Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

sesi

Dolna granica wieku. Ślub kościelny.

Polecane posty

zanim napiszecie glupoty to sprawdzcie przepisy, zeby potem ludziom wody z mozgu nie robic. Kobieta i mezczyzna moga wziazc slub jak skoncza 18 lat. W wyjatkowych sytuacjach sad moze zezwolic na zawarcie zwiazku malzenskiego dziewczynie, ktora ma skonczone 16 lat.

Gość dejzi69
i co,z tego,z babcia 50 lAT TEMU,TO MOZE DO SEDNIOWIECZA WROCIMY,A ZANIM BEDZIESZ PELNOLETNIA BEDZIESZ ROZWOD BRALA,JAKA GLUPIA D...:)

dejzi kiedsy malo ko bral rozwod, dla kobiety to by wstyd, zreszta kieddys kobiety nie pracowały wiec nie moglyby sie urzymac, dejzi chyba pierwszy raz sie z Toba zgadzam

Rozwodu brać nie będę musiała bo ślubu nie mam w planach, więc proszę na mnie nie naskakiwać. Temat został założony ,gdyż odpowiedź była mi potrzebna do dyskusji ,która odbyła się w kwietniu ,więc nie ma co się bulwersować. Ja osobiście nie zdecydowałabym się na ślub kościelny w żadnych okolicznościach ,ponieważ jestem niewierząca.

Gość Philogelos
< masło maślane> napisał: "zanim napiszecie glupoty to sprawdzcie przepisy, zeby potem ludziom wody z mozgu nie robic. Kobieta i mezczyzna moga wziazc slub jak skoncza 18 lat. W wyjatkowych sytuacjach sad moze zezwolic na zawarcie zwiazku malzenskiego dziewczynie, ktora ma skonczone 16 l" No dobra, ale ja ponawiam pytanie - jak to wyglądało w latach 80-tych? Powiedzmy okolice roku 1986. Może ktoś miał taki przypadek w rodzinie. Chodzi mi o dolną dopuszczalną granicę DLA CHłOPAKA. Czy ma ktoś w rodzinie lub wśród znajomych przypadek by chłopak ożenił się zaraz po maturze?

Gość Martusska19
Dla kobiet i mezczyzn jest taka sama granica debile!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja pier*ole!!!

Gość Ania160a
ja uważam że ślub to indywidualna sprawa.JA mam 17 lat a mój chłopak 19.Zamierzamy wziąć ślub narazie cywilny.Tylko my znaliśmy się od zawsze..JA go kocham on mnie kocha...:) jego rodzice mnie lubią i moja mama również tylko mój ojciec jest przeciwny chce wszystko zrobić żeby nas rozdzielić.tylko ja mam takie pytani czy aby wziąć ślub cywilny w wieku 17 lat potrzeba jest zgoda sądu czy wystarczy jednego rodzica?

Gość reat
Zgadza się, kiedyś dla meżczyzny granicą wieku było 21 lat. Zmieniło się to z 10 lat temu

Gość anula72
a co wy tak naprawde macie do tego kto kiedy bierze ślub...powiem szczerze ze czytając wasze posty jestem ciekawa ile macie lat.....to że człowiek 17 letni chce slubu z osoba która koch nie znaczy że macie ją potępiać...a właśnie to robicie;/ przykre...bardzo przykre...moze ta miłosc przetrwa wieki a może nie...jeżeli taka osoba za kilka lat się rozwiedzie to znaczy że to nie było to prawdziwe uczucie...chociaz kto wie..moja matka po 25 latach związku z moim ojcem znalazła sobie kochanka bo jej życie nie odpowiada i tak jest w wiekszosci rodzin...czy to w takim razie wazne kiedy ludzie biorą ślub..jeżeli w czasach dzisiejszych tak się dzieje a nie inaczej...dajmy młodym szanse bo może oni są nadzieją na przyszłość...na to że można kochac tak szczerze, napreawdę od młodych lat? i powiem wam jeszcze jedno że wiele młodych ludzi jest bardziej dojrzałych niż ludzie mający 30(którzy nie potrafia stworzyć rodziny), 40 a nawet 50 lat....niestety takie sa realia i wiem to z własnego doświadczenia poniewaz mam młodzszego od siebioe faceta..nie ważne ile mam ja lat i ile ma on, dlatego pozwólcie młodym przeżyć miłość tak jak tego chca i nie mówmy do nich jak do małolatów nieznajacych życia.....

Gość towszystkichcietych
Do wszystkich wielce zbulwersowanych. Uważam, że nie wam przyszło sądzić, że dany związek przetrwa. Ślub jest pięknym ukoronowaniem miłości, która połączyła dwójkę ludzi. i niech biorą go Ci, którzy się kochają i chcą być ze sobą na zawsze. Inną kwestią jest dojrzałość emocjonalna, niektóre 17 latki są bardziej dojrzałe emocjonalnie, niż 25 latki itd. Nie zabierajcie ludziom szczęścia. Kochajcie się, bierzcie ślub i nie patrzcie na innych, pozdrawiam wszystkich zakochanych ;)

Gość lilolu
Ja mam sąsiadkę, która zakochała się mają 14 lat dziś ma 26 lat i jest szczęśliwą mężatką od 5 lat więc nie ma reguły. Do dziś niektórzy nie mogą uwierzyć, że do dziś są razem, bo przecież to podstawówkowa miłość.

Gość BiuroInformacji_KUL
W związku ze sprzecznością Kodeksu Kanonicznego, który zakłada możliwość zawarcia związku małżeńskiego u kobiety od lat 14 z Prawem Polskim, Episkopat Polski zmienił tę granicę do lat 16, natomiast u Panów jest to granica 18. Teoretyczną granicą jest u obojga partnerów 18 lat, jednak u kobiet za zgodą sądu biskupiego można tę granicę o 2 lata obinżyć.

ślub kościelny-chyba od 18 lat.tak jak cywilny,w wyj.przypadkach za zgodą sądu można wziąść cywilny po ukończeniu 16 r.ż. nie jestem pewna ale nie można chyba wziąść kościelnego przed 28-bo teraz jest coś takiego jak konkordatowy ślub-ceremonia jest w kościele a potem kościłół wysyła papiery do usc.czy jakoś tak-nie wiem nie znam się bo miałam sam cywilny.

Gość j_ko
Adwokat kościelny Diecezji Włocławskiej udziela bezpłatnych porad, a w sprawach powyższej Diecezji udziela bezpłatnej pomocy. tel. 661 437 833

Gość EwelinaaŁSK
Witajcie. Czytając wasze posty nie którzy mają rację , ślub kościelny można zawierać od 18 lat. A w dawniejszych czasach to ja nie wiem .

Gość qqqwerty
Z KODEKSU PRAWA KANONICZNEGO Kan. 1083 - 1. Nie może zawrzeć ważnego małżeństwa mężczyzna przed ukończeniem szesnastego roku życia i kobieta przed ukończeniem czternastego roku. 2. Konferencja Episkopatu ma prawo ustalić wyższy wiek do godziwego zawarcia małżeństwa. Episkopaty ustalają zazwyczaj granicę taką jak w lokalnym prawie cywilnym - tak jest także w Polsce. Niemniej jak ktoś już otrzymał ślub w tym wieku (14 i 16 lat), to jest ważny z punktu widzenia Kościoła i nie może on być unieważniony z tego powodu (co nie oznacza, że nie można go unieważnić z innych przyczyn). Gdyby w Polsce ktoś dał taki ślub, to nie byłby on "zawarty godziwie", ale nie znaczy to, że byłby nieważny. PS Nie jestem żadnym teologiem ani księdzem, swego czasu interesowałem się tą kwestią z innych przyczyn, więc może komuś to pomoże ;)

Gość biała ;D
od 16 lat mozna brać ślub kościelny i cywilny w przypadku gdy dziewczyna jest w ciąży. chłopak musi mieć co najmniej 18. i co to kogo obchodzi kto w jakim wieku ślub bierze... mój chłopak miał dziewczyne o rok starszą od siebie teraz jest ze mną a jestem dużo młodsza od niego i powiedział że bardziej odpowiedzialna niż ona...

Gość gość
Nie ma granicy wieku tak jak w niektórych krajach arabskich. Z historii wiemy, że odpowiednim wiekiem było 12 lat. Zazwyczaj Kościół wymaga wcześniejszego zawarcia CYWILNEGO małżeństwa. Ale są sporadyczne wyjątki. Ponadto cywilne małżeństwo można zawrzeć najwcześniej w Izraelu. I co ciekawe na podstawie małżeństwa cywilnego tam zawartego, oczywiście po weryfikacji w USC w miejscu zamieszkania w Polsce, uzyskuje się pełną"prawną pełnioletniość/dorosłość", która jest niezbywalna nawet po unieważnieniu małżeństwa (unieważnienie małżeństwa jest niemożliwa tylko w przypadku posiadania dziecka lub ciąży)

Gość gość
Bzdura, akurat w Izraelu nie ma czegoś takiego, jak małżeństwo cywilne, są jedynie małżeństwa halahiczne (halaha to prawo religijne), do których prawo mają jedynie żydzi, czyli ci, których urodziła matka żydówka. Ojciec się nie liczy. W tym roku prawo się zmienia i nie będzie to już 17, ale 18 lat. Żydzi, którzy nie mogą udowodnić swojej "żydowskości" najczęściej w celu zawarcia małżeństwa wyjeżdżają na Cypr, albo do innych krajów, za granicę.