Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość henryk z kołowni

JADE DZIś TROLEJBUSEM W LUBLINIE I NAGLE

Polecane posty

Gość halynka z mlynka
to czemu miasta gdzie nie ma trakcji tramwajowej nie stawaija na trolejbusy jako alternatynwy srodek lokomocji - słyszałem ze UE jest do nich poztywnie nastwaiona i w nastepnych latach bedzie jakis program dotacji na rozbudowe trakcji trolejbusowej.

Gość halynka z mlynka
up up :-)

Bo w Polsce jest ogólna niemoc, zlikwidować jakąś trakcję łatwo- wybudować z powrotem, to już problem: trolejbusy jeździły w Warszawie, Wałbrzychu, Olsztynie, Słupsku, Dębicy, obecnie jeżdżą tylko w w Lublinie, Gdyni i Sopocie i Tychach.

Gość Halynka z mlynka
up

Gość Halynka z mlynka
w wawie były trajtki - pierwsze słysze , te miasta które podałeś też mnie zaskoczyły , słyszaam o pozaniu ale tam jest rozbudowana trakcja tramwajowa wiec zrezygnowali z trolejbusów

Gość Maniek z braamy
Nie no,jestem w kompletnym szoku.To wrecz niebywale co sie stalo tam,w Lublinie.Macie trzy ulice i zeby jeszcze je pomylic....No nie....

Gość helenka z mlynka
maniek 3 ulice to moze u ciebie w kiblu :-) a faktycznie dzieki za artykuł - wikipedia sie czasem przuydaje, czuytałam kiedyś o trajtkach w polsce ale jakos mi umkneło ,ze były w stolicy

Gość Welon
jak w metrze hihi :-)

Gość LOOBLYN CITY
UP

Czasami spadnie, ale w Gdyni jest np. szwajcarski Saurer z przyczepą, sprowadzony z Warszawy, wyremontowany jako historyczny, może jechać bez trakcji np. gdy nie ma skrętu trakcyjnego.

Gość soulowy chłopak
UPPPP

W Warszawie HGW zapowiadała powrót trajtków, ale tak to spełnia jak inne swoje obietnice.

Gość Halynka z mlynka
co to jest hgw?

Gość Halynka z mlynka
hahaha, nawet nie przyszło mi to do głowy , ale sadze ze w warszawei trajtki sa zbyteczne , macie dobrze rozwinietą trakcje tramwajowa, podobno bedzie 2 linia metra w przyszłosci , po co wiec traolejbusy :-)?

Chodziło o ograniczenie emisji spalin w centrum- w Budapeszcie np. też są tramwaje, jest metro, a są trolejbusy i to w samym centrum. W Rzymie też są przewidziane trolejbusy- w centrum hybrydowe.

Gość Halynka z mlynka
w Rzymie sa juz od paru lat trolejbusy :-) ale nie weim czy hybrydowe

No tak masz rację, ale zamówili hybrydowe jakiś czas temu- w celu wprowadzenia na trasy bez trakcji w zabytkowym centrum.

Gość Halynka z mlynka
czyli w w momentami nie ma tam nad niebem pajeczyny a trajtki dalej jezdzą :-)?

podnosisz po pięciu dniach :) No właśnie tak, chociaż ja lubię tą pajęczą sieć- jest na co spojrzeć, jak np. przekłada się zwrotnica, fajnie też wychodzi na zdjęciach.

Gość Halynka z mlynka
up , ktoś zapodłą wczesniej zdjecie z san farncisco - tam dopiero ejst sieć haha, ale faktycznie sieć nad ulica coś w soebie ma :-) ale nie lbie niektórych słupów trolejbusowych wygladaja beznadziejnie :-(

Gość odświezamy kultowy topikkkkk

Nie no schodze z tego swiata...:D :D pobeczalam siue ze smiechu jak to czytalam... :D :D

ten topik to kultowa sprawa- lekcja dla wszytkich podszywaczy ale w 2 czesci nie brak też merytorycznje rozmowy na temat trajtków... chcoaiz po frekfencji widac ze 1 czesc bardziej ludzi interesuje

Gość mój głos nie jest wiążący
Mieszkam w Słupsku, tu kiedyś też były trolejbusy, ale je zlikwidowali. Ekologia ekologią, a ekonomia ekonomią. Podobno finansowo się to nie opłacało i autobusy wychodziły taniej. Ale może to jakieś "niedasię" Słupskiego MZK. Jakoś w innych miastach to funkcjonuje. Likwidacja była jakieś 8 lat temu. Ciekawe, czy po zmianach cen benzyny i energii przez ten czas, nadal byłaby to nieopłacalna inwestycja? Wiem, że także był inny problem - mianowicie słupy trakcyjne. Kilka słupów musiało stać na prywatnych posesjach, co powodowało znaczny wzrost kosztów. Z tego co się orientuję, właściciel działki liczył sobie około 2000zł miesięcznie za postawiony na jego terenie słup.