Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zmartwiona strasznie

Pomozcie, moj Dziadziu jest chory...

Polecane posty

Czy ktos z Was wie moze o czym swiadczy wysokie, ponad 200 stezenie CEA w żoladku? Czy to sa objawy raka? Blagam pomozcie, bo nic na internecie nie moge znalezc, a wszyscy bardzo sie martwia:(

Antygen rakowopłodowy (CEA - ang. carcino-embryonic antigen) jest glikoproteiną pochodzenia płodowego, którego poziom wzrasta w następujących sytuacjach: * wzrost umiarkowany (5 - 40 μg/l) o choroby zapalne wątroby i jelit * wzrost znaczny (powyżej 40 μg/l) o nowotwory: + wątroby + jelit + trzustki + oskrzeli + prostaty Prawidłowy poziom wynosi poniżej 5 μg/l.

Musztarda, dzieki wielkie za te stronkę, ale nie rozumiem, bo dziadziu robil ostatnio gastroskopie i badania chyba kardiologiczne, o ile dobrze pamietam i nic nie wyszlo. Poza tym inne wyniki sa bardzo dobre, a jakby byl rak, to chyba wszystkie wyniki leca? Boze nie rozumiem...

Nie mam pojęcia, naprawdę. Wyszukałam tylko informacje dotyczące tego markera, którego poziom, jak sama widzisz, jest bardzo wysoki. Nie wszystkie nowotwory powodują, że inne wyniki badań lecą na łeb, na szyję, czasem nawet OB nie jest drastycznie wysokie. Nie umiem Ci pomóc, ale trzymam kciuki.

Dzieki ZakamuflowanaPomaranczo i Musztardo. Nawet nie mowie Babci, co sie od Was dowiedzialam, bo bedzie panika, a Dziadziu idzie od lekarza dopiero jutro.

Zresztą zobacz, co jest na końcu napisane: Podwyższony poziom CEA może także wskazywać na schorzenia niezwiązane z nowotworem, takie jak stany zapalne, marskość wątroby lub wrzód żołądka. Również u osób palących poziom CEA bywa wyższy niż u niepalących. Może to "tylko" wrzody. Głowa do góry.

No ja mam na szczescie jescze pelny pakiet Dziadkow i Babc i mam nadzieje, ze bedzie dobrze. Ostatnio Dziadziu byl tydzien temu u lekarza, bo wyszedl Mu ten wynik cea wysoki i lekarz powiedzial, zeby poszedl na badania, no to poszedl, nic nie wykazaly w sumie, bo Dziadziu sie zestresowal i nie mogl utrzyamc tego wziernika, czy czegos takiego.Teraz powtorzyl te badania cea i znow wyszly bardzo wysokie, wyzsze niz poprzednie. Jutro moze jakos to lekarz wytlumaczy. Dzieki Wszystkim:*

Musztardo! Tak sie zestresowalam, ze nawet nie doczytalam do konca, ale zaraz to zrobie. Wlasnie Dziadziu ma od dawna wrzody i z tego tytulu jest na diecie i wszystko byloby w mire oka, bo wyniki ine sa dobre, jakby nie to strasznie wysokie cea, bo to nie jest 40 tylko okolo 250. Ide babci powiedziec co mi napisalas, ze to moga byc inne choroby. Ufff.

przepraszam za bledy: stezenie cea we krwi, a nie w zoladku i nie badanie kardiologiczne tylko jakies inne, matol ze mnie. To tak tylko, zeby poprawic razace bledy wynikajace z niewiedzy.