Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość madziaaaaaaaa

prawdopobienstwo

Polecane posty

Gość madziaaaaaaaa

Mam prosbe czy ktos umie rozwiazac to zadanie lub podac mi wzor. Na loterii jest 40 losów w tym wygrywajacych jest 4. Kupujemy 2 losy. Jakie jest prwadopodobienstwo tego ze bedzie wsrod nich dokładnie 1 los wygrywajacy. i jeszcze jedno zadanie. Oblicz objetosc ostrosłupa prwadidłowego szescikatnego o krwedzi podstawy 3 cm i kacie nachylenia krawedzi bocznej do podstawy 45 stopni. Moze ktos pomoc. Prosze :)

Gość madziaaaaaaaa
przynajmniej to pierwsze:)

Gość madziaaaaaaaa
a nie z warjacji bez powtórzen lub kombinacj czy cos takiego??

Gość madziaaaaaaaa
pomoże ktos???

nie,zbiorem bedzie losowanie 2 z 4O zdarzeniem elementarnym bedzie to ze z czterech wygrywajacych losujesz 1 * z 36 przegrywajacych tez jeden tzw 4 nad 1 * 36 nad jeden/40 nad 2

To drugie obietosc= 1/3 x pole podstawy x wysokosc V = 1/3 x Pp x H podstawa to kwadrat Pp = a x a = 9 a = 3 ten kat nachylenia masz podany po to ze tam ci wyjdzie trójką prostokątny zbudowany z krawędzi ostrosłupa wysokosc i 1/2 przekątnej podstawy (d) d = pierwistek z 2 x a d=3 pierwiastki z 2 1/2d = 3/2 pierwiastka z 2 (z) potem wykorzystujesz ten kąt i liczysz tg 45 st = H : z 1 = H : 3/2 pierwiastka z 2 H = 3/2 pierw. z 2 V = 1/3 x 9 x 3/2 pierw. z 2 V = 9/2 pierw. z 2 Mate miałam bardzo dawno niech ktoś mnie sprawdzi .

Gość madziaaaaaaaa
ale podstwa to sześcio kąt:( nie kwadrat

To drugie obietosc= 1/3 x pole podstawy x wysokosc V = 1/3 x Pp x H podstawa to kwadrat Pp = a x a = 9 a = 3 ten kat nachylenia masz podany po to ze tam ci wyjdzie trójką prostokątny zbudowany z krawędzi ostrosłupa wysokosc i 1/2 przekątnej podstawy (d) d = pierwistek z 2 x a d=3 pierwiastki z 2 1/2d = 3/2 pierwiastka z 2 (z) potem wykorzystujesz ten kąt i liczysz tg 45 st = H : z 1 = H : 3/2 pierwiastka z 2 H = 3/2 pierw. z 2 V = 1/3 x 9 x 3/2 pierw. z 2 V = 9/2 pierw. z 2 Mate miałam bardzo dawno niech ktoś mnie sprawdzi .

masz racje sory zasługerowałam sie prawidłowym i nie doczytałam ze szesciokątny

Gość madziaaaaaaaa
ale podstwa to sześcio kąt:( nie kwadrat

Gość madziaaaaaaaa
a nie umiesz rozwiązać na szesciokątnym?? dzieki za pomoc

podstawe czyli szescian dzielisz na trojkąty wychodzi 6 rownobocznych czyli w tym trojkącie zbudowanym z wysokosci i krawędzi bocznej ten trzeci bok ma 3 cm i wtedy liczysz ten tg tg 45 = H : 3 1 = H : 3 H = 3 pole podstawy szescinu policz i reszte tak jak tam tylko z nowymi danymi sory za pomyłke

pole trójkąta równobocznego pierwiastek z 3 /4 x a do kwadratu Sorki ze z przerwami ale mam male dzieci i płacza

Gość madziaaaaaaaa
Bardzo dziekuje:):):)