Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Surowe mięsiwo

Sprawdzone Przepisy na pieczone mięsa

Polecane posty

Gość Surowe mięsiwo

Kobitki, zdradźcie swoje sprawdzone przepisy na pieczone mięso, takie które można pochłonąć w święta, na kromce chleba...jaki rodzaj mięsa kupić, jak to potem przyrządzić? Szukałam już w necie, ale chciałabym coś sprawdzonego, pysznego:) Najbardziej interesuje mnie indyk, ale wszystkie przepisy połknę z rozkoszą:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
No pieczone mięsa na kromce chleba, to raczej schab środkowy, karkowy albo boczek. Mniam. Najpierw trzeba dobrze posolić mięsko, popieprzyć i za okno wypieprzyć... No tak, posolić, popieprzyć, natrzeć czosnkiem, posypać solidnie majerankiem. Na 2-3 dni wstawić do lodówki. Potem piec. Ja zawsze piekę w rękawie, który wcześniej traktuję szpikulcem, robiąc w nim kilka dziurek. Do piekarnika, piec 15 minut w temperaturze 200 stopni, potem 170-180.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Surowe mięsiwo
MNIAM, brzmi pysznie! A można by tak cycka indyczego potraktować, czy bedzie za suchy?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość musze spróbować z tym
gotowaniem i studzeniem...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
podam mój sposób.może komuś przypadnie do gustu :-) mięso wkładam do garnka, zalewam wodą (tak by je zakryło), wsypuję sporo soli, ziele angielskie, pieprz czarny w ziarenkach i listek laurowy. gotuję 10 min. zdejmuję z gazu i odstawiam w chłodne miejsce na ok 24 godz (zalewa przeniknie do mięsa dzięki czemu będzie słone i bardziej soczyste) mięso wyjmuję z zalewy, obsypuję obficie majerankiem i pieprzem ziołowym i wkładam do rękawa. patyczkiem robię kilka dziur w folii. piekę w zależności od wielkości mięsa, zazwyczj ok 1,5 godziny. a jeśli chodzi o rodzaj mięsa, to wybieram karkówkę, boczek, schab i szynkę

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
uwielbiam pieczone mięska - już mi ślinka leci! Ja robię tak - ładny kawałek mięska - najlepsza wg mnie jest karkówka albo szynka, pierś z indyka też) odcinam wszystkie tłuste wihajstry , mięsko dokładnie myję , osuszam papierowymi ręcznikami, robię wąskim nożem "wkłucia" i głębsze i płytsze w te otwory wciskam maleńkie plasterki czosnku.Tak sprawiam męsko ze wszystkich stron- tak na ok.1 kg mięsa zużywam ok 2 - 3 ząbki czosnku - dość spore ząbki.Następnie całe mięso nacieram olejem, solę i posypuję pieprzem z wszystkich stron.Mięsko w koło "oblepiam" kilkoma liściami laurowymi i kilkoma ziarnami ziela angielskiego.Takie mięso powinno poleżeć w chłodnym miejscu ok. 2 dni.Po tym czasie wkładam do rękawa i piekę w 180st.C i tak w zależności ile tego mięsa jest ustalam czas pieczenia tj: 1 kg mięsa = 1 godz.pieczenia.Filet - czyli cycki indycze piekę o 10 minut krócej a najlepiej sprawdzić pod koniec patyczkiem czy jest miękkie - jak nie to trochę przedłużyć czas pieczenia ale nie długo bo będzie za suche.Rękaw z mięsem w czasie pieczenia delikatnie obracam.Sosik ,który się wytworzy zużywam do bazy na jakiś sos lub duszę na nim kilka dużych cebul pokrojonych w kostkę - duszę do momentu aż utworzy się szklista masa.Tym później smaruję chlebek a na to kładę plaster upieczonego mięska super żarełko . A liście laurowe i ziele angielskie przed pieczeniem zdejmuję z mięsa. Pozdrawiam.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Wczoraj jadłam pyszne mięsko u kuzynki: otóż ona przyprawia szynkę tak jak ja podałam wyżej - tylko,że przed upieczeniem jej, najpierw ją podwędza. Szynkę wędzi w wędzaku ok 1 godzinę a następnie piecze ją w rękawie też ok 1 godzinę - mówię Wam rewelacja - dziś kupuję mięso i zrobię tak samo!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytam bo nei wiem
A jak przechowujecie potem to pieczone mięso? Czy można je potem zamrozić jeżeli upiekło się dużą porcję i ile czasu mozna trzymac w zamrażarce? Ile dni można takie mieso trzymać w lodówce?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
oprocz tego, co napisane pozyzej to proponuje: - podsmazyt troche mieso - tzn po tym lezakowaniu w przyprawach, na pustej, mocno rozgrzanej patelni chwile obsmazyc mieso z kazdej strony - wtedy bialko sie zsiada - to z zewnatrz i podczas peiczenia mieso bardziej soczyste. - ja do rekawa dolewam troszke wody na dno - tez jest bardziej soczyste - czesto tez pieke w 1 rekawie kilka mies - atedy te drobiowe nie sa takie suche

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zamrozone jest niedobre ja lubie jesc takie mieso z chrzanem albo z meiszanka chrzanu i smietany/jogurtu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pytam bo nei wiem
m a d z---Piszesz,że zamrożone,potem odmrozone jest niedobre.OK. Ale gdzie przechowujesz dużą ilośc tych mies aby się szybko nie popsuły? Myślę,że w lodowce,ale ile czasu może takie mieśo być przechwoywane w chłodziarcxe i w jakiej tem.?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jak pieke tylko dla siebie i meza to jest to 1 sztuka. wieksza ilosc to na swieta, albo mama piecze i wtedy w trakcie swiat jest w lodowce - mysle, ze tak okolo tygodnia beda ok. Takie wlasnej roboty nie maja tyle chemii i sztucznych konserwatow, smieci i wolniej sie psuja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Nigdy nie robię mięsa pieczonego na zapas , wolę za jakiś czas zrobić świeżą porcję .Ostudzone mięso owijam w folie aluminiową , spożywczą i przechowuje w lodówce - z powodzeniem wytrzyma ponad tydzień.Dzięki za pomysł z uprzednim podsmażeniem!!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
hmm, teraz trudno o dobre mięso...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
A ja często robię faszerowany boczek :) Mój mąż szczególnie upodobał sobie ten z kiełbaską http://www.smaczny.pl/przepis,boczek_faszerowany_kielbaska . Nie jest trudny w przygotowaniu, a smakuje wyśmienicie, polecam :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
Polecam zrobić pieczeń wołową. Z tym, że warto zadbać o mięso jak najlepszej jakości. W tym celu radziłabym pójść do masarni typu http://cezan-ubojnia.pl/ których produkty są nieporównywalnie lepsze od tych, które można znaleźć w markecie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
ja polecam polędwiczki i żeberka, które według mojego przepisu sprawdzają się dosłownie na każdych uroczystościach rodzinnych. chociaż od razu ostrzegam, że bez dobrego dostawcy mięsa nawet te potrawy mogą się nie udać, dlatego na wszelki wypadek podaję namiar do http://www.kiszeczka.pl/

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×