Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zagubiona maturzystka

Do studentów...

Polecane posty

Gość jarek aleś ty słodki
słodziak-nie wiesz co to znaczy?:to to takie obrzydliwie brzmiące określenie na kogoś słodkiego;) pasuje do jarka;)

Gość jarek ty za to jesteś
nie znałam tego słowa (słodziak) a jarek szkoda słów , emigrant wyładowującym frustracje na forum , nieudacznik cóż można więcej o nim powiedzieć :p

Gość studentkaaaaaaaaaaaaaaaa
zastanawiajace i niezwykle, ale na moim kierunku ucze sie....filozofii!! alez to niebywale, kto by przypuszczal? buahaha lol. teraz do obroncy jarka-jezeli wydaje ci sie ze studia to przedluzenie dziecinstwa i zycie na garnuszku rodzicow to przykro mi ze takich studentw znasz. Ja studiuje, pracuje, doksztalcam sie (nauka jezykow obcych, mam juz dwa certyfikatyz angielskeigo i rosyjskeig obo wiem ze jezyki sie przydaja)koncze kursy, staram sie brac jak najmniej od rodzicow, mam to szczescie ze studiuje w moim rodzinnym miescie, a oplaty za nasze wspolne mieszkanie placimy razem z mezem, ktory juz jest po studiach i pracuje-nie jest ani portierem ani kasjerem. taak, ktos kto poszedl po LO na kase do reala, to naprawde bardzo obrotna osoba, tyle sie musi nagimnastykowac w zyciu,, pokombinowac, tak bardzo staral sie o ta prestizowa posade, jest w stanie zarobic na swoja przyszlosc i tak chetnie doksztalca sie, w koncu ma swiadomosc ze stanie na kasie to nie jest zajecie dla kazdego......ehh.....zenada.

"wstyd się przyznać, ale byłem studentem prawie dwa lata" Masz racje, wstyd. Ale dla uczelni na ktorej studiowales. Teraz juz wiemy dlaczego tak bardzo sie irytujesz, ot zwykla zazdrosc....

"a co robią ludzie po politologii? znam wiele osób po politologii, które nie mogą znaleźć zajęcia... bo nic nie potrafią..." To oznacza że należą do kategorii którą wyżej wymieniłam, albo są skończonymi debilami. Co robić po politologii? Jedna z wyżej wymienionych koleżanek doradzała posłowi za grube pieniądze. Dodam że praktycznie nic nie musiała robić, wakacje w pracy :P Druga prowadzi firmę sprowadzającą pierdoły z Chin (zabawki, figórki, itp.), złoty interes. Dodam że jeszcze jedna znajoma zaczęła po studiach pracować w obuwniczym jako szeregowa sprzedawczyni, po 2 miesiącach została kierowniczką sklepu. Więc mi nie wciskaj że ludzie po politologii to nieudacznicy którzy nic nie umieją.

Gość kaska34680
Ja studiuje socjologie o specjalnosci media, komunikacja i public relation i wielu absolwentow pracuje w agencjach reklamowych... nawet po samej socjologii ogolnej chetnie zatrudniaja w takich agencjach, bo socjolog zna rynek a poza tym potrafi jak kto inny badac rynek, zapotrzebowanie spoleczne i potrafi od poczatku do konca przeprowadzac i analizowac badania spoleczne

to potwierdza tylko regule, ze niektorym to nawet dyplom (najczesciej prywatnej uczelni) nie pomoze....az strach sie bac, co robiliby bez dyplomu.

tak jarku, tak....chyba zapomniales dzis lyknac swoje psychotropy, wiec idz szybciutko je zazyj, bo widze ze ci sie pogarsza....

filozofia lub edytorstwo mi się chyba najbardziej podobają :) tylko jakie są tematy wykładów na flozofii np. ?

"zdziwiłabyś się ile osób na kasie w realu ma dyplom" Może i dyplom tylko skąd... W każdej pożądnej pracy ludzi po państwowych studiach na dobrym kierunku traktuje się dużo lepiej. Często zaczynają na samym dole ale szybko dostają wysokie pozycje. Wiem bo znam takie osoby. Co innego że często nie pracują w studiowanym zawodzie ale co z tego? Studia uczą zaradności i kąbinowania, jeśli ciebie takich rzeczy nie uczyli to nie wiem gdzie i co studiowałeś... Cytat z jednego z moich pierwszych wykładów: "Nie wierzycie w grupę trzymającą władzę? Ona istnieje i to my nią jesteśmy."

"studia uczą kombinowania? może i tak - uczą ściągania na egzaminach, co jest bardzo przydatne w pracy" LOL naprawdę na dobrej uczelni musiałeś studiować i mieć świetnych wykładowców :P Myślisz że jak dyrektor ma do wyboru pracownika po studiach i drugiego bez to którego wybierze?

Gość zośka samosia
zgadzam sie z Jarkiem, studia powinny być płatne, teraz na studia dostaje sie każdy :o z mojej klasy na studia dostały sie nawet osoby lekko ułomne ;)

jestem s powrotem ;) co tam moje gópiątko wypisuje?:)

jarku-wiem i przykro mi, choroby psychiczne to temat ciezki i dolujacy, szczegolnie jak sie na nie cierpi, nie chcialam cie wprowadzac w ten nastroj do autorki topicu: napisze Ci, czym sie zajmujemy na studiach tzn jakie poszczegolne dzialy filozofii sa realizowane i jakie przedmioty tycza sie kulturoznawstwa :) przedmioty kulturoznawcze-historia sztuki, historia teatru, socjologia kultury, psychologia komunikacji, wiedza o kulturze, wiedza o teatrze i filmie, wiedza o literaturze, wiedza o muzyce, gender studies. To mniej wiecej "rozklad jazdy" na cale 5 lat:) teraz co sie tyczy samej filozofii, wymienie kilka istotnych dzialow: -logika(lubisz arytmetyke wiec spodoba Ci sie) -epistemologia (teoria poznania, nauka o prawdize i wiedzy) -ontologia lub metafizyka- nauka o bycie -historia filozofii: poszczegolne okresy, czyli starozytnosc, sredniowiecze, nowozytna, wspolczesna, do tego tez filozofia anglosaska, polska i inne -etyka, metaetyka, etykka stosowana -estetyka -filozofia przyrody -filozofia polityki -metodologia nauk -kognitywistyka do tego oczywisice dochodzi standardowo lektorat , konwersatorium i translatorium w jezyku nowozytnym a takze lektorat i translatorium w jezyku klasycznym-greka lub łacina no i wf i informatyka jak to bywa na studiach :)

Gość zajac
Maturzystko a nie myślałaś o MISHu?

😘 daj pyska ;)

dodam ze przedstawione dzialy filozofii to nie wszystkie jakie sa oczywiscie, jest tego sporo czesto realizacja kierunku zalezy od uczelni, co mi sie jeszcze nasunelo to: -filozofia umyslu -filozofia spoleczna -filozofia jezyka -filozofia nauki oj jeszcze by sie znalazlo cos, uwierz mi ;) bardzo ciekawy kierunek

\"zgadzam sie z Jarkiem, studia powinny być płatne, teraz na studia dostaje sie każdy z mojej klasy na studia dostały sie nawet osoby lekko ułomne \" Każdy! Na mój kierunek było ponad 19 os na miejsce! Na teście IQ na 2 roku nikt nie miał poniżej 120. Fakt że kilku idiotów dostało się jako wolni słuchacze... ale tylko kilku.

myslalam tez o MISHu ale no, nie wiem sama... :) trochę się boję tego kierunku, czy bym podołała :D w przyszłości najbardziej chciałabym pracować w jakimś wydawnictwie, czasopismie, może pisać jakies artykuły, felietony, eseje, może opracowywać szatę graficzną. wtedy jaki kierunek byłby najlepszy?

daj pyska a nie o filozofii pieprzysz 😘

zagubiona nie zrozum mnei ze chcxe tu na sile propagowac swoje studia i je zachwalac przesadnie bo tak nie jest ale uwazam ze praca w czsopismie, wydawnoctwie, w radiu itd to po moim kierunku jak najbardzije wykonalne, jak juz pisalam na 1szej stronie gdzie zamiescilam cytat tego jak uczelnie "reklamuje" kierunek, to uwierz mi wielu moich znajomyxh zajmuje sie tym o czym Ty marzysz, a te studia im pomogly bez watpienia :D

w to nie wątpię, tylko nie wiem, czy zaciekawia mnie te wykłady? wogóle nie wiem jak na jakichkolwiek wykładach wysiedzę ;)

uwazam, ze filozofia to jedne z nielicznych kerunkow ktory nie nudzi bo po prostu jest pasjonujaca, zmusza do myslenia i rozwoju. O ile kogos moze nudzic ekonomia , o tyle filozofia bardzo sporadycznie i tylko nieliczne jednostki nudzi ;)

Gość nie no bez jaj...
filozofia wydaje mi sie najnudniejszym kierunkiem na swiecie. bez urazy, ale to nie jest przyszlosciowy kierunek i raczej ciezko bedzie konkurowac ci z ludzmi po bardziej konkretnych studiach. jezeli chcesz pracowac w wydawnictwie to juz predzej edytorstwo a jak w radiu, gazecie to chyba oczywiste ze dziennikarstwo byloby najlepsze. pozdrawiam i dobrego wyboru Ci zycze

nie no bez jaj-wypowadasz sie na podstawie wlasnego doswidczenia? jezeli tylko na podstawie tego co ci sie wydaje, a z filozofia kontaktu nie mialas to mozna tak twierdzic, aleto bzdurny stereotyp.Powiem tak: filozofia jest bardzo zyciowa, wbrew wszelkim pozorom. Moze sie wydawac nudna jezeli ktos nigdy nie zastanawial sie i nie interesuje go czym jest prawda(99% ludzi zna tylko klasyczna koncepcje prawdy), nieskonczonosc, nasz umysl, kwestie boga, wolnosci czlowieka, praw i zasad moralnych a takze i estetycznych, mozliwosci czlowieka, sensu zycia....jezeli ciebie to nie interesuje to zgadzam sie-filozofia jest dla niektorych nudna.

Gość Mi też filozofia
nie przemawia do wyobraźni. Miałam ją przez jeden semestr i wystarczy.:classic_cool:

nie sugerujcie sie filozofia ktora byla jakims tam przedmiotem dodatkowym, najczesciej to zwykle partactwo, wszystko a zarazem nic sie mowi na takich zajeciach.

Gość do xoxoxolo xo
litości, politologia dobrym kierunkiem :O? na politologię, socjologię, europeistykę czy marketing obecnię, idą ludzie, którzy nie mają zielonego pojęcia o życiu i planu na niego. to studia to obijanie się i pierrdolenie o niczym :O, a taaa, w zawodzie to już na pewno pracować będziesz :D. śmieszą mnie takie Yntligentne laski, idą tylko by mieć mrg przed nazwiskiem. powodzenia, bo ci się po skończeniu owego elYtarnego kierunku, przyda.

Gość nie no bez jaj...
"czym jest prawda(99% ludzi zna tylko klasyczna koncepcje prawdy), nieskonczonosc, nasz umysl, kwestie boga, wolnosci czlowieka, praw i zasad moralnych a takze i estetycznych, mozliwosci czlowieka, sensu zycia" no wlasnie wlasnie, ilez mozna sie nad takimi rzeczami zastanawiac i co najwazniejsze: po co? 560 koncepcji prawdy do szczescia i normalnego zycia nie sa mi potrzebne, wystarczy mi ta jedna :P

Gość do xoxoxolo xo
zagudiona, najlepsze są kierunki ścisłe (nawet niech to będzie ekonomia, jeśli pracy po niej się nie znajdzie, to przynajmniej czegoś przydatnego się nauczysz) tudzież techniczne, ale skoro Cię to nie jara, to z humanistycznych kierunków polecić Ci chyba mogę dziennikarstwo, prawo (chociaż to też ryzyko) fil. ale jakąś skomplikową (nie anglistykę, bo to śmiechowe). itp.