Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Route 9

KODEKS PRACY!!! Proszę o wyjaśnienie mi kilku rzeczy!

Polecane posty

Gość Route 9

Witam, Jako, że od niedawna zaczęłam pracę, jestem zielona w sprawach kodeksu i postanowień dotyczących pracy. Jesli ktoś zna odpowiedź na kilka moich pytan, to proszę o odzew. Otóż, 1. Ile lat musi przepracować kobieta, aby mogła iść na emeryturę? 2. Czy liceum i studia wlicza się wokres pracy? Jeśli tak to ile lat? Dziękuję

"Dziś ustawowy wiek emerytalny kobiet to 60 lat, mężczyzn - 65 lat (chodzi oczywiście o te osoby, które nie mają prawa do wcześniejszej emerytury - a do tej grupy zaliczają się wszystkie panie urodzone po 1968 r.). Rzecznik uważa, że to niesprawiedliwe. Chce, aby kobiety pracowały tyle co mężczyźni. " licum i studia nie wliczają się do okresu pracy, mają natomiast znaczenie przy wymiarze urlopu wypocz.

korekta pomyliłem się -> o wwww morde ma rację ;) Art. 155. § 1. Do okresu pracy, od którego zależy wymiar urlopu, wlicza się z tytułu ukończenia: 1) zasadniczej lub innej równorzędnej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 3 lata, 2) średniej szkoły zawodowej - przewidziany programem nauczania czas trwania nauki, nie więcej jednak niż 5 lat, 3) średniej szkoły zawodowej dla absolwentów zasadniczych (równorzędnych) szkół zawodowych - 5 lat, 4) średniej szkoły ogólnokształcącej - 4 lata, 5) szkoły policealnej - 6 lat, 6) szkoły wyższej - 8 lat. Okresy nauki, o których mowa w pkt 1-6, nie podlegają sumowaniu.