Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie wiem nie wiem nie wiem

wziernik u dziewicy??

Polecane posty

Gość studentka1986
Do "doucz się dziecko fizjologii": cytuję: "nie każda jest tak zbudowana, niektóre nie maja nawet wcale otworów, niektóre mają tak drobne dziurki, że nic przez nie przejdzie bez uszkodzenia jej, a zwłaszcza tampon czy wziernik". Swoją drogą Tobie radzę się douczyć! Krytykujesz przedmówczynię a sam sam/sama pierdoły piszesz :/. Błona dziewicza musi mieć otwory, jeśli by ich nie miała, krew gromadziłaby się w macicy i pochwie powodując zastoje. Co to za bzdura pisać, że błona nie ma wcale otworów?? Radze poczytać o różnych jej rodzajach. Brak otworów sądzę jest patologiczny w budowie błony i trzeba ją nacinać, by krew mogła odpływać. Lekarzem nie jestem, ale co nieco się czyta na ten temat. Pzodrawiam.

Gość dwudziestolatka_
troche smieszne jest to wszystko, co tu piszecie... spieracie sie o takie pierdoly, ze porazka... pamietajcie, ze kazdy organizm jest inny. inaczej reaguje na wiele rzeczy. jednym wziernik wchodzi bez problemu, innym wcale... dla jednych kobiety-gin sa fajniejsze, dla innych mezczyzni... to indywidualna sprawa. przy okazji moze po prostu powiem wam swoja historie i bedziecie mialy pelen obraz niektorych spraw, przykrych, bo przykrych, ale moze nauczycie sie doceniac to, ze w ogole mozecie chodzic do gina i skorzystac na wizycie a nie slyszec "nie moge pani zbadac". moze zdacie sobie sprawe z tego, ze wasze problemy z pojsciem do faceta czy kobiety ginekolog albo z rozmiarem wziernika S czy M sa po prostu lekko zenujace. jestem dziewica. nigdy wczesniej nie bylam u gina, bo nie bylo takiej potrzeby. ale niedawno zwiazalam sie z duzo starszym od siebie facetem i stwierdzilam, ze to jest dla mnie powazny zwiazek. majac troche rozumu w glowie w calej aurze zakochania, doszlam do wniosku, ze zanim zaczniemy wspolzyc pojde sie przebadac do gina, wykupie tabletki itd. pewnego pieknego dnia wzielam sie w garsc i poszlam na umowiona wizyte. okazalo sie, po megabolacym "pseudobadaniu", ze mam tak niewielkie otwory w blonie dziewiczej, ze nawet patyczek do wymazu nie wszedl... a co dopiero mowic o pelnym badaniu ginekologicznym palcami, czy wziernikiem... po kilku wizytach u roznych innych ginekologow (facetow, kobiet...) trafilam do szpitala na ginekologie aseptyczna ze skierowaniem na zabieg naciecia blony. nie zbadano mnie w ogole - stwierdzono, ze to na pewno tylko blona dziewicza (skoro gin dala mi skierowanie na TO, to na pewno sie nie mylila!!) i to bedzie krotkie, szybcie ciecie... podano mi narkoze, po czym szybko z niej wybudzili, bo stwierdzili, ze to jednak nie tylko blona i nie moga tego zrobic ot tak na malym zabiegu - wymaga sie wiekszej ingerencji lekarza w warunkach sali operacyjnej... odsylano mnie do roznych innych lekarzy na nibykontrole, przeszlam przez milion foteli ginekologicznych, na sile wciskano mi patyczki i inne sratytaty i nadal nikt nie skapnal sie, o co chodzi... roztrzesiona, rozzloszczona i zdruzgotana wynikami wszelkich badan zrobilam afere na caly szpital i takim sposobem trafilam do samego ordynatora oddzialu. okazalo sie, po dokladny badaniu (wreszcie nawet zrobiono mi usg, ktorego nigdzie przy tylu wizytach u gina nie wykonano), ze oprocz nieszczelnej blony, ktora jest grubosci podeszwy od buta, mam zrosniete sciany wejscia do pochwy. dwa dni pozniej lezalam juz na szpitalnym lozku z powbijanymi w lapska iglami, przygotowujac sie do operacji. w tej chwili jestem po operacji i dochodze do siebie. na sali operacyjnej grono 5 ginekologow doszlo do wniosku wspolnie, ze trzeba bylo dokonac plastyki przedsionka pochwy ( w tym naciecia blony dziewiczej). moj pierwszy raz zatem stracilam ze skalpelem. pomijam, ze dzisiaj pekly mi szwy i zszywano mnie na nowo... probowano tez zbadac wziernikiem - najmniejszym jaki jest mozliwy - i niestety sie nie udalo. dlatego powiem wam laski tak - mozliwosc zastosowania wziernika nie zalezy od tego, czy jest sie dziewica czy nie, a raczej od tego, czy wejscie do pochwy jest na tyle duze, zeby ten wziernik sie zmiescil i nie sprawil zbyt wielkiego bolu. Mnie nie mozna bylo zbadac przed operacja ( z wiadomych wzgledow) ani nawet po operacji, kiedy przeciez przywrocono mi prawidlowa budowe przedsionka pochwy... aaa.. i czytalam gdzies w pierwszych wypowiedziach,ze badanie przez odbyt to jakies sredniowieczne metody... akurat jest to normalne badanie rowniez i w XXIw. stosowane szczegolnie przy duzej szczelnosci blony dziewiczej, bo bylam tak badana nie raz... to tyle z mojej strony. glowa do gory wszystkie dziewice, cieszcie sie naprawde, ze w ogole mozecie korzystac z wizyt u ginekologa, bo to juz polowa sukcesu!

Gość 19latka
uh. a ja marudze ze nie chce isc do ginekolożki bo sie bardzo wstydze i boje bolu i wgl. po tym co Ty napisalas.. mysle ze nie ma co az tak sie bac. mam nadzieje ze u Cb wszystko juz w porzadku. Zycze zdrowia! i dziewczyny.. wszystkie siedzimy w tym razem. kazda z nas ma za soba albo przed soba 'niefajne' wizyty u ginekologow. w sumie dla lekarza/lekarki.. kazda z nas to tylko kolejna pacjentka. damy rade! :)

Gość chciałabym się zbadać
Odświeżam temat. Byłam rok temu u pani ginekolog ale ze względu na obecność błony odmówiła mi badania. Mam prawie 30 lat. Rozważam nacięcie chirurgiczne, bo chciałabym nareszcie iść na USG oraz cytologię. Czy zna ktoś adresy w Krakowie, gdzie można takiego nacięcia dokonać w znieczuleniu miejscowym? Bo na narkozę i skrzykawy w rękach nie mam ochoty z tak błahego powodu...

Gość gość
haaa ha ale jestes debilka

Gość gość
Szkoda niszczyć takiej przyjemności jak utrata cnoty.

Gość gość
Skalpel nie zniszczy cotłkowicie i bedziesz odczuwać ból,lepiej skorzystaj z sexu wtedy błona zniknie całkowicie,

Gość gość
Zakładanie wziernika jest nieprzyjemne ale nie powinno byc bolesne. Tyle w teorii, w praktyce jak widac różnie bywa. Ja po wziernikowaniu zakładam na noc Hydrovag, bo czasem mnie tam coś poociera albo odczuwam pieczenie, a globulki łagodzą te odczucia i goją, chronia tez przed infekcjami intymnymi.

Gość gość
to zależy od błony

Gość Cleo1976
Błona dziewicza to nie mur nie do przebycia.:) Normalnie w każdej znajduje się fizjologiczny otwór, przez który wypływa krew miesiączkowa.Bywa on różnej wielkości u różnych kobiet.Dlatego jestem w stanie sobie wyobrazić badanie niektórych dziewic palcem czy niewielkim wziernikiem.Nawet jeśli w 99% przypadków robi się to przez od.byt.Badanie ginekologiczne jednak zasadniczo nie powinno boleć.