Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość B123

Czy ktos ma w rodzinie osobe, ktora ma chorobe schizofrenia?

Polecane posty

Gość mam chorą na to mamę
Schizofrenia: Istnieje przynajmniej kilka typów schizofrenii różniących się objawami. Dotychczasowe wyniki badań wskazują, że przyczyny warunkujące powstawanie tej choroby mieszczą się w sferze biologii i sferze psychospołecznej. Mimo różnic w obrazie klinicznym, etiologii i poszczególnych rodzajów schizofrenii, można wymienić pewne wspólne cechy zaburzeń: znaczące obniżenie poziomu funkcjonowania społecznego i poznawczego, pierwszy rzut choroby pojawia się przed osiągnięciem wieku średniego, pojawienie się zachowań psychotycznych - zaburzenia myślenia m.in. w postaci urojeń oraz różnego rodzaju omamy (zaburzenia spostrzegania). Pojawiają się także zaburzenia poczucia własnego "ja", spłycenie lub podwyższenie afektu, tzw. defekt filtru poznawczego (zaburzenia w testowaniu rzeczywistości). SCHIZOFRENIA """Objawy choroby Niezmiernie trudno opisać i sklasyfikować objawy schizofrenii z powodu ich bogactwa. Mogą dotyczyć wielu funkcji psychicznych i różnych przejawów ludzkiego życia. Przedstawmy je w postaci uproszczonego wyliczenia: urojenia – występują niemal u wszystkich chorych. Najczęściej są to urojenia prześladowcze, które są jednak mało swoiste (występują także w innych chorobach). Charakterystycznymi są natomiast urojenia oddziaływania (zewnętrznego wpływu na chorego, jego ciało, psychikę, myśli lub, przeciwnie, wpływu chorego na jego otoczenie, psychikę i myśli innych ludzi itp.). Do typowych należą też urojenia ksobne, tj. dopatrywanie się związku między neutralnymi faktami i wydarzeniami a osobą chorego. Charakterystyczne są też urojenia polegające na nieprawidłowym odczytywaniu tożsamości innych osób lub poczuciu zmiany tożsamości własnej. Treść urojeń może być jednak niezmiernie bogata, nie ma właściwie tematu, który nie mógłby być treścią sądu urojeniowego. Urojenia schizofreniczne mają pewną strukturę nazywaną paranoidalną, tj. są słabo ze sobą powiązane logicznie i towarzyszy im aura poczucia zasadniczej zmiany świata i tajemniczości. omamy – występują u około połowy chorych. Najczęściej są to omamy słuchowe, „głosy” komentujące zachowanie chorego lub mówiące do niego, czasem rozkazujące. Mogą to być jednak dźwięki proste, piski, szumy itp. Innego rodzaju omamami są węchowe, smakowe, dotykowe (cenestetyczne). Omamy wzrokowe należą do rzadkości, a ich występowanie w schizofrenii bywa nawet kwestionowane. objawy katatoniczne – szczególne zaburzenia ruchu i napędu polegające na zahamowaniu albo pobudzeniu z cechami chaotyczności, niedostosowania do sytuacji, często ruch podlegający niespodziewanym zatrzymaniom, „schodkowany” albo płynnym zmianom tempa ruchu. Zaburzenia te sugerują pojawienie się chorobliwej autonomii procesów ruchowych, w wypadku ich nasilenia, zwłaszcza pobudzenia katatonicznego, mogą być uważane za jawny obraz dezintegracji psychiczno-ruchowej. formalne zaburzenia myślenia – „formalne” tzn. związane z samą strukturą procesu myślenia. Mogą być spostrzeżone i analizowane niezależnie od wypowiadanych przez osobę chorą treści. Należy tu zwłaszcza rozkojarzenie – szczególnego rodzaju niespójność wypowiedzi, ześlizgiwanie się wątków i podążanie za niespodziewanymi dla słuchacza skojarzeniami, a nawet większego stopnia dezintegracja myślenia, bałagan wątków i myśli, zahamowania. Charakterystyczne jest także odsuwanie się w rozważaniach i wypowiedziach od realnych aspektów świata (dereizm) oraz mniejsza efektywność myślenia. Zaburzenia formalne występują u większości chorych. zmniejszenie aktywności (abulia). mniejsza reaktywność emocjonalna (anhedonia), ograniczenie ilości kontaktów z ludźmi. objawy zaburzeń afektywnych – dysforii, depresji, manii." skopiowane z forum O2 (

Gość alka79
Bliska mi osoba(23) wlasnie przebywa w szpitalu psychiatrycznym i ma zdiagnozowana schizofrenie maniakalno-depresyjna. Mama tej osoby obarcza sie wina choc wiadomo o przyczynie genetycznej ale nie znamy zrodla. Jak im pomoc? Dzis mama tej osoby powiedziala mi ze nigdy nie powinnna miec dzieci! Jak z nia rozmawiac, co doradzic ? Pomozcie....

Gość moskala
Moja babcia cierpiała na schizofrenię, ale podejrzewam, ze miał tu znaczenie fakt, ze przeżyła wojnę i związane z nią okropieństwa, takie traumatyczne doświadczenia mogą wyzwolić tego typu choroby. Ogólnie z tego co wiem u niej objawiało się to manią prześladowczą - najczęściej że sąsiadki chcą jej jakąś krzywdę zrobić, każdy był przeciwko niej. kiedyś podarła wszystkie swoje zdjęcia z młodości w ataku, bo jej się wydawało że wróg je może wykorzystać. Straszne to musi być - omamy, iluzje, głosy.... Mam nadzieję, że u mnie nic takiego się nie ujawni. poza tym chciałabym mieć dzieci....

zbadajacie mu watrobe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! jezeli sie okaze, ze ma chora watrobe to wyjasni sie dlaczego fiksuje i bedzie sie dalo to wyleczyc. trzeba znalesc przyczyne dlaczego ten pacjet tak sie zachowuje. jezeli jest chora watroba to tez musza byc jakies tego przyczyny. zacznijcie o niego dbac, podawac mu duzo warzyw, jajek. schorzenia psychiczne niekoniecznie pochodza z glowy, to jest juz udowodnione, ze jezeli sa zaburzenia w watrobie to i w glowie sie pierdoli.

Gość gbnghfhg
wariactwo moze powodowac guz w mozgu trzeba wykonac tomografie a nie od razu wystawiac diagnoze schizofrenia

Gość z piekłaaa rodem
mój były mąz cierpi na ta chorobę..to koszmar:(

Gość gbnghfhg
a bierze jakies leki na to?

Gość gość
Witam można złożyć wniosek do sądu rodzinnego o częściowe ubezwłasnowolnienie w stosunku do leczenia i wtedy są wyda wniosek o przymusowe leczenie .

Gość gość
wujek mojego męża jest schizofrenikiem i jest to schizofrenia paranoidalna. jak był młody (a mąż jeszcze dzieckiem) to teściowa musiała się z mężem zamykać na klucz bo tamten latał po domu z nożem. straszna to choroba bo ponoć ten wujek był cudownym, wrażliwym i bardzo inteligentnym człowiekiem. zaczął przyjmować leki i trochę się uspokoiło. poznał panią psycholog, zakochał się i ożenił. po jakimś czasie okazało się że panią psycholog schizofrenia też dopadła i już nie dało się ich upilnować. z powodu niebezpieczeństwa na jakie narażali współmieszkańców bloku zostali sądowo ubezwłasnowolnieni i zamknięci w specjalnym domu opieki. ona zmarła, ale wujek siedzi tam już chyba ze dwadzieścia lat i nie ma dla niego ratunku :(

Gość markosiazosiaaa
moja bliska kuzynka chorowała na schizofrenię, własciwie to nadal choruje bo sie cały czas leczy, obecenie to w wolmedzie siedzi na leczeniu czy jakiejś innej klinice, sama już nie wiem. wspolczuje rodzinom takich osob, widzę jak moja ciocia cierpi z etgo powodu. straszna sprawa :(