Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja to mam pecha

czerwone, suche, pękające policzki u niemowlaka

Polecane posty

Gość ja to mam pecha

moje 5 miesięczne dziecko od miesiąca ma skórę na policzkach czerwoną (bardzej wieczorem, rano jest blada lub lekko różowa), suchą i pękającą. Czasem wygląta tak jakby była czymś polakierowana. Byłam z tym u lekarza, przepisał nam maść z witaminą A, ale to tylko pogorszyło sprawę. Dziecko nie ma żadnych problemów z kupką i brzuszkiem. Karmię piersią i 1-2 razy dziennie dokarmiam mieszanką. Smarowałam jej te policzki kremem Hipp, nic nie dawał, potem Oilatum, Dermabazą i też nic. Dzisiaj kupiłam Emolium. Co to może być ? Alergia ? Ma to tylko na policzkach.

Gość Stawiała bym na
Skazę białkową

Gość ja to mam pecha
zastanawia mnie jednak to, że lekarz oglądał dziecko. Chyba by rozpoznał skazę :o

Gość ja to mam pecha
a jakie jeszcze objawy daje skaza białkowa ?

Na 100% procent to alergia pokarmowa. Myślę ze lekarz powinien spróbować przepisać Wam mieszankę mlekozastępczą, a Ty powinnaś zrezygnować całkiem z nabiału jeżeli karmisz piersią. Spróbuj. Moja Zuzia miała dokładnie tak samo, a później szorstka skóra pojawiła sie też na ramionkach. Jezeli lekarz nie bedzie chciał wam pomóc, to poproś o skierowanie do alergologa. Powie dokładnie co i jak.

a ja mysle ze to nie zalezy od pokarmu jezeli jest to codzienie i wieczorem to niby skad ta prawidlowosc, ja osobiscie mam problemy z cera od dziecka i moj maly widze juz ze tez, my mamy na odmiane suche czolo i okolice noska, jest to bardzo uciazliwe, ale na razie maluszkowi smaruje to kremem z cynkiem i natluszczam oliwka ale starszemu dziecku to jzu mozna samrowac robiona mascia z wit odpowiednimi na takei zmiany skorne tylko tzreba sie wybrac do dermatologa i nei dac sobei wmowic ze to alergia (to teraz bardzo modne, leczyc sie nikomu nie chce i wszystkoz walaja na alergie) ciezko jest dobrac gotowy krem a lekarz moze pzrepisac robione kremy z wywazonymi dawkami wit pod konkretny przypadek dziecka

dopóki karmisz piersia ogranicz nabiał i zobacz czy nie jest lepiej U mojej małej zaczeło sie tak samo. Ma niestety alergie pokarmowa m.in. na mleko.

Gość ja to mam pecha
spróbuję na parę dni nie jeść nabiału. Może się poprawi, chociaż dokarmiam sztucznym mlekiem, a ono też zawiera krowie mleko.

Gość moj maly tez tak ma
lekarka kazala dawac jedzonko bezmleczne no i dietka zero nabialu orzechow cytrusów i czekolady

Gość moj maly tez tak ma
dietka oczywiscie dla mnie

Gość przechodziłam to samo
jak karmiłam piersią i zjadłam za dużo nabiału ...nie lekceważ tego bo dla takiego malucha to spory klopot ...nawet może sie skonczyć astmą ... Znam dobrze te suche i wyglądające jak polakierowane -policzki a nieraz nawet takie drobne zaczerwienione plamki na nozkach albo rączkach ...:O do roku jak karmiłam nabial ograniczyłam do minimum ...A jak maly miał 18 miesięcy babcia uraczyła go serkiem "danio" i na drugi dzien plamy jak byk ...teraz ma 5 lat i mały nie lubi mleka -i dobrze- zje ew jakiś owocowy jogurt.