Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kasy

ANEMIA w ciąży... co jeść??

Polecane posty

Gość kasy

mam pytanie jakie produkty jeść by pozbyć się anemii??

Gość sarkastyczna napisz
prosze, mam ten sam problem

Gość tez mialam ten problem
Lekarz kazal jesc mieso, ale ja na nie nie moglam patrzec. Wmuszalam, ale to i tak nie pomoglo. Podczas ciazy praktycznie caly czas mialam anemie. Malutka urodzila sie zdrowa. Teraz uzywam Feminatal N, jestem w 5tym miesiacu ciazy, miesa nie jem w ogole i wszystkie wyniki idealne.

Przede wszystkim olać teksty o cudownym działaniu szpinaku i soków z buraka. Szpinak ma mało żelaza, do tego akurat ze szpinaku jest ono bardzo słabo przyswajalne. Buraki żelaza raczej też nie bardzo, ale tak się utarło jaki to cudowny specyfik - kiedyś łączono jego czerwony kolor z kolorem krwi i na "logikę" wychodziło że jest super. Owszem jest, ale nie na anemię akurat. Najlepiej jeść przede wszystkim czerwone mięso - ono ma najwięcej żelaza i najlepiej się je przyswaja. Super dawka jest w wątrobie, ale nie namawiam. Sporo jest tez w żółtku jajka (najbezpieczniej gotowane!). Z warzyw to np natka pietruszki - posypuj sobie kanapki i co tam chcesz, ale od razu mówię że w mięsie jest żelaza duuuużo więcej. Żeby się lepiej wchłaniało, dołącz też kwas foliowy i witaminy z grupy B. Kwas foliowy jest np. w pomarańczach. Ja oprócz diety musiałam łykać żelazo i witaminy w tabletkach, bop hemoglobina za bardzo mi spadła, ale jest już dużo lepiej.

ja tez miałam anemie i lekarz przepisal mi zelazo odkąd je biore czuje sie znacznie lepiej , a jem normlanie

Gość kasy
dzięki... ja dostałam od gina receptę na jakis lek, który od kilku dni bezskutecznie próbuję kupić... W żadnej aptece nie ma, a chciałam też zamówić to mówią że nie mają w hurtowniach... Hmmm... Następną wizytę mam na 6 marca, a nie widzi mi się specjalnie iść wczesniej po głupią receptę i płacić, bo ja chodzę do gina prywatnie...

A jaki to lek? ja też chodzę prywatnie, ale jak chodzi tylko o zmianę recepty to powinien to zrobić bez kasy. Powiedz mu że nie możesz tego dostać i żeby Ci zamienił.

Gość ufliczka
anemii w ciąży się nie "pozbędziesz", ale jedzenie produktów w dużą ilością żelaza pomoże, i duuuużooo soku z buraków trzeba pić. a w szpitalu po porodzie pewnie i tak zaczną ci podawać hemofer na krew.

Gość mniek4
Warto pamiętać, że przyczyny anemii w ciąży nie są zawsze jasne, zaś dodatkowe przyjmowanie żelaza nie wystarcza. Ten problem dość ciekawie traktuje http://anemia-w-ciazy.blogspot.com Niestety wielu lekarzy podchodzi do sprawy rutynowo - przepisując jedynie spore dawki żelaza - a to nie zawsze wpływa pozytywnie na nasz organizm.

Gość MONIA 91
Witam mam problem polegający na tym,że mój organizm nie przyjmuje żelaza w tabletkach ani innych witamin które zostały mi przepisane gdyż z miesiaca na miesiąc wyniki mam słabsze. A jestem już w 8 msc. co mam robić??

Gość herbatę z pokrzywy
polecam + wit C

Gość gość
ja jem normalne obiady - w pracy czesto zamawiam sobie lunch z www.teleobiad.pl