest paragraf 292 pkt 1 kk. Dlaczego skreslili jak w regulaminie mojej uczelni pkt który niby odnosi sie do mojej osoby jest wyraxnie napisane, że Opinia o skresleniu odnosi się do odob skazanych za przestepstwo z winy umyslnej, prawomocnym wyrokiem sądu..czyli wg regulaminu nie powinnam, chyba, że sie mylę :( I don't know i dlatego Was męczę :)

Gość AnkaStudentka1985
heheh Dobre z ta UWAGA W TVN :) ale narazie nie chcę robić problemów dla mojego Rektora :PPPPP może okaże się konpetentnym człowiekiem i odpowiednio zalatwi sprawe :PPPP Wogole najgorsze ze na takie odpowiedzi od rektora czeka sie spory okres czasu. Myslałam, ze do czasu odpowiedzi jestem tak czy tak na prawach studenta, a tu indeksu mego ni ma :/ jutro pojdę kombinować......popytam. Będe Was oczywiscie informowała na bieżąco.

Gość AnkaStudentka1985
Kompetentnym *

Gość no to się kłóć z nimi
ale wtedy na bank dostaniesz dyscyplinarne i tyle. A jak miałaś sprawe i wyrok w zawiasach, to masz przechlapane. I niemów, ze na UW studiują ludzie z wyrokami:O tam można wylecieć za wszystko🖐️

Gość AnkaStudentka1985
Więc może nie na uw, ale wiem, ze na uczelniach z wyższa rangą. Mam w rodzinie KLAWISZA- troche się zna i wie , że studiuja. Bo przyznasz, że nie każdej uczelni regulamin jest tak drastyczny.

Gość jezu ale ona nie zrobila tego
No ale jakby okazal sie swinia (oby tak nie bylo) to powiadom o tym lokalna prace czy tv :) Naprawde to pomaga ...oj pamietam jak u nas w misteczku burmistrz chcial zrownac z ziemia lokalny park (jedyne miesjce zieleni w naszym miescie) bo chciala tam jakas wloska firma fabryke budowac ... Od razu zesmy zadzwonili po tv i prase ... Efekt - burmistrz w koncu wymienila lawki w parku, zbudowal dzieciom piaskownice i postawil nowe hustawki :P

Gość rfreterwt
na UW? Ja studiuje na UW i wg regulaminu powinnam wyleciec (nie zaliczyłam poprawki) jednak poszłam za rada Pan z dziekantu, napislam podanie i ciagle studiuje. Wiec to wszytsko zalezy do dziekana a że u nas jes bardzo ugodowy to naprawde trzeab sie starac zeby wywalili :)

Gość AnkaStudentka1985
rfreterwt -----> mam nadzieję, że u nas tez wladze sa "ugodowe" :) juz mi troszkę weselej, lezki otarte i robie tak jakbym nadal była studentką :) Czyli "jezu ale ona nie zrobila tego" u Ciebie szczescie w nieszczęściu, bo może jakby burmistrz nie chciał go zrównac z ziemią- co w konsekwencji zmusilo Was do interwencji---> nie mielibyscie ławek, placu zabaw :* Widzicie, czasem nawet te czarne dni, nieszczęścia, piach w oczy sa potrzebne aby dostrzec piekne strony zycia :( "bo jak szczęście rozpoznać ma, ten kto nie zaznał goryczy łez?" ....tak moze miało byc :) wiem niepoprawna ze mnie optymistka :))

Gość AnkaStudentka1985
Kochani, chyba będzie ok :) byłam na uczelni, Pani ta co mnie skresliła nie chciała wydac indeksu, ale poszłam do bardziej kompetentnej w tych sprawach , ona miała teczke z moja sprawą i powiedziała, że moje odwołanie jest dobrze napisane i sie z nim zgadza. Mowiła, ze pewnie w sadzie cos namieszali, wiecie , może jakas praktykantka cos namieszała i wysłała do uczelni pismo, ze to z winy umyslnej i zostałam skazana, a było ciut inaczej. Dzis po zajeciach mam sie zgłosić, prawdopodobnie dostane karte obiegową! Trzymajcie kciuki. Ach teraz to tak te paragrafy poznałam, że w przyszłości bedę madrzej wszystko załatwiała. Zobaczymy jak to wszytsko sie ułoży, ale na razie chyba jest ok! :) wieczorkiem dam znać :*:*

Gość to wkoncu
skazali cie czy nie ?Jak tak to za co?i co rzekomo zrobilas?

Gość AnkaStudentka1985
Paserstwo z winy nieumyślnej, sąd umorzył postępowanie, wszystko sie ułożyło, jednak wczesniej nie wiedzialam czy mam racje sie odwołując czy też nie :) Dzieki Wam serdeczne za wsparcie :)