Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nie chce mlekaa

moja córka nie lubi mleka a powinna pić conajmniej dwie szklanki dziennie

Polecane posty

Gość nie chce mlekaa

nie lubi kaszek, chociaż próbowałam już z najróżniejszymi konsystencjami i smakami. nie lubi jogurtów i serków. mleko próbowałam podać różne mieszanki, mleko sojowe, czekoladowe, truskawkowe itd. - nic nic NIC pluje tylko i się krzywi. właściwie z nabiału dziecko toleruje tylko twarożek rozsmarowany na kanapce. jestem tym bardzo przybita, bo ona ma dopiero rok, a dziecko w tym wieku powinno wypijać conajmniej 2 szklanki mleka dziennie. boję się jak to się odbije na jej zdrowiu. macie jakąś alternatywę?

moja tez nie chciala ani kaszek ani mleka ale lubi jogurty... lekarka jej kazala podac mleko sojowe i okazalo sie ze pycha :D:D i wypija teraz dwie czasem 3 butelki dziennie bez problemu :D:D:D

Gość nie chce mlekaa
dodam, że mała jest jeszcze na piersi, tzn. podaję jej pierś wieczorem tuż przed spaniem, raz w nocy się budzi, i rano po przebudzeniu.

spróbuj jej kupic w aptece isomil. jak bedziesz mialą recepte to tylko 8 zl za puszke a zobaczysz czy jej posmakuje mojej strasznie zasmakowal a tez sie martwilam...

Gość nie chce mlekaa
kurczę, a moja córka nawet sojowego nie lubi.... :( już kompletnie nie wiem jak ją przekonać....

Gość to zalezy od Ciebie
jesli jest na piersi to po kiego wmuszasz mleko ? podaj jakis mleczny deserek,pelno tego a mleko sobie zostaw :o

wlasnie to mialam napisac ze skoro ja jeszcze karmisz to wcale nie ejst źle :) a probowalas jakies te syfki typu danonki monte itd? albo jakies mleczne kanapki? tam tez troche mleka jest. moze raz na czas bys jej takie podawala?

Gość nie chce mlekaa
mamani dzięki za radę. ps. masz śliczną córeczkę no właśnie chodzi o to że ona tej piersi dostaje bardzo malutko i to mnie martwi, że po prostu dostaje za mało nabiału jak na swój wiek.

Gość najwięcej wapnia
jest wżółtym serze i danonkach - choć te są przesłodzone

moj syn od siodmego miesiac zycia przestal calkowice jesc mleko(piers ssal bardzo krotko) na poczatku szukalam pomocy u lekarzy,ktorzy na sile kazali mi faszerowac go mlekiem w koncu dalam sobie spokoj,maly jadl gotowe dania ze sloiczkow,czasem jakis danonek,nic na sile. dzis ma 9 lat,bardzo rzadko choruje,ma wszystkie zdrowe ząbki i jak widac nie sprawdzily sie \"czarne wizje \"lekarzy,że dziecko,ktore nie je mleka skazane jest na choroby,prochnice,itp,

moj syn od siodmego miesiac zycia przestal calkowice jesc mleko(piers ssal bardzo krotko) na poczatku szukalam pomocy u lekarzy,ktorzy na sile kazali mi faszerowac go mlekiem w koncu dalam sobie spokoj,maly jadl gotowe dania ze sloiczkow,czasem jakis danonek,nic na sile. dzis ma 9 lat,bardzo rzadko choruje,ma wszystkie zdrowe ząbki i jak widac nie sprawdzily sie "czarne wizje "lekarzy,że dziecko,ktore nie je mleka skazane jest na choroby,prochnice,itp,

mój nie lubi mleka i jajek ale lubi gofry i naleśniki a do nich daję sporo mleka i jajek mleko nie koniecznie trzeba pić ze szklanki a jajka jeść gotowane :D sposobem trzeba ;)

Gość nie chce mlekaa
agawa dzięki pocieszyłaś mnie :) chociaż kurczę nie rozumiem małej, tyle pysznych jogurcików deserków mlecznych jej próbowałam już podać, danonki też, i nic jej nie zasmakowało. ale cieszę się, że nie jest odosobnionym przypadkiem. te wizje dzieci pozbawionych wapnia w dziecińswtie trochę mnie przeraziły

Gość Mikumi
mojemu jak mial troche ponad roczek odwidzialo sie mleko przestal pic mleko, jesc kaszki itp po 3 dniach poszlam do lekarki ktora powiedziala ze nic na sile, jak nie chce to nie mam zmuszac, moze za pare dni znowu bedzie chcial i tak sie stalo nie pil mleka okragle 5 dni a po tych dniach sam wrocila chec na mleko mysle ze in bardziej wymyslasz z tym mlekiem, msuzasz, dziecko czuje zdenerwowanie tym ono bardziej go nie chce nie podawaj jej przez pare dni mleka wogole, nie umrze od tego jezeli po 3 dniach nie zmuszania do mleka nie bedzie chciala warto wybnrac sie do dobrego lekarza i sprawdzic przyczyne

moj synus od niedawna dopiero potrafi pochłaniac jogurty,monte i inne tego typu :wynalazki"mleka nie pije wcale ale wcina twrog,żołty ser i to tez tylko wtedy kiedy go na to "natchnie":)dopiero niedawno powiedzialam lekarzowi o jego "mlecznej wstrzemięzliwosci" powiedział,że to raczej niemożliwe aby dziecko ktore milo 7,8 miesiecy nie jadło mleka.Juz z nim nie dyskutowałam on wie swoje ja swoje:)Wiem,że mam zdrowego,mądrego chłopczyka i to jest najwazniejsze

a moja córka od urodzenia nie lubiła mleka, jak miała ze 4 m-ce to praktycznie już nie chciała pić, to dopiero był problem, czym ją karmić, kiedyś nie było do wyboru tyle rzeczy co teraz... ale za to lubiła serki, budyń, jogurty, kaszki tak, że jakoś przetrwaliśmy :D mleko zaczęła jeść (tylko z płatkami i zimne jak lód) jak miała jakieś 5 lat...

Gość Verka27
Spróbuj koktajli owocowych Menu Smakosza - są na bazie mleka, ale zawierają dużo owoców i są pyszne

Gość a wiesz ze dziecko
zeby polubic nowy smak w diecie powinno go sprobowac co najmnie 7 razy?? tak jest z mlekieùm i z warzywami np trzeba dizcku dac czads zeby sie rozmakowalo w nowosciach sprobuj jej dawacnp jougurt naturalny z lyzeczka cukru- zdrowszy niz inne dannonki

Gość drnmed
a który lekarz powiedział ci, że twoje dziecko musi wypic 2 szklanki mleka dziennie?

Gość beefka
ja ostatnio podałam swojemu dziecku też ten koktajl gerbera z jogurtem i owocami - cały na raz poszedł taka pychotka była!

Gość Ta
Po pierwsze dziecko wcale nie musi pic mleka, wapn bo chyba o ten skladnik chodzi mozna znalesc w innych produktach, niekoniecznie w nabiale. Poszukaj w internecie. Mleko sojowe zdecydowanie odradzam, lekarze mowia ze mozna podawac ale jak bym napewno dziecku tego swinstwa nie dala i to jeszcze w takich ilosciach. Dziecko samo wie co mu potrzeba, nic na sile.

ja tez bym nie zmuszała małej do tego czego nie chce jeść,za miesiąc moze jej się zupełnie odmienić ,tzreba od czasu do czasu próbować jej cos dawać ale nie\" zalewać\" jej tym mlekiem na siłę :) tym bardziej,ze jednak ssie pierś i to moze jej zupełnie wystarczyć mojego brata syn zupełnie wykluczył ze swojej diety mleko jedyne co jadł z zawartością mleka to był sernik więc bratowa piekła w kazdym tygodniu :D teraz jest juz duży i pochłania wszystko napisałaś,że dziecko je również twarożek więc to nie jest tak,że nie dostarcza się tego nabiału wogóle,może ona woli bardziej na słono-twarożek to dobre wyjście w tej sytuacji

Gość powiem ci że nie masz
powiem Ci że nie masz się co martwić- w tych czasach mleko bardziej odwapnia kości niż uzupełnia niedobory Ca. spokojnie wystarczy jej ten twarożek, ponieważ jest bardzo odżywczy:) spróbuj jeszcze ser żółty- wyobraź sobie że 2 plasterki sera żółtego zawierają tyle wapnia ile szklanka mleka, oczywiście nie takiego mleka jakie dziś spotykamy w sklepach, tylko takiego \'prosto od krowy\' :) pozdrawiam gorąco nie matrw się bo nie ma czym Dietetyk Aneta K.

ja czytałam gdzieś, że twarożek zawiera bardzo mało wapnia, bo cały wapń jest w serwatce, którą się z twarożku odciska...

Witam! Moja córeczka 4 dni temu skończyła 9 miessięcy i od jakiegoś tygodnia nie chce ruszyć mleka, kaszki itp. przez sen też nim pluje. uwielbia danonki, byłam z tym u lekarza i powiedział, że nic na siłe i, że jak lubi danonki to dawać danonki, bo jeden ma w sobie wszystko co butla mleka, więc dawałam nawet dwa dziennie,oprócz tego je obiadki gotowe, owoce nie zabardzo(ponieważ są kwaśne), pije dużo herbatek hipp i daje jeden soczek bobovity dziennie. Własnie naczytałam się o danonkach samych złych rzeczy. Nie wiem już sama co jej dawać, jestem tą sytuacją wykończona. Dodam, że mała jest wcześniakiem z 30-tego tygodnia, nie miała nawet kilograma i na dzień dzisiejszy przy 9m ma niecałe 7kg Prosze podpowiedzcie mi jakie serki najlepiej dawć zamiast tych paskudnych danonów, i czy więcej niż jeden obiadek moge podać. Wczesniej nie było problemu jak wypijała trzy butle mleka w ciągu dnia i na noc zagęszczone kaszką do tego obiadek, troche owocu i raz na dwa-trzy dni danonka. Czym i w jakiej ilości zastąpić te 4 butle mleka???

dajcie luz moja ma 5 lat,miała skaze białkową jak była mała i też nie piła mleka i nie jadła nabiału.teraz dopiero pije mleko litrami a poza tym zupełnie nic nawet danonka.zresztą ja nie pije mleka od 6 roku życia i jestem zdrowa,

daje luz. ale prosze napiszcie co dawałyście w zamian, chyba nie cały dzień obiadki????

co za beznadziejne forum, wymądrzać się to co niektóre potrafią, ale na konkretne pytanie odpowiedzi nie mają.

Gość Teresa Lola
spróbuj SuperMilkera - to owocowe syropy, które się dodaje do zwykłego mleka. jak nic nie było w stanie przekonać Wikusi do nabiału, tak mleko z syropem bananowym zadziałało