Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

ciąża a własna działalnośc..................???

Polecane posty

Gość gość

prowadze wlasna dzialalnosc gosp. i jestem ciekawa jak to jest z tym wszystkimi urlopami..? ile dostane pieniazkow jak pojde na urlop (place podstawowy zus) na ile moge isc itp. jest tu ktos kto moze mi pomoc?

Hej! Ja też mam działalność i wkrótce rodze. Jesli zgłosiłas sie do dobrowolnych chorobowych to przysługuje ci płatne zwolnienie lekarskie (po 6 m-cach ubezp.) I macierzyński (bez okresu wyczekiwania, czyli od 1 dnia ubezp.) A jesli chodzi o pieniadze to ja sobie wyliczyłam, że dostrane na ręke ok. 1100 (płacę składki od podstwy 1622)

Gość gość
placisz skladki od podstawy 1622, a ile one wynoszą?

Gość gość
jestem kompletnie zielona w tej kwestii, zawsze mialam takie "ksiegowe" problemy:)

Gość gość
czyli u mnie bedzie to samo :) no to juz wiem ile.. zlodzieje... :/ a ile moze trwac urlop macierzynski?

Gość croo80
o, mnie też to interesuje. a wiecie może czy w trakcie macierzyńskiego mozna wystawiać faktury? bo slyszalam dwie opinie- ze mozna i ze nie mozna (ale to mozna ponoć obejść zatrudniając niby pracownika na którego się będzie wystawiało faktury)

Nie wiem czy będziesz miała to samo, bo liczy się podstawę z 12 m-cy, ale ja bede miała tylko z 1, czyli ze stycznia. Zależy od jak dawna prowadzisz działalność. I dziecko - 18, II 20 tygodni.

nie mozna wystawiac faktur, bo ZUS to interpretuje jako prowadzenia działaności w trakcie macierzyńskiego

Gość gość
ja prowadze dzialalnosc juz przeszlo dwa lata, tzn dokladnie dwa lata i miesiac:) i dopiero teraz zaczynam placic "normalny" zus do tej pory placilam ten "maly" ok.300zl dlatego pytam jak to jest... rodzic bede w lipcu i sama nie wiem co robic z praca, czy kogos zatrudniac..... ale wtedy musialabym ta osobe pilnowaac, czyli odpada zwolnienie bo przeciez bede na miejscu pracy.... w razie kontroli bedzie nie halo.. sama nie wiem... :/

Gość croo80
ainom, ja zaczelam placic pełne składki od pazdiernika, rodzę w czerwcu i to się wtedy bierze ponoć średnią z ostatnich 12 miesięcy. więc nie bedziesz dostawac tego co Sylwia ale pewnie jakos o połowę mniej

to jeśli nie będziesz brała zwolnienia to możesz zrobic tak jak ja - płaciłam do grudnia ten niski, ale zrobiłam sobie 10 dni przerwy w ubezpieczeniu chorobowym i dlatego będą mi liczyć macierzyński z pierwszego pełnego miesiąca, czyli stycznia. A styczeń zapłaciłam sobie według normalnej stawki. Jeśli nie zrobisz przerwy to policzą ci z 12 m-cy, czyli będzie częśc małych skałade i części tych normalnych.

Gość croo80
o, nawet nie wiedzialam ze tak mozna. a jak zrobilas przerwę 10 dniową? masz na mysli ze w jednym miesiącu nie zaplacilas chorobowego?

zrobiłam przerejestrowanie: ZWUA ze wszystkich ub. i ZUA tylko do obowiązkowych a od nowego m-ca ZWUA z obowiązkowych i ZUA do wszystkich ub, w tym chorobowego. Dlatego podstawa jest liczona od 1 pełnego m-ca.

Gość gość
srednio rozumiem ale sie staram...:) :) czyli trza troszke pokombinowac:)

Dokłądnie tak, ale wszystko jest zgodne z przepisami. Tylko trzeba je umiejętnie wykorzystać, a ja potrafię, bo moja działaność to własnie doradztwo :)

Gość gość
no wlasnie to jest to, ja sie nie znam na ksiegowosci i znac sie nie bede, nie wiem czemu, bo matematyczna ze mnie glowa, ale nie wchodzi mi to do glowy