Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze raz o tarczycy

proszę o odczytanie wyniku z usg tarczycywole guzowate WAżNE PROSZę!

Polecane posty

WYNIK BADANIA: Gruczoł tarczowy miernie powiększony,dolnymi biegunami nie schodzi ponizej wcięcia szyjnego mostka.W lewym płacie tarczycy widoczny guzek lity izoechogeniczny (ok 2 cm) ze zwapnieniami na obwodzie wielkości 18*20*20 mm.W węzinie owalny obszar izoechogeniczny wym,6*12 mm.Pozostały miązsz tarczycy niejednorodny. Przebieg tchawicy prawidłowy. wymiary tarczycy: prawy płat-20*24 mm, lewy płat-20*27 mm , węzina - 8 mm. proszę kogos kto sie zna o odczytanie tego wyniku , wizyta u lekarza endokrynologa dopiero na 20 marca martwię sie bardzo . :(

Gość też tarczycowa
Z tego co wiem guzki lite izoechogeniczne są nieciekawe. Nawet bardzo nieciekawe. Ja mam miękki guzek normoechogeniczny - to nie rak, tylko gruczolak, ale moja endokrynolog mówiła mi,że gdyby był lity to trzeba by było bardzo szybko usuwać, bo one są niestety najczęściej rakowe. Nie chcę cię straszyć, ale ja bym poszła szybko prywatnie do endo.

własnie wyczytałam w necie ze guzki izochogeniczne to to samo co normoechogeniczne wiecej nie wiem iemoge znalezc nic co by oznaczało słowo" lite" . rok temu robione było usg i wyszło ze guzek jest hiporechogeniczny (inny lekarz robił badanie) natomiast teraz wyszło ze izochogeniczny, rozmiar guzka sie nie zmienił przez tan rok

witam nie da się postawić diagnozy na odległość po samym opisie USG, gdyż niezbędne są do tego dodatkowe badania - zarówno poziomu hormonów tarczycy, jak i badanie fizykalne oraz szczegółowy wywiad co do ewentualnych zmian nowotworowych mają one najczęściej charakter lity, hypoechogeniczny, są nierówne, tzn o nieregularnym kształcie jeżeli się denerwujesz, nie czekaj i idź prywatnie pozdrawiam

a co znaczy to słowo lity? nigdzie nie moge znalezc ,

Gość uuuupppppppppp

Gość mam takie
guzki tarczycy i żyję z nimi już kilkanaście lat. Spokojnie.

Gość uuuupppppppppp
ale takie jak z opisu usg mojej mamy?

Gość mam takie
tak, izoechogeniczne Nie mam teraz czasu opisywać, ale chcę uspokoić. Endokrynolog wszystko wyjaśni.

podnoszę

Gość uuuuupppppppppp

Gość CIąGLE CISZA

Gość uppppppppppp

Moja mama ma wole guzowate, z dwoma guzkami, ale nie są to \"izo\". Z tego co się orientuję, to endokrynolog powinien zlecić biopsję guzków.

Gość aga68
1.03 miałam rozpoznane na USG guzki tarczycy a właściwie konglomerta , natychmiast zrobiłam hormony TSH i Ft 4 (niby norma ale jedne bardzo niskie grugie dosyć wysokie), biopsje wynik wole guzkowate tarczycy mam jeszcze przed soba scyntygrafie i przeciwciała wiec musisz podjąć sie kolejnych badan

Gość aga56
nie denerwuj się bo jeszcze nic nie przesądzone endo na pewno skieruje cię na dodatkowe badania tsh,t3, t4, scyntygrafię i biopsję, zmiany w tarczycy nie następują z dnia na dzień, przeważnie trwa to latami, jestem już 12 lat po operacji tarczycy(guzowatej), jedyny minus to przytycie, życzę zdrówka

Gość uuuuuuuppppppppppppppppp
czy ktos tutaj jeszcze zagląda?

Gość monia5422
witam proszę o pomoc może ktoś się orientuje mam normoechogeniczny guzek z hypoechogeniczna otoczką w prawym płacie tarczyc jest wielkości 7mm strasznie się boję ponieważ jestem obciążóna genetycznie nowotworem.