Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość badająca TSH

Badanie TSH - czy trzeba być na czczo?

Polecane posty

Gość badająca TSH

Pytanie jak powyżej, będę wdzięczna za odpowiedź.

Gość niebieskooookaa22
myślę, że nie

Gość badająca TSH
Kurcze, bo się właśnie zastanawiam. Muszę zrobić TSH i T4, a pracuję do późna i wcześniej niż ok.18 godz.nie dam rady. Jeśli na czczo to trzeba będzie się przemęczyć na głodzie, by badanie było wiarygodne..

Gość niebieskooookaa22
ja kiedyś z tego właśnie powodu dzwoniłam do laboratorium- powiedizano mi że nei trzeb abyc na czczo... ale wiesz lepiej jeszcze sama przedzown, aby nie było na mnie ;)

Gość badająca TSH
Kurcze, bo się właśnie zastanawiam. Muszę zrobić TSH i T4, a pracuję do późna i wcześniej niż ok.18 godz.nie dam rady. Jeśli na czczo to trzeba będzie się przemęczyć na głodzie, by badanie było wiarygodne..

Gość badająca TSH
Dzięki wielkie niebieskooka i bajeczka. Fajnie by było jakby nie trzeba było. Macie rację, dla świętego spokoju przedzwonię i wybadam, co i jak. Winy na nikogo zganiać nie będę :D.

Gość niebieskooookaa22
:D o! :D

Gość badająca TSH
Ale fajnie, że nie trzeba iść na głodniaka, bo jestem hipoglikemiczką i podejrzewam, że żywa bym tam nie dotarła :D

Gość badająca TSH
Dzięki 🌻 🌻

Gość niebieskoookaa22
;) aja się cieszę Waszym szczęściem :P :D

Gość podłączę się
Proszę o odpowiedź.

Gość StreetKid
Nie ma znaczenia czy robicie badania na czczo czy po zażyciu hormonu i zjedzeniu śniadania. Wyniki TSH dotyczą zawsze jego stanu nie tylko aktualnego tylko sprzed kilku tygodni. Nie wiem jak to medycznie wytłumaczyć, bo nie jestem lekarzem, ale tłumaczyła mi to lekarka. Z tego samego powodu nie należy robić badań TSH zbyt często bo to nie ma sensu, wynik zawsze będzie mówił o poziomie hormonów kilka tygodni wstecz.

Gość StreetKid
EDIT, bo napisałam jakąś dziwną literówkę ;) Nie ma znaczenia czy robicie badania na czczo czy po zażyciu hormonu i zjedzeniu śniadania. Wyniki TSH dotyczą zawsze jego stanu nie tyle aktualnego tylko sprzed kilku tygodni. Nie wiem jak to medycznie wytłumaczyć, bo nie jestem lekarzem, ale tłumaczyła mi to lekarka. Z tego samego powodu nie należy robić badań TSH zbyt często bo to nie ma sensu, wynik zawsze będzie mówił o poziomie hormonów kilka tygodni wstecz.

Gość uup
StreetKid Faktycznie nie ma znaczenia czy krew na TSH pobiera się na czczo czy nie. Także śniadanie spokojnie można wcześniej zjeść, ale co do tabletki z hormonem to powinno się ją połknąć dopiero po badaniu (za każdym razem powtarza mi to mój endokrynolog).

Gość gapkka
wlasnie ile powinno byc prawidlowo?? mi wyszlo 3 i lekarz nic mi nie powiedzial

Gość gość
to najlepiej zrób od razu cały pakiet badań tarczycowych, czyli TSH, ft3, ft4, anty TPO, anty TG, bo tylko na podstawie całego pakietu badań i przedstawionych przez Ciebie objawów można postawić właściwą diagnozę oczywiscie + USG tarczycy ;)

Gość gość
Robiłam TSH (wyszła niedoczynność) i moja doktor dała mi skierowanie na kolejne ft3 ft4 (odpłatnie) ale powiedziała że nie mam ich robić tak od razu tylko trochę odczekać. Po jakim czasie mogę wykonać te badania?

Gość gość
Dostałaś jakieś leki, np. Euthyrox? Jeżeli tak, to odczekaj z 6 tygodni od ostatniej zmiany dawki. Czyli jeżeli np. miałaś brać 25 przez tydzień, potem 50, to badanie 6 tygodni po przejściu na dawkę 50.

Gość Marzenie_11
TSH robimy na czczo i koniecznie rano. Nie wiem dlaczego lekarz was o tym nie poinformowal. Badania krwi sa specyficznie i wiele czynnikow ma na nie wplyw. Nalezy je wykonywac rano i na czczo, nie bierzemy rowniez lekow ktore zazwyczaj przyjmujemy po obudzeniu. Lecze niedoczynnosc od lat,badanie tsh t4 wykonuje srednio raz na pol roku.

Gość Rodriguez
Co za bzdury! TSH robi sie na czczo i bez leku! tak samo jak ft3 ft4.

ja robiłam "z marszu", zaraz po wyjściu z gabinetu lekarza. powiedzial, że nie muszę być na czczo. widać co lekarz to obyczaj;)

Gość gość
No obojętne, widocznie faktycznie rożnie preferują mi tak kazano, też chodzi o to że tabletkę bierze się rano i zawsze bada się potem przed tabletką, ale to już ustalisz sobie z endo. najważniejsze byś tam trafiła i bierz te leki. Poczytaj sobie jak nieleczona tarczyca wpływa na dziecko to serio nie są żarty, nie chce cie straszyć ale chce byś podeszła do sprawy poważnie. I tak zrób, jeśli endo da ci termin za tydzień to idź do rodzinnego.

Gość gośćmonia
Wystarczy dwie godziny przed badaniem .zawsze tak robie.moj profesor tak mówil.

Gość gość
Nie trzeba być na czczo, ale hormony bada się do godziny 10.00 rano. Wtedy badanie jest wiarygodne. Po 18 nie ma sensu.

Gość gość
Moja endokrynolog przekazała mi wersję taką: jeżeli robimy TSH możemy wziąć tabletkę i zjeść śniadanie, jeżeli do badania dochodzi FT4 wtedy koniecznie na czczo, bez tabletki

Gość gość
TSH nie musi być na czczo... na poziom hormonów nie wpływa zjedzenie chleba .. jabłka czy wypicie kawy

Gość gość
Ft4 bez tabletki . Tsh robiny po zjedzeniu tabletki i mozna robic o dowolbej porze gdyz wynik wskazuje stan 2 tyg wczesniej. Tsh wolno reaguje i eolno sie zmienia.

Gość gość
Mi w laboratorium powiedzieli, ze na kilka godzin przed badaniem nie powinno sie jeść, ponieważ lipidy we krwi odbijają wiązkę i wynik może być zaniżony. Ponadto przez conajmniej 12 godz. przed badaniem nie powinno się brać preparatów z wit. b , bo reaguje z odczynnikami. Czy ktoś słyszał o czymś takim?

Gość gość
Przy badaniu TSH należy pamiętać, aby jego poziom oznaczać w godzinach porannych, ponieważ cechuje go dobowy rytm wydzielania. W przypadku nieprawidłowości TSH wykonywane są badania wolnych hormonów tarczycy (FT3 i FT4). Bardzo duzo porad na ten temat mozecie tez znalezc na https://hashimotoplan.com/ - bardzo powazne podejscie do tematu :)

Gość gość
To jak to jest? mi w laboratorium powiedzieli ze nie trzeba być na czczo, lekarz ginekolog(to od niego dostałam skierowanie) powiedział ze trzeba, zrobiłam nie będąc na czczo wyniki wyszły dobre, wszystko w normie .. KOMU WIERZYĆ? Przewertowałam różne fora i wszędzie piszą różnie, ile specjalistów tyle opinii..ucieszyłam sie żę wyniki dobre a jednak zjadłam to nie duże lekkie śniadanie czy mogło ono zaburzyć te wyniki..kurcze