Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

herbatnik_05

prawo jazdy a soczewki

Polecane posty

podczas badan na prawo jazdy z powodu wady wzroku dostalam zastrzeżenie, że powinnam jezdzic tylko w okularach ( i tak mam tez w prawie jazdy wpisane, czyli oznaczenie 01.01). Od niedawna zaczełam nosic soczewki kontaktowe i odstawiłam okulary. Samochód też prowadzę w soczewkach, czy jesli zatrzyma mnie policja mogę mieć z tego powodu jakies nieprzyjemnosci, że nie jezdze w okularach? Dodam że w soczewkach widze dużo lepiej i w portwelu w razie czego mam od optyka taka karteczke, że nosze soczewki. Prosze o porade Moge jezdzic w tych soczewkach ?

Gość kup sobie okulary 0 dpt
:P

Gość fluorescent02
o kurde nie gadaj?;)serio mowisz?u mnie na badaniu lekarskim nawet nikt nie pytal o tym,czy mam wade czy nie. co to za problem prowadzicw szklach?:)

a ja mam 0.1.06 co oznacza, ze można prowadzic i w soczewkach i w okularach, mozesz dostać mandat, chociaż moze to zaświadczenie Cię ratuje

jest to problem bo mam straszne kompleksy i nie nosze okularow bo wygladam w nich jak strach na wroble. Zreszta kazdy to mowi ze w okularach to groźnie wygladam:/ dlatego sie zdecydowalam na soczewki. pozatym w soczewkach nie mam ograniczonego pola widzenia jak w okularach. Wiec jak wiecei cos na ten temat? Czy wazne jest ten szatański wpis ze koniecznie okulary?

Gość fluorescent02
a jaka masz wade?ja pierwsze slysze,zeby byly jakies wpisy do prawa jazdy...sama mam -4,5,mozen ie powinnam prowadzic;) co za dyskyminacja!

ja mam -3,5 w kazdym oku. Bez soczewek prawie slepa jestem. A wpis mam na odwrocie prawka na samym dole w krattce "01.01" :/

o wpisie zdecydowal lekarz kiedy badal mi wzrok:/ powiedzial ze bede miec wpis ze tylko w okularach..porazka

Gość fluorescent02
ale jaja !! ja robilam we wrocku-w renomowanje,dobrej szkole.badanie lekarskie wygladalo tak,ze gosciu kazdemu wpisywal,ze jest OK.nic nie zbdał.podejrzewam ze jakbym miala sztuczne oczy tez by nic nie zauwazyl.prowadze normalnei w soczewkach.w okularach nie wychodze do ludzi:P

no wlasnie a nam robili badania i oczy sprawdzali . musialam czytac a ze wtedy mialam okulary to lekarz od siedmiu bolesci wpisal ze tylko w okularach i teraz moge za to dostac mandat ;|

Gość fluorescent02
a ja mialam takiego 'lekarza',ktory gadal sobie przez tel my whocdzilismy a po kolei a on tylko podpisywał;) zenada.no ale z korzyscia w sumie dla mnie-mam bezterminowe.

Gość fluorescent02
a wracajac do Twojego pytania,wydaje mi sie,ze policjanci sa na tyle intelignetni,zeby skumac iz alternatywa dla okuilarow sa kontakty...

Gość bo ciemniaki trzeba wiedziec
że na takie badanie idzie się w soczewkach i nie przyznaje do wady wzroku... i tak miałaś szczęscie bo mógł sie bardziej przyczepić i wtedy miałabys prawo jazdy terminowe na 5 lat. wtedy po 5 latach znowu musiałbys iśc do okulisty i prosic o zaświadczenie, że według niego możesz prowadzić...

ciemniaki??? kiedy szlam na badanie nie wiedzialam ze bede nosic sooczewki!! wiec wypraszam sobie takie teskty!! szukam porady cz musez prawko wymieniac a nie komentarzy w stulu ze jestem glupia bo nie poszlam w soczewach na badanie! wtedy ich nie mialam!

Gość badanie u ortopedy
No cóż, masz teraz 2 wyjscia - kupić sobie dop jazdy okulary zerówki ( 0 dioptri) - bez poroblemu mozna takie dostać, spora grupa ludzi nosi takie ze wzgledu na poprawe wygladu - wymienic prawko na takie ze wpisem 01.06 (kierowanie w soczewkach lub okularach) Jeśli masz dozwolone prowadzenie pojazdów w okularach a prowdzisz w soczewkach, to mimo że poprawnie widzisz możesz zostać ukarana mandatem za stwarzanie niebezpieczeństwa w ruchu ulicznym (nadgorliwy policjant moze ci zabronic kontynuowania jazdy z odstawieniem samochodu na policyjny parking włącznie). Ja mam wadę w jednym oku - 11 dioptri i mam nakaz posiadać podczas jazdy druga parę okularów podobnej mocy. Kiedyś nie miałem a przydarzyła mi się kontrola drogowa. Oczywiście był mandacik i zatrzymanie pojazdu.

Gość lyra02
a dlaczego polcijant moze to zrobic skoro i tak widzimy dobrze? glupia sprawa...

Gość badanie u ortopedy
To zachowanie kwalifikowane jest jako prowadzenie pojazdu bez (pełnych) wymaganych uprawnień. Tak jak napisałem, pojazd zatrzymują aby nie stwarzał on (przez osobę kierującego) potencjalnego zagrozenia dla innych uczestników ruchu drogowego (oficjalnie jest to brak zgody na kontynuowanie jazdy) - podobnie jak przy zatrzymaniu osoby nieposiadającej prawa jazdy. Oczywiście mówimy o styuacji kiedy osoba kierująca jedzie sama (tzn nie ma możliwości żeby inna osoba (pasażer) kierując pojazdem mogła kontynuować jazdę. Jeśli jest taka możliwość, kończy się chyba na mandacie. U mnie on wyniósł 300 pln :D . Samochód odebrałem nazajutrz po okazaniu 2 pary okularów (plus badanie lekarskie, czy są one odpowiednie do prowadzenia pojazdu).

Gość lyra02
ala kaszana:P ja nie mam nic wpisane w prawku a mam -5.

Gość badanie u ortopedy
I jeszcze: >> a dlaczego polcijant moze to zrobic skoro i tak widzimy dobrze? glupia sprawa... No cóż, przepis to przepis. Trzeba go bezwzglednie przestrzegać. W końcu policjant to nie lekarz żeby znał niuanse czy w okularach widzi się gorzej niż w soczewkach czy na odwrót. On ma określone przepisy, które musi wyegzekwować od kierującego i koniec. Skoro jest napisane, że kierujący ma prowadzić w okularach, to znaczy że tak ma być (interpretacja: prawo jazdy jest ważne kiedy kierujący prowadzi pojazd w okularach). Kropka i koniec dyskusji.

Gość badanie u ortopedy
01 to chyba wada wzroku.

Gość lyra02
nie no racja,ale ciekawe ile osob,ktore nosza soczewki jezdzi samochodami a nawet nie maja takiej adnotacji w dokumecie;)ktos ma pecha to trafi na lekarza nadgorliwego a ktos inny nie...

Gość badanie u ortopedy
Oznaczenia "wspomagaczy kierowcy" podane na : http://www.prawojazdy.com.pl/index.php?id=72 1) 01 - wymagana korekta i/lub ochrona wzroku: 01.01 - okulary, 01.02 - soczewka (i) kontaktowa (e), 01.03 - szkła ochronne, 01.04 - szkło matowe, 01.05 - przepaska na oko, 01.06 - okulary lub szkła kontaktowe, 2) 02 - wymagana korekta słuchu: 02.01 - aparat słuchowy jednouszny, 02.02 - aparat słuchowy obuuszny, 3) 03 - wymagane protezy/szyny ortopedyczne kończyn: 03.01 - proteza/szyna ortopedyczna kończyny górnej, 03.02 - proteza/szyna ortopedyczna kończyny dolnej, 4) 05 - wymagane ograniczone korzystanie z pojazdu (obowiązkowe stosowanie subkodów): 05.01 - jazda tylko przy świetle dziennym, 05.03 - jazda bez pasażerów, 05.05 - jazda tylko w towarzystwie osoby posiadającej prawo jazdy, 05.06 - bez prawa ciągnięcia przyczepy, 05.07 - bez prawa jazdy po autostradach, 5) 10 - wymagane modyfikacje w układzie zmiany biegów: 10.01 - ręczna zmiana biegów, 10.02 - automatyczna zmiana biegów, 10.03 - zmiana biegów sterowana elektronicznie, 10.04 - regulowana dźwignia zmiany biegów, 10.05 - bez przekładni dodatkowej, 6) 15 - wymagana modyfikacja sprzęgła: 15.01 - regulowany pedał sprzęgła, 15.02 - sprzęgło sterowane ręcznie, 15.03 - sprzęgło automatyczne, 15.04 - składany lub odkręcany pedał sprzęgła za przegrodą, 7) 20 - wymagane modyfikacje w układzie hamulcowym: 20.01 - regulowany pedał hamulca, 20.02 - powiększony pedał hamulca, 20.03 - pedał hamulca dostosowany do obsługi lewą stopą, 20.04 - pedał hamulca pod całą stopę, 20.05 - wychylny pedał hamulca, 20.06 - ręcznie sterowany hamulec roboczy, 20.07 - maksymalne użycie wzmocnionego hamulca roboczego, 20.08 - maksymalne użycie hamulca awaryjnego zintegrowanego z hamulcem roboczym, 20.09 - regulowane sterowanie hamulca postojowego, 20.10 - elektrycznie sterowany hamulec postojowy, 20.11 - nożny hamulec postojowy, 20.12 - składany lub odkręcany pedał hamulca za przegrodą, 20.13 - hamulec obsługiwany kolanem, 20.14 - elektrycznie sterowany hamulec roboczy, 8) 25 - wymagane modyfikacje w układzie przyspieszenia: 25.01 - regulowany pedał przyspieszenia, 25.02 - pedał przyspieszenia pod całą stopę, 25.03 - wychylny pedał przyspieszenia, 25.04 - przyspieszenie sterowane ręcznie, 25.05 - przyspieszenie sterowane kolanem, 25.06 - serwoprzyspieszacz (elektroniczny, pneumatyczny itp.), 25.07 - pedał przyspieszenia po lewej stronie pedału hamulca, 25.08 - pedał przyspieszenia po lewej stronie, 25.09 - składany lub odkręcany pedał przyspieszenia za przegrodą, 9) 30 - wymagane wspólne modyfikacje układów hamowania i przyspieszenia: 30.01 - pedały równoległe, 30.02 - pedały na tym samym lub prawie na tym samym poziomie, 30.03 - przesuwne pedały hamowania i przyspieszenia, 30.04 - pedały hamowania i przyspieszenia z przesuwem i szyną, 30.05 - składane lub odkręcane pedały hamowania i przyspieszenia, 30.06 - wypiętrzona podłoga, 30.07 - przegroda z boku pedału hamowania, 30.08 - przegroda na protezę z boku pedału hamulca, 30.09 - przegroda pod pedałami hamowania i przyspieszenia, 30.10 - podparcie pięty/nogi, 30.11 - elektryczne sterowanie hamowania i przyspieszenia, 10) 35 - wymagane modyfikacje urządzeń sterowania (przełączniki świateł, wycieraczki szyby przedniej, spryskiwacz, sygnał dźwiękowy, kierunkowskazy): 35.01 - urządzenia sterowania obsługiwane bez negatywnego wpływu na kierowanie i obsługę, 35.02 - urządzenia sterowania obsługiwane bez puszczenia kierownicy i akcesoriów (gałek, dźwigni itp.), 35.03 - urządzenia sterowania obsługiwane bez puszczenia kierownicy i akcesoriów lewą ręką, 35.04 - urządzenia sterowania obsługiwane bez puszczenia kierownicy i akcesoriów prawą ręką, 35.05 - urządzenia sterowania obsługiwane bez puszczenia kierownicy i akcesoriów ze wspólnymi mechanizmami hamowania i przyspieszenia, 11) 40 - wymagane modyfikacje w układzie kierowniczym: 40.01 - zwykły układ kierowania ze wspomaganiem, 40.02 - układ kierowniczy z aktywnym wspomaganiem, 40.03 - układ kierowniczy z systemem rezerwowym (sprzężeniem zwrotnym), 40.04 - wydłużona kolumna kierownicy, 40.05 - zmodyfikowana kierownica (grubszy lub cieńszy przekrój koła kierownicy, kierownica o mniejszej średnicy itp.), 40.06 - wychylne koło kierownicy, 40.07 - pionowe koło kierownicy, 40.08 - poziome koło kierownicy, 40.09 - kierowanie nożne, 40.10 - alternatywny system kierownicy (drążek itp.), 40.11 - gałka na kierownicy, 40.12 - szyna ortopedyczna ręki na kole kierownicy, 40.13 - ze stawem szynowym, 12) 42 - wymagane modyfikacje lusterka (lusterek): 42.01 - zewnętrzne lusterko prawe lub lewe, 42.02 - zewnętrzne lusterko na wysięgniku, 42.03 - dodatkowe zewnętrzne lusterko pozwalające na obserwację ruchu, 42.04 - panoramiczne wewnętrzne lusterko, 42.05 - lusterko do obserwacji martwych pól, 42.06 - elektrycznie sterowane zewnętrzne lusterko (lusterka), 13) 43 - wymagane modyfikacje fotela kierowcy: 43.01 - fotel kierowcy na dobrej wysokości obserwacyjnej i w normalnej odległości od kierownicy i pedałów, 43.02 - fotel kierowcy dostosowany do kształtu ciała, 43.03 - fotel kierowcy z oparciem bocznym stabilizującym pozycję, 43.04 - fotel kierowcy z podłokietnikiem, 43.05 - wydłużone szyny prowadzące fotela kierowcy, 43.06 - regulacja pasa bezpieczeństwa, 43.07 - pas bezpieczeństwa szelkowy, 14) 44 - wymagane modyfikacje motocykli (obowiązkowe stosowanie subkodów): 44.01 - hamulec z pojedynczym sterowaniem, 44.02 - zmodyfikowany hamulec ręczny, 44.03 - zmodyfikowany hamulec nożny, 44.04 - zmodyfikowana rączka przyspieszenia, 44.05 - ręczna zmiana biegów i ręczne sprzęgło, 44.06 - zmodyfikowane lusterko (lusterka) wsteczne, 44.07 - zmodyfikowane wskaźniki kontrolne (kierunkowskazy, lampy hamulca itp.), 44.08 - wysokość siedzenia pozwalająca kierowcy na oparcie dwóch stóp na ziemi jednocześnie w pozycji siedzącej, P.S. Patrząc na powyższe nie widze punktu który mnie dotyczy :P . Nie mam przy sobie dokumentów, zebym mógł sprawdzić co mam wpisane w prawku :)

o kurka szok..Tyle ograniczen.a jak znam zycie to pewnie malo kto ma to wpisane.Chyba,ze ktos jest faktycznie niepelnosprawny.ja pewnie powinnam prowadzic przy swietle,z osoba towarzyszaca,nie przewozic pasazerow,miec automat,dodatkowe lusterko itp itd;)

Gość prawokierowcy pl
Kierowco, jeśli problem prawny, to wszelkie przydatne i potrzebne informacje znajdziesz na stronie www.prawokierowcy.pl