Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bjustynka

Swedzenie i bole

Polecane posty

Gość bjustynka

hej jestem w 21 tc i od dwoch dni odczuwam swiad calego ciala-teraz jak pisze to swedza mnie posladki, ramiona, plecy i twarz troche. ale to wkurza! czesto tez swedzi mnie brzuch. czy to normalne?? druga sprawa to takie klucie po lewej raz po prawej stronie brzucha cos a la chwilowe skurcze. Zastanawiam sie czy to normalne??? niby staralam sie znalezc w necie cos na ten temat i tam pisali o tym, ze maCICA SIE ROZCIAGA i ze dlatego ,moze bolec a swiad moze byc przyczyna choroby chemo cos tam. nie wiem czy to prawda.. pozatym nie wiem czy konieczna jest wizyta u lekarza, jesli tak to mam pronlem bo jestem za granica i nie wiem jak tu z lekarzami-pozatym jezyka nie znam. heh napiszcie co wiecie pozdrawiam

To swędzenie to może byc CHOlestaza, warto skonsultowac się z lekarzem. Poniżej daje definicję cholestazy. Może Ci pomoze. Cholestaza W pierwszej ciąży przeszłam cholestazę. W 38. tygodniu ciąży zrobiono mi cesarskie cięcie i dziecko urodziło się zdrowe. Planuję teraz drugą ciążę, ale boję się, że sytuacja może się powtórzyć. Czy można coś zrobić, żeby jej uniknąć albo wykryć ją jak najwcześniej? Czy zawsze przy cholestazie konieczne jest wcześniejsze zakończenie ciąży? Cholestaza jest chorobą wątroby występującą w czasie ciąży. Jej przyczyny nie są do końca znane, ale wiadomo, że pojawia się na skutek obciążenia wątroby w czasie ciąży i działania znacznie wówczas zwiększonego poziomu estrogenów. Istnieje rodzinna skłonność do cholestazy i tendencja do powtarzanie się tej choroby w kolejnej ciąży. Nie potrafimy jej, niestety, zapobiegać. W następnej ciąży warto sprawdzić wyniki prób wątrobowych już w 22. tygodniu, a potem powtarzać je co kilka tygodni. Cholestaza objawia się zazwyczaj świądem skóry. Może być niebezpieczna dla płodu, powodować komplikacje porodowe, poród przedwczesny lub bardzo gwałtowny, a nawet zagrażać życiu dziecka. Dlatego konieczne jest leczenie i obserwacja w szpitalu oraz zakończenie ciąży, gdy tylko dziecko osiągnie dojrzałość do samodzielnego życia.

Ja jestem dopiero w 6tc ale od samego poczatku skura na calym ciele mnie swedzi. normalnie czasami nie moge usiedziec na krzesle w biurze, musze sie wiercic zeby mniej mnie swedzialo. Mi powiedziano (lekarz i kolezanki) ze to normalne, skura robi sie sucha podczas ciazy, a zeby temu zapobiec trzeba jak najczesciej ja nawilzac kremami, oliwka itd.