Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość małeoczko

Wada wzroku a moc soczewki

Polecane posty

Gość małeoczko

Witam. Zastanawiam się nad zaczęciem noszenia soczewek kontaktowych. Mam wadę -2,5 na każdym oku. I tu pytanie: czy soczewki powinny być z mocą -2,5 czy może trochę słabsze? Bo słyszałam od znajomej, która nosiła najpierw okulary z pewną mocą a potem soczewki o tej samej mocy co okulary i wzrok jej się pogorszył. że niby soczewki powinny być trochę słabsze, bo leżą na oku a nie w pewnej odległości... Nie wiem czy jej wierzyć czy nie, ale tak jej niby powiedział inny okulista niż ten, który jej wybierał soczewki. Wiem, że jak pójdę sama, to mi okulista dobierze odpowiednie, ale chciałabym wiedzieć jak to jest na prawdę, skoro jedni mówią tak, a inni inaczej. :|

Gość królowa bigosu
ja mam o 0.25 dioptrii słabsze niz okulary

Gość ja kiedyś nosiłam
szkła kontaktowe i miałam inne dioptrie niż w okularach, ale nie pamiętam już w ktora stronę, czy mniej czy więcej niż w okularach, w każdym razie to prawda, ze jest inaczej, idź tam gdzie jest pełen serwis to ci zrobią badanie i dobiorą

Gość Susssie
Ja mam wadę -4,5 a szkła -3.

U mnie było tak - soczewki mi dobrała okulistka w Vision Express i też dała mi identyczną moc jak w okularach. Po dłuższym czasie poszłam do \"normalnej\" okulistki, ponoć b. dobrej (polecano mi ją) i się okazało że mi się wzrok ciut pogorszył - nie wiem czy to była wina tej samej mocy w okularach i soczewkach, bo wtedy nie pytałam, ale podejrzewam że owszem. I ta okulistka wyjaśniła właśnie że moce powinny się ciut różnic, tak jak piszesz - ze względu na ta odległość od oka. Teraz mam szkła w okularach o 0,25 dioptrii mocniejsze niż soczewki. Jakbym miała coś doradzić, to przede wszystkim dobrego okulistę POZA salonami optycznymi.

tak, soczewki dobiera sie z nizsza moca, ale o ile to nie pamietam ;)

Gość małeoczko
Dziękuję wszystkim za odpowiedź. :)