Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość karoolka

Prawa nastoletnich matek

Polecane posty

Gość karoolka

Witam wszystkie mamusie:) Mam 17 lat i jestem w ciąży:) Mój chłopak jest wiele starszy ale dlej niewiem jakie prawa mnie przysługują jako nastoletniej matce. Czy moja mama musi przepisac dziecko na siebie skoro mój chłopak jest pełnoletni?? Czy należą mi się jakieś pieniążki i wogóle do czego mam pawo. Prosze o odpowiedzi bo nigdzie niemogę znaleść informacji na ten temat....:(

Gość Kasieczka
mysle ze mozesz sie starac o rozdzinne w mopsie( aż 48 zł!!!) i jezeli nie bedziecie mieli slubu to dodatek dla samotnej matki to jakis ok 200 zl, naprawde sie nie orientuje ile tego jest. tylko tyle moge powiedziec ale mysle ze inni cos dopowiedza bardziej doswiadczeni

Gość karoolka
Dziękuje:) Ale niewiesz czy jak on uzna dziecko to dodatek dla samotnych matek też dostane?? Niewiem właśnie jak to jes:(

Gość Kasieczka
mysle ze ci przysluguje, jesli nie bedziecie mieli slubu to powinnas sie starac o taki dodatek. Musisz isc do mops i sie podowiadywac dokladnie. A jesli chodzi o twoja mame to nie musisz na nia przepisywac dziecka, nie ma takiej potrzeby. Gratuluje dzidziusia i zycze zdrowia

Gość karoolka
dziękuje bardzo:) Buziaczki i pozdrowionka:)

Gość idz do mops
i wypytaj o wszystko-niestety mało Ci przysługuje-bo nie jestes osobą pracującą....a jesteś wogóle gdzieś ubezpieczona?

Gość Kasieczka
po co osądzasz? dziewczyna zaszła i chce urodzic i to jest najwazniejsze, A ja jestem za takimi ludżmi. Najwazniejsze ze chce tego dziecka i to jest tylko i wylacznie jej sprawa

Gość Wesoła Jola
Hahahaha, znowu słowa - należy mi się!!!!!Tak państwo polskie ozłoci Cię i pochwali.

Gość idz do mops
ja też myślę,że wyskakiwanie odrazu ze złoliwością jest niepotrzebne- trzymaj się:) a możesz liczyć na chłopaka?

Gość Kasieczka
ale dziewczyna sie tylko pyta, jest troszke zagubiona i chce porady. I z wypowidzi widac, ze ma ta swiadomosc odpowiedzialnosci za to co sie stalo

Gość małolaty przed podjęciem
inicjacji sexualnej powinni podpisywac oswiadczenie ze sa swiadomi konsekwencji związanych z sexem a nie potem uzalają sie nad sobą jakie to one biedne bo liceum im nie pozwolili skończyć bo się uwzięli bo państwo nie zagwarantowało godnych warunków do wychowania dziecka małolaty:o

Gość a ja z innej beczki choc mloda
koza jestes to jednak zazdroszcze ci tej ciazy, ja sie znow rozczarowalam i szczera zazdrosci mnie zzera, ze ty jestes, a ja nie...zdrowka zycze, powodzenia i nie zapominaj, ze mimo twojego mlodego wieku spotkalo cie ogromne szczescie, bo wbrew pozorom zajscie w ciaze do latwych zadan nie nalezy...:(:(

Przestancie dziewczyne oczerniac - czy ona tu marudzi? narzeka? chce dokonac aborcji? Nie, widac ze mimo wszystko cieszy sie z dziecka i chce je pewnie porzadnie wychowac ale kurna swietoszki kafeterii musza swoje 3 grosze dorzucic....

Gość małolaty przed podjęciem
nie swietoszki kafeterii. tylko ja nie mam zamiaru płacić na jej dzieciaka tylko dlatego ze ona ma 17 lat i nie potrafi utrzymac nóg razem

Gość pracuję w usc
Napiszę Ci jak to wygląda ze strony USC(sporządzenie aktu urodzenia dziecka).My wymagamy,żeby niepełnoletnia matka przyszła do usc ze swoim ojcem lub mamą załatwić sprawę.Wymagalne dokumenty:Twój odpis skrócony aktu urodzenia,może być wymagane poświadczenia zameldowania i Twój dokument tożsamości ze zdjęciem. Jeśli jesteś niepełnoletnia,to nie ma możliwości przeprowadzenia uznania dziecka przez jego ojca w usc,czyli nazwisko dziecka będzie takie jak Twoje.Do aktu urodzenia dziecka będzie wpisane tylko imię jego ojca.Dopiero kiedy osiągniesz 18 lat,uznanie w usc będzie możliwe i dopiero wówczas zmienicie nazwisko dziecku na nazwisko ojca.

Gość chyba ze za zgoda rodzicow
wezma slub, wtedy sprawa wyglada troche inaczej.

Gość Nie za zgodą rodziców.
Nie za zgodą rodziców, tylko za zgodą Sądu Rodzinnego. Wtedy dziewczyna, wcześniej staje się osobą pełnoletnią, co za tym idzie ma prawa i obowiązki, dorosłego obywatela.

Gość pracuję w usc
Tak,zgadzam się.Jeśli dostaniesz powolenie sądu na ślub przed ukończeniem 18 roku życia i zawrzecie związek małżeński,to dziecko można zapisać na nazwisko ojca.Ale nie wiem,czy zdążycie.

Gość pracuję w usc
No i oczywiście nie za zgodą rodziców,tylko pozwolenie na to wydaje sąd,jak ktoś wczesniej trafnie zauważył.

o ludzie i znowu klutnia... tak wam przeszkadza to ze chce wziac pieniadze od panstwa?? przeciez wlasnie na to sa one przeznaczone !! i napewno nie zaszla w ciaze tylko po to by wziac te 48 czy 170 zl!! co do tego co Ci sie nalezy to nie powiem zbyt wiele bo siostra mojej znajowej tez ma 17 lat i miesiac temu urodzila corke i jak poszla do MOPS-u to powiedzieli ze jej sie nic nie nalezy nawet becikowe(co dla mnie jest totalna glupota bo to sie kazdemu nalezy) z tego co ja wiem to nalezy Ci sie rodzinne 48zl zasilek dla samotnej matki 170 i jeszcze cos wlasnie dla tego ze jestes niepelnoletnia ale to musisz sie jeszcze dokladnie dowiedziec

Z tego co wiem, to zasiłki tego typu należą się osobom pełnoletnim...

Gość How do you feel
nie ma już takiego czegoś jak kiedyś że wystarczyło nie mieć ślubu i być uznaną za samotną matkę, ostatni dodatek z tytułu wychowywania samotnie dziecka na tej zasadzie był w sierpniu 2005 roku teraz musisz podać ojca dziecka o alimenty dopiero wtedy dostaniesz taki dodatek. Na dzień dzisiejszy dostaniesz 1000 zł becikowego i jeśli Ci przyznają to 48 zł zasiłku wych.

a i jak juz dostaniesz ten zasilek rodzinny 48zl to masz jeszcze jednorazowy dodatek w wysokosci 1000 zl czyli razem z becikowym masz 2000zl jednorazowo

Gość How do you feel
nigdzie nie pisze że trzeba mieć skończone 18 lat żeby dostać becikowe kto to takie bzdury tu wypisuje??

Ja pisze o zasiłkach stałych a nie o becikowym. A prawda taka, że z nas tacy znawcy jak... najlepiej dziewczyna zrobi jak pójdzie do mopsu i tam się na spokojnie wszystkiego dowie.

Gość Kasieczka
a jak to jest z tym dodatkiem? zeby go dostac to nie wolno przekroczyc iles tam dochodow w poprzednim roku tylko ile???

tak powiedzieli znajomej serdeczne panie w MOPS-ie ze sie jej nie nalezy becikowe i wogole nic

Gość pracuję w usc
Najlepiej jakby się wypowiedział pracownik MOPS-u.