Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość no cóż ...

zatwardzenie u 6 miesięcznego dziecka ???

Polecane posty

Gość no cóż ...

Do tej pory dziecko robiło kupki 2 razy dziennie - żółtawe, półpłynne (chyba, że coś zaszkodziło jak banan, jadody - wtedy były zielone, ale też półpłynne). Od paru dni pierwsza kupa jest bardzo gęsta lub twarda - uformowana jak "batonik (przepraszam za dosłowny opis :o ) i ciemna, brązowo-zielona, a do tego bardzo mała - długości kciuka lub mniejsza. Druga kupa zaczyna się jak pierwsza, ale potem jest już ok - żółta, półpłynna, duża. Dodam, że te twarde kupy dziecko robi bez wysiłku - 2-3 "pociśnięcia". Brzuszek ma miękki, dziecko jest wesołe. Czy to zatwardzenie ? Bo ktoś mi powiedział, że zatwardzenie jest wtedy, jak dziecko nie może zrobić kupy - stęka, ciśnie długo i nic z tego. A u nas bez problemu robi kupy, tylko twarde i ciemne ?

mój synek też robi takie kupki, najważniejsze, ze się nie męczy, nie płacze, zmieniła się dieta to i zmieniły sie kupki - u nas zaczęło się jak wprowadziłam mięsko:) pozdrawiam

Gość no cóż ...
no właśnie - u nas zaczęło się to właśnie od czasu wprowadzenia zupek z mięsem. Cały czas dopajam, ale widzę, że nie ma to wpływu na konsystencję. Czyli to normalne :) Dzięki

Ja nie miałam takiego problemu, ale wydaje mi się że skoro dziecko nie cierpi to nie ma co panikować, co najwyżej troszkę dietę zmodyfikować, może śliwki gerbera - podobno są świetne... Może przed snem po mleczku odrobinkę herbatki podać...

Gość no cóż ...
Śliwki już dawałam :) oj smakowały :D ale kupa po nich była taka sama

ja polecam otręby pszenne...podaje codziennie do danonka albo deserku 1 łyzeczkę i od tego czasu zapomniałam co to są zatwardzenia u mojego misia...rada mojej pediatry....otręby!takie fajne są mielone,Kuba nawet nie czuje że są w jedzonku a kupki luźne...spróbuj!to działa gdy zawodzą śliwki,suszone morele itp:-)

Gość Mora01
Ja też polecam śliwki Gerbera, tylko trzeba je jeść regularnie. Poza tym ogranicz ryż i marchewkę gotowaną i dawaj jak najwięcej pić wody i soczków

Gość gość
Jak moje dziecko miało takie zatwardzenia to częściej wodą przepajałam i zaparcia mijały.

Gość Kaoli324
A byłas z dzieckiem u lekarza? Dicopeg junior można podawać dzieciom od 6 miesiąca życia dziecka. Zapytaj lekarza czy możesz go podawać swojemu dziecku.

Gość Lucjaaa
Dicopeg spokojnie można podawać od 6 mca, bo się pytałam w aptece. A też działa, bo własnie dzisiaj od 5 dni była kupa i baaardzo się ciesze :)

Gość gość
Ja polecam dżemik ze śliwek dla dziecka.

Gość gość
Ja dziecku podaję czopki

Gość Ramtama
Ja dziecku także podawałam dicopeg junior. Podobało mi się to, że dziecko bardzo chętnie je przyjmowało. Uregulowało mu to pracę jelit i pozwoliło spokojnie się załatwiać.

Gość gość
Czopki glicerynowe, oczywiście wszystko w porozumieniu z lekarzem!

Gość gość
Jak dla mnie czopki działają zbyt gwałtownie. A ja nie chcę męczyć dziecka aplikowaniem ich. Saszetki do rozpuszczenia w wodzie to wygodniejsza forma podania leku dziecku.

Gość Króella
Dokładanie. Dzieci niezbyt chętnie przyjmują czopki, a co więcej moje dziecko po czopkach dostaje nagłego rozwolnienia, co nie jest przyjemne.