Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prawnikkkk

uDZIELAM PORAD PRAWNYCH ZA DARMO

Polecane posty

Gość prawnikkkk

TYLKO0 DZIS DO GODż 22 CZEKAM NA PYTANIA OKAZJA NIESAMOWITA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Gość terema
Co grozi nieletniemu za seks z nieletnią?

Gość prawnikkkk
2 lata

Gość terema
podszyw czy prawdziwa odp.?

Gość prawnikkkk
prawdziwa odp

Gość terema
To chujowa. Bo w Polsce nie ma sankcji bezwzlędnie oznaczonych, a nieletni nie odpowiada na podst. KK z tego artykułu.

a na nieruchomościach się znasz? jeśli tak to czytaj niżej: kupiłam dom, przed podpisaniem umowy notarialnej: - przed drzwiami notariusza czyli przyparta do muru - po zainwestowaniu sumki na instalację co dowiedziałam sie że częśc domu nie jest wpisana w księgę lecz stanowi umowę pisaną odręcznie, ok 10 m2 gruntu chałupa stoi, minęło 5 lat od podpisanai umowy notarialnej, poprzedni wlaściciel zmarł, chciałabym to uregulować, czy płace jakąś karę (podatek od gruntu z Urzędu Miejskiego) opłatę skarbową, cokolwiek? jak to unormować prawnie?

Gość terema
Czy ta cześć to samowola budowlana czy nie?

Gość prawnikkkk
przestepstwo skarbowe kara od 5tys do 50 tyś zł

Gość prawnikkkk
odpowiada jako niletni z innego artykułu

Gość terema
a z jakiego? i na jakiej podstawie?

to chyba nie jest samowola budowlana - mam taką nadzieję właściciel nie wpisał tej zakupionej części do księgi wieczystej ale postawił chałupę, dom jest stary z ok 1930 roku, choć umowa z ok 2000 roku kto w tym wypadku jest przestępcą ja? bo kupiłam w dobrej wierze czy on bo mi sprzedał chatę w tej formie? co z tym zrobić?

Gość prawnikkkk
dz ust z 25,3,2006r poz 325 ze zmiana

Gość prawnikkkk
poddaj sie samowolnemu ukaraniu i czekaj na decyzje naczelnika

inaczej bo moze to nie jest jasne chata jest stara, została podzielona na pół, jedna połowe ja kupiłam druga połówka została wyburzona wiec na częśc chaty mam akt notarialny a na te pieprzone 10m2 umowę międy właścicielm stojącej chałupy a wlascicielem drugiej części chałupy-wyburzonej

Gość terema
Czyli z tego co rozumiem dokupił kawałek działki, który nie jest wpisany do księgi i na nim stoi częśc domu tak? I nie płaciłaś za to podatku od nieruchomości?

Gość terema
Ja bym to po prostu zgłosiła do księgi.

jakiego naczelnika ds. gruntów? pytam bo nie wiem, bedę jeszcze u notariusza, choc moze prawnik lepiej doradzi nie unikam zapłacenia kary (choć nie wiem czemu mam ją płacić) skoro całośc uregulowałam jakbym sprzedawała chatę to chce mieć czysto w papierach a przez 5 lat miałam co innego na głowie

terema dokładnie tak, nie jest wpisana do ksiegi i nie płace podatku za całośc!! płacę ok 50 zł rocznie!! czy musze miec geodetę? który obmierzy tę działkę? to są cholerne koszta można to jakoś obejść?

Gość prawnikkkk
kiepska sprawa czyli ta dobudówka nie jest twoja

prawnikk odpowiem Ci nie musze się przebierać wyglądam jak wilkołak, a w świetle świecy jak nietoperz więc spox, efekty wizualne zapewnione ale to nie stanowi meritum sprawy :P

no więc wlasnie kwestia kolejnego dokumentu dokupiłam parę metrów działki od jej właściciela (tego co zburzył drugą częśc chałupy) i spisaliśmy we troje (z tym co teraz nie żyje) umowę na tę część (nie wpisaną do księgi) oraz nowa działkę papier jets z 2005 roku

wiem że sprawa jest porypana ale doradźcie mi proszę

Gość prawnikkkk
ta dokupiona częśc bez wpisu nie jest twoja a umowa z niezyjąca osoba nie jest wazna

Gość terema
Umowa sprzedaży nieruchomości spisana tak sobie jest nieważna. Musi mieć formę aktu notarialnego.

Gość melentiada
a ten prawnik to chyba z 2 roku prawa na Wydziale Prostytucji i Alfonstwa, mysli że jak poczytał troche w kodeksie to na każde pytanie zna odpowiedz - chłopczyku to nie takie proste, jak się nauczysz troszke więcej i wykarzesz nieco pokory to może za jakies 10 lat Twoje porady bedą cos warte. BO Jak na razie przytaczasz tylko nicniemówące ludziom artykuły, których niestety nie skonfrontowałes z zadna z przedstwaionych tu sytuacji. Każda z nich to conajmniej kilka różnych artykułów z różnych ustaw, których wykładnia tez pewnie nie jest co znana.

Gość prawnikkkk
niezłe bagno:( umowa nie wazna zaden notariusz nie dokona wpisu na niezyjaca osobe a umowa mozna se tyłek podetrzeć

Gość prawnikkkk
dodam ze połowa wpisów to robota podszywaczy

Gość terema
Żaden notariusz nie dokonałby wpisu bo ta umowa jeste bezwględnie nieważna. Kwestia żyjącej czy nieżyjącej osoby jest tu wtórna.

terema wychodzi na to, że musze przed urzedem miejskim wystawić pręgierz i poprosic naczelnika by mnie ubiczował wiem, ze masakra ale wtedy musiałam natychmiast kupic dom dla siebie i dzieci szlag by to trafił naprawde jest tak beznajdziejnie??