Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bezrecepty

USG dopochowowe

Polecane posty

Gość bezrecepty

Nigdy nie miałam USG dopochwowego a mam 36 lat - może dlatego, że cytologię mam zwykle grupę 1 lub 2 , nie mam innych niepokojących objawoów itd. Kiedy robi się takie badania, tylko kiedy się podejrzewa jakąś chorobę czy też profilaktycznie? Co takie badanie może pomóc wykryć? Jak często je robić? Pytam tutaj zanim zapytam lekarza, ale zaczynam się dziwić, że nigdy mnie nie skierowała na takie badanie...

USG dopochwowe jest dokladniejsze niz to przez powłoki brzuszne. Jesli wszystko jest z Tobą ok . nic Cię nie boli a lekarz podczas badania nie wyczuwa nic niepokojącego to nie ma potrzeby wykonywac tego badania. U mnie było tak podczas zwykłego badania ginekologicznego lekarz stwierdził że jajnik jest powiększony dostalam skierowanie na Usg własnie dopochwowe ,któro wykazło 4 cm torbiel na jajniku.

Gość bezrecepty
dzięki. Zastanawiam się tylko czy warto raz na 2-3 lata, sama nie wiem, zrobić takie badania profilaktycznie. Tak na wszelki wypadek gdyby lekarz coś przeoczył?

może i warto ! na swoim przykladzie wiem że czasem może nic nie bolec . Ja mialam zwykłą rutynową kontrole , kiedy lekarz stwierdził powiększony jajnik potem było leczenie ,bezskuteczne w koncu operacja wynik histo -pat wykazał endometrioze . Leczę się już ponad 2 lata ........................ a nigdy nic mnie nie bolało

Gość anita w
USG dopochwowe trwało u mnie 1 min. z zegarkiem w ręku,jak sądzicie czy lekarz olał to badanie.Dlaczego tak krótko

usg dopochwowe robię co pół roku. kontrolnie. niewiele kosztuje a przynajmniej wiem, że wszystko ok

anita w--> dziwne w sumie. u mnie trwa to dość długo i w różnych pozycjach się układam, żeby lekarz zobaczył każdy zakamarek

Gość bezrecepty
meaaa- a dlaczego co pól roku? Sama tak zdecydowałaś, czy lekarz powiedział ci, że tak trzeba? Co może wykryć USG czego nie wykryje cytologia?

np. torbiele, albo jakieś problemy z jajnikami, powinno się robić to usg raz w roku jak nie ma poważnych problemów, bo jak są to częściej

Gość anita w
pewnie z NFZ wziął pieniądze jak za normalne,trwające tyle co trzeba

Gość nie to perek
na tym usg widac wszystko, co tam sie dzieje; cytologia wykrywa rzczy na poziomie bakterii , grzybów itp. , usg widoczne sprawy, niewidoczne z powodu zasłoniecia :P tzn. jak ktos sie zna to widac, ja sie tam wpatruję i widzę zame szare krechy :P u mnie to usg wykonano, jak było podejrzenie ciaży

Gość nie to perek
u mnie też to badanie nie trwało za długo, moze nie minutę, ale nie dłużej niż 2-3

dlatego co pół roku, że czuję się pewniej jak wiem co mam :) nie wiem, może przesadnie dbam o siebie

Gość bezrecepty
no to ja też się zapiszę i będę chyba robiła co roku. Tylko musze znaleźć dobre miejsce (dobry sprzęt plus dobry lekarz obsługujący)

ja mam za każdą wizytą co 2 miesiące, ale mam pewne problemy i muszę mieć wszystko pod kontrolą

Anita - myslę ze lekarz nie zbadal Cię tak jak potrzeba . U mnie takie usg trwa przynajmniej 10 min. Lekarz wszystko dokładnie ogląda ,macicę przydatki jajniki cos mieży porównuje .Badanie trwa naprawdę długo . co 3 miesiące robię usg w ramach wizyty i za każdym razem jest tak samo długie. Zawsze dostaję jeszcze wydrukowane zdięcia.

Gość anita w
dzieki,za odpowiedz.też tak mi się wydaje że za krótko trwało badanie,jak można tak oszukiwać pacjetki?

Gość staraczka....-
tez dostałam skierowanie na usg dopochwowe, bo lekarz stwierdził u mnie ze mam powiekszony jajnik, ile moze kosztowac takie badanie prywatnie???

18:05 meaaa usg dopochwowe robię co pół roku. kontrolnie. niewiele kosztuje a przynajmniej wiem, że wszystko ok ...niewiele...u mnie 75 zł chociaż ja miałam robione tylko raz i za darmo, bo w szpitalu i też trwało dosyc długo ok 10 min