Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zuza 8001

Karty KREDYTowe. Uzywacie?

Polecane posty

Gość zuza 8001

Czy karta Silver Visa, z BZWBK jest dobra wg Was? Jakie macie limity i wg czego banki to wogole licza? Ja mam karte od niedawna, to moja pierwsza karta, otrzymalam limit 14 tys zl, i mam wrazenie, ze finanse wyrywaja mi sie spod kontroli. Wg czego banki licza limity? Moge byc dumna ze swojego, czy to standard? Dla mnie to bardzo duza suma... Ciekawa jestem Waszych doswiadczen z kredytkami, oraz jak sobie radzicie. Mnie ciagle kusi, aby wydawac pieniadze. :/

Ja w pracy zajmuję się również kartami kredytowymi, ale w innym banku. Jeżeli chodzi o limit kredytowy, każdy bank w inny sposób ustala, w jakiej wysokości ma być przyznany danej osobie, oceniając wg określonych kryteriów, ale głównie chodzi o wysokość Twoich dochodów. Poza tym bank może zwiększyć Ci ten limit po jakimś czasie. 14 tys. zł to nie jest wcale taki mały limit, wielu klientów ma limity ok.3000-5000 zł. Jeżeli chodzi o korzystanie z tego typu karty, na razie nie korzystam, bo nie muszę i uważam, że to nie jest wcale taka wspaniała sprawa. Kredyt jest oprocentowany, często dość wysoko, a kiedyś to wszystko trzeba spłacić. Wielu klientów, z którymi rozmawiam, ma problemy z wyjściem z długów, jednym kredytem spłacają drugi i tak na okrągło:o Moim zdaniem karta jest fajną sprawą, kiedy przytrafiają się jakieś ważne, nieprzewidziane wydatki, ale trzeba z niej korzystać z umiarem...

Bo karty trzeba umieć używać. Ludzie myślą, że jeśli dostali dostęp do większej kasy to od razu trzeba wszystko rozwalić aż do ostatniej złotówki. Kasę fajnie się bierze, ale to trzeba oddać. Mam kartę z limitem 10 tys. zl i korzytam z niej bardzo sporadycznie, tylko w uzasadnionych przypadkach. Jednak nie wyciągam następnej kasy, dopóki nie spłacę poprzedniej. Trzeba uważać, aby nie wpaść w błędne koło, co niestety bardzo często się zdarza.

Gość zuza 8001
Macie racje, latwo wpasc w bledne kolo. Ja mam tylko jedna karte, wiec ryzyko mniejsze. Ale "podziwiam" tych, ktorzy maja ich kilka i uzywaja regularnie. Ja mam kredyt 22%. Jest taki kredyt w skali roku liczony, mam nadzieje? Czy za kolejny miesiac nie-splaty? Ja akurat potrzebuje karty, bo sie przyda na urlopie, czy do kupowania biletow przez internet. Ale przyznam tez, ze zrobilam pare tranzakcji w sklepie, i bardzo lekka reka sie wydaje pieniadze, gdy sie placi tylko kawalkiem plastiku.

Gość Dobrze doradzamy
Karta kredytowa to świetne zabezpieczenie finansowe na tzw. "czarną godzinę", ale też wygodny środek płatniczy. Nie musisz mieć przy sobie gotówki a płacąc kartą uzyskasz zniżki w wielu sklepach i punktach usługowych. Pamiętaj że karty nie musisz spłacać od razu  Chętnie wyjaśnimy jak najkorzystniej posługiwać się kartą dobrzedoradzamy@gmai l.com