Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

gosia24

czym sie różni znieczulenie wewnątrzoponowe od zewnątrzoponowego??

Polecane posty

Czesc.Moja znajoma rodziła w Irlandii. Wczoraj urodziła. Napisala ze porod miala super, miala znieczulenie wewnątrzoponowe i podobno nic nie czuła. Mam pytanie czy się rózni znieczulenie zewnątrzoponowe od wewnątrzoponowego??? Czy w polskich szpitalach podaje sie znieczulenie wewnątrzoponowe???\\

zewnątrzoponowe jest stosowane do porodu naturalnego ( mozna chodzić ) podpajęczynówkowe - np. do cc - wyłącza dolną połowe ciała. Lek podawany jest to innych przestrzeni przykregosłupowych. jeśli w trakcie porodu,po podaniu zzo podejmuje sie cecyzję o cc to doklada się inne leki do zewnątrzoponowego lub podlacza podpajęczynówkowe nie wiem czy przystępnie to ci wyjaśniłam:(

tak już dla dopełnienia: to są obie formy znieczulenia doledzwiowego czyli kręgosłupowego do porodu można również znieczulić pacjentkę ogólnie czyli po prostu uśpić💤

Gość pulcia
czy sa jakies puzniejsze skutki uboczne? Mialam 3 takie znieczulenia-jestem po wypadku. Teraz,po 10 latach cierpie na okropne bole kregoslupa w okolicach ledzwiowych. Co robic??