Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Virr-williams

Czy jest tu jakis polonista, ktory moze mi pomoc?

Polecane posty

Gość Virr-williams

A wiec sprawa dotyczy ustnej matury z jezyka polskiego, kompletnie nie wiem jak sie za to zabrac, nauczyciel nic nam nie mowil, wogole nic nie wiem... Jest ktos kto moglby mi pomoc?

Gość kacha154
dostaniesz zestaw wszystkich pytan okolo 40 i sam sobie opracowujesz, jak to zrobisz na taka ocene zasłużysz, w mojej szkole tak było

Gość Virr-williams
jaki zestaw chodzi mi o ustna mature!

Gość mądrala-
Tylko sie nie przerażaj tym, co tam piszą o tych miesiącach, że wtedy to, wtedy tamto...Najważniejsze jest na samym dole, bo bardzo dokładnie piszą tam, jak napisać plan wypowiedzi, co to jest literatura podmiotu i przedmiotu.Polecam tą stronę maturzystom.

Gość Virr-williams
wybralem sobie temat : Tragizm doświadczeń jednostki we wspomnieniach z obozów koncentracyjnych

Gość Virr-williams
dzieki tylko ja z polskiego raczej kiepski jestem, nie wiem nawet jakie lektury do tego wybrac, czy moze byc zdazyc przed panem bogiem, medaliony, opowiadania borowskiego, z otchlani.....???

A nie lepszy byl temat: \'Nie wiem, nic nie wiem, nauczyciel nam nic nie mowil jako uniwersalna wymowka nieukow na przestrzeni dziejow na przykladach z literatury polskiej\'?

Gość mądrala-
Borowski i Nałkowska na pewno. Krall nie bardzo, bo to ni o obozie. Jeszcze o obozie, tyle, że sowieckim, opowiada inny świat, ale musiałbyś dopytać nauczyciela czy może być ta książka. Fajny temat w sumie. Jeszce jest taka książka "Dymy nad Birkenau", ale nie wiem, czy jest w bibliotekach szkolnych teraz. Mogą być też poezje, np "Ocalony" Różewicza. Muszę już lecieć teraz. Polecam siągi, które teraz są na coraz wyższym poziomie:-)

Gość Virr-williams
wielkie dzieki mądrala, chirality nie moja wina ze bardziej od polskiego interesuje mnie chemia i ze nauczyciel od polskiego wogole nic nam nie mowi na temat matur co, jak, skad? A chyba jest to jego zakichanym obowiazkiem, z tego co wiem w innych szkolach, a nawet inni nauczyciele osobno pomagaja kazdemu jesli sobie nie radzi, ma problem, niestety nasz nauczyciel ma to gleboko gdzies i woli cala lekcje pieprzyc o glupich wierszach, a bardzo chetnie nie wybieralbym zadnego tematu gdyby matura ustna z polskiego nie byla obowiazkowa

Gość mądrala-
Tak mi jeszcze przyszło do głowy, że na Twoim miejscu zaczęłabym od definicji z PWN albo innej encyklopedii, ale nie internetowej, co to jest obóz koncentracyjny, kiedy powstawały obozy i kto i po co je zakładał. To byłby taki wstęp. Później wymieniłabym książki, o których będziesz mówił i dopiero potem konkrety czyli tragizm tej jednostki. Dobrze robi też komisji, jak sie znajdzie jakieś ciekawostki, które się wplecie lub którymi się zakończy wypowiedź. Tego możesz poszukać w necie. Czasem na fajne rzeczy sie trafia.Wiesz, nauczyciel też człowiek i po kilku prezentacjach na tematy, które zna na wylot, może umrzeć z nudów, więc jak zagniesz jakąś ciekawostką, to możesz zapunktować:-) Mówię z pozycji nauczyciela...:-) Tylko wtedy musisz wpisać te strony internetowe, gdzie to znalazłeś, do bibliografii, żeby sie liczyło i żeby sie nie czepiali. Powodzenia!