Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dobra rada nie jest zła

KOŚLAWOŚĆ KOLAN U 6-LATKA

Polecane posty

Czy jest coś takiego jak koślawość kolan?? Chodzi mi o to czy jeszcze w tym wieku to lekceważyć bo można z tego wyrosnąć. Czy racvzej kwalifikuje się to na wizytę u ortopedy?? Do tej pory myślałam, że mój syn ma takie dziwne kolana, bo jest bardzo szczupły wręcz chudy. Ale twraz zaczynam się zastanawiać, czy aby to nie jest już jakaś nieprawidłowość. Jeśli któraś z Was miała z czymś takim do czynienia to proszę o wypowiedzi. No i co zaleca ortopeda??

Lepiej pójść do ortopedy.Mój syn też to miał.Wystarczyła gimnastyka korekcyjna w szkole.Ale lepiej nie lekceważyć i zbadać dziecko. :-)

Gość Dobre buciki.
koslawość kolan owszem mozliwa,tylko wizyta u .....nie wiem czy nie neurologa.moze bedziesz musiała chodzic na rehabilitacje,ale czy w tym wieku mozna dziecko z tego wyprowadzić?Mysle,że tak.

Gimnastyka korekcyjna chyba na razie nie wchodzi w grę. Syn chodzi do przedszkola do grupy 5-latków. Nie rozumiem jednak dlaczego neurolog?? Co to ma wspólnego z kolanami??

Jeżeli będzie potrzebna rehabilitacja ortopeda skieruje na nią dziecko.Jeżeli nie będzie potrzebna da dziecku zestaw ćwiczeń,które będzie musiało wykonywać w domu.

Gość jakaś inna mama
6 lat to juz bardzo duże zaniedbanie, niestety, jeśli to rzeczywiście koślawość kolan, to czeka was wiele pracy, buty ortopedyczne, rehabilitacja i inne takie. Niestety. Ale plus dla ciebie, ze w ogóle chcesz coś z tym zrobić. lepiej późno niz wcale, ale jeśli jest to zaawansowana koślawość kolan, to.... nie spodziewaj sie wielkich efektów, a przynajmniej nie od razu . O ile w ogóle.... Nad tym, zeby dziecko miało prawidłową postawę pracuje się od pierwszego kroku dziecka - właściwe obuwie, zwracanie uwagi w jaki sposób dziecko siada i w jaki stawia stopy. 6 lat utrwalonego nawyku złego siadania, lub "szurania kostkami" po ziemi, to już jest bardzo duży problem. Skontaktuj się z dobrym ortopedą. Im szybciej tym lepiej. W przyszłości, ta pogłębiająca się wada stanie się przyczyną wielu dolegliwości u dziecka - z czego najmniejszym będzie dotkliwy ból stawów kolanowych :( Znam wiele przypadków dzieci, obecnie już dorosłych, którzy borykają się z tym problemem. W każdym razie tylko lekarz rozwieje Twoje wątpliwości, lub zleci odpowiednie postępowanie.

Gość Dobre buciki.
Wydaje mi sie,że najpierw oglada dziecko naurolog,on wysyła dalej do specjalisty i wtedy ewentualne rehabilitacje.Moge sie mylic ale tak było u mojego dziecka.

Gość Kasia_St
Kwestię prawidłowej postawy w tym także stóp określa ortopeda. Warto do niego sie udać jeśli coś Cie niepokoi. Natomiast prosty test we własnym zakresie możesz dokonac za pomocą specjalnego obuwia Memo, które dzieki swojej diagnostycznej podeszwie ujawnia dysfunkcje jesli takie występują oraz w instrukcji dołaczonej do każdej pary butów jest informacja co zrobić jak ścierają sie poszczególne strefy w podeszwie. Zajrzyj na stronę www.memoinfo.pl i poczytaj więcej. Jest tam dużo informacji. Polecam to obuwie gdyż w przypadku wady daje gwarancję jej korekcji.

Gość Zosia35
Nie można tego lekceważyć. Wizyta u ortopedy konieczna. Do tego dobre buty profilaktyczne które kupić na www.tomcio.pl Do tego rower lub basen i witamina D

Gość Karolina

Moja siostra na gimnastykę korekcyjną i rehabilitację chodziła dopiero w podstawówce. Ważne żeby zareagować, a nie zastanawiać się czy jest już za późno czy jeszcze nie. Oprócz ćwiczeń można wspomóc dziecko poprzez zakup odpowiednich butów, które nie tylko zapobiegają ale też pomagają w wyleczeniu wady. Osobiście polecam te z memoinfo.pl