Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dcvdwscswdas

Leonard Cohen - pierwszy taniec

Polecane posty

Gość dcvdwscswdas

Co sądzicie o piosence "Dance me to the end of love"? Pasuje?

Gość mama amama
jest świetna, ja też ją chce właśnie na pierwszy taniec:)

Gość mama amama
a walca zatańczysz, tylko nie wiedeńskiego:)

No nie wiem - wczytaj sie dokladnie w tekst i zastanow sie czy Ci odpowiada... Moja kolezanka zazyczyla sobie \"winda do nieba\" mysle, ze fajnie sie sluchalo jej mezowi tekstu \"ja go nie kocham, taka jest prawda, ale dziewczyna przez swiat nie moze isc calkiem sama\" :-O

Moze lepiej zagrac sama melodie? Bo np. lamana angielszczyzna moze popsuc wszystko a tekstu jest tam gesto.

Chyba zartujecie, dance me to the end of love ma tak prosty tekst , ze prawie każdy majacy jakies podstawy jezyka angielskiego go zrozumie, nawet moja mama, ktora nigdy sie nie uczyla tego jezyka rozumie slowa refrenu: Dance me to the end of love Dance me to the end of love Dance me to the end of love :) Tez biore tę piosenkę pod uwagę, bo bardzo lubię Cohena, ale nie mam bladego pojecia jak do tego zatanczyc (oprócz dreptania w miejscu oczywiscie). A i u kogo 90% gosci to ciotlki i wujkowie? U mnie 70% to będą mlodzi ludzie w wieku 17-35 lat:)

Hmmm ta piosenka ma tez zwrotki o tresci nieco wazniejszej i trudniejszej niz tresc refrenu. Ja nie mowie ze nie pasuje bo kazdemu pasuje co innego. Ja mam smutne skojarzenia zwiazane z tym utworem, moze dlatego czuje od niego jakis pesymizm.

nie sprawdzaja się? tzn , bo nie rozumiem o co ci chodzi? pod jakim względem sie nie sprawdzają? Jezeli ci chodzi o wykonanie utworu to nie mam się czym martwic, bo u nas wokalistka świetnie sobie radzi z anglojęzycznymi utworami:)

A dla fanow Leonarda Cohena polecam "take this waltz" i nie bedzie klopotow jak do tego tanczyc :-)

Akurat ta piosenka Cohena (jak wiekszosc zreszta) nadaje sie bardziej na pogrzeb niz na wesele.

No wlasnie bylam na stypie gdzie leciala jako ulubiony utwor zmarlego i pewnie stad moje negatywne nastawienie

Ech... Niektorzy nawet polskich tekstow nie rozumieja- patrz "Windą do nieba"... a co dopiero angielskich...

pierwsza piosenka jest dla mlodych i ma to byc piosenka ktora oboje lubią i skoro ktos marzy zeby zatanczyc sobie do Cohena to niech tanczy. mi mała dobrze ze nie będziesz gosciem na moim weselu, bo nie zniosłabym takiej marudy... to smętne.. to nie zrozumiale... dzizas

to pewnie bylo do mnie o niezrozumieniu tekstu wiec odpowiem - zrozumialam i nie wmowisz mi, ze "Winda do nieba" nadaje sie na peirwszy taniec na weselu. Bo co? Bo tekst o sukni z welonem pada? Zastanow sie troche jak to brzmi w kontekscie slubu. Moj piekny panie raz zobaczony w technikolorze piszę do pana ostatni list Już mi lusterko z tym pana zdjęciem teżnie pomoże pora mi dzisiaj do słubu iść Moj piękny panie ja go niekocham, taka jest prawda pan głowną rolę gra w każdym śnie ale dziewczyna przez życie nie może iść całkiem sama życie jest życiem pan przecież wie. Już mi niosąsuknie z welonem jużcyganie czekaja z muzyką końdo taktu zamiata ogonem mendelsonem stukają kopyta Jeszcze ryżem sypną na szczęście gosći tłum cos tam fałszywie odśpiewa złoty krażek mi wcisną na rękę i powiozą mnie windą do nieba Moj piekny panie z tego wsyztkiego niemogłam zasnać wieć niemogł mi się pan przyscnić dziś i tak odchodzę do bez pożegnania jakby z nienacka ktoś między nami zatrzasnął dzrzwi I tak na koniec - moje wypowiedzi byly najbardziej neutralne ale widze ze nawet to niektorym psuje humor gdy nie maja argumentow broniacych smetna piosenke...

W sumie to tego Cohena mozna puscic... Pod warunkiem, ze na weselichu bedzie duzo trunkow, w ktorych goscie beda mogli utopic wzbudzone tym kawalkiem zale. Zreszta, nie wyobrazam sobie, w jakim tempie mozna to cos tanczyc... bardzo, bardzo wolnym...

Gość PIRWSZY TANIEC TO
tanczy panna mloda z ojcem a pan mlody z matka na otwarcie imprezy a dopiero drugi taniec nalezy do mlodych i na pierwszy taniec tradycyjnie wybiera sie walca lu, wg polskiej tradycji poloneza i wtdy tancza wszytcy goscie

W ktorym miejscu ja niby napisałam, ze "Windą do nieba" nadaje się na 1 piosenkę, a co dopiero na wesele??? Nie zakumałyscie przytyku dziewczynki:P (mi chodziło o to , że wiele par chce , aby zagrano im "windą do nieba" - czyli jak sądzę nie rozumieją piosenki, która nomen omen jest po polsku , bo gdyby rozumieli to czy wybrali by ją?). Po za tym napislam , ze biore pod uwagę Cohena, ale pewnie go nie wybiorę, bo chcemy zatanczyć walaca, albo jakis inny taniec, a nie dreptać tylko w miejscu. Jak by nie patrzeć, kazda wolna piosenka jest smutna.

Gość jo chirality dobre
cohen jest nawet niezly, kwestia gustu

A u mnie wlasnie ta bedzie piosenka :D Kiedys chialam yesterday, always - bon yovi, tez gunse-sow :), i nawt braiana adamsa..., ale postawilam na cohena :D

nie ladne to co ladne, tylko to co kto lubi:D jesli ktos ma sentyment do jakiegos utworu, to czemu akurat go wlasnie nie odtworzyc na slubie, i przy tym nie zatanczyc? autorko - to jest jest wasz slub, i wasz pierwszy taniec, wiec przezyj go tak, jak oboje tego chcecie:) to tego utworu, co zapodalas, proponuje wolnego fokstrota, najabrdziej do tego utworu pasuje:) zycze powodzenia!:)

Gość wesele 7 czerwca
Jeśli obawiacie się kiepskiej angielszczyzny lub niezrozumienia tekstu, można zamiast tego zażyczyć sobie polską wersję tej piosenki - Maciej Zembaty "tańcz mnie po miłości kres", przepięknie zaśpiewane, a i tekst niesamowicie profesjonalnie i poetycko przetłumaczony... polecam serdecznie!

Gość gość77
Piosenki Cohen'a zostały piękinie przetłumaczone na język polski. Szczególnie "Tańcz mnie po miłości kres"Wykonanie Rybotycka, Radek... bardzo mi się podoba.

A ja tam bardzo chce "Czekasz na tę jedną chwilę" ("Wielka miłość") Seweryn Krajewski, i co wy na to?