Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ojejku co za pytanie o

czy mozna w ciąży jeść pasztety?

Polecane posty

bo moja mama krzyczy na mnie, że nie powinnam :o a ja uwielbiam chleb z pasztetem i ogórkiem :D

Gość antyantyanty
a czy można w ciąży s.rać? sikać? KUR>WA MAĆ co za debile na świecie chodzą. powiedz matce, że g.ówno jej do tego co jesz

Gość na pasztet
to lepiej uważać. Mogą tam występować bakterie, tak jak w serach pleśniowych np Listeria.

no mama mowi, ze za duzo chemii i jakis składników dziwnych

Gość na pasztet
no chyba, że wlasnej roboty, to mysle,ze nie ma przeciwwskazan.

no właśnie o listerię jej chodziło

a czy listeria ginie w wysokiej teperaturze? tzn jesli ser plesniowy sie stopi to czy ta temp zabija bakterie?

MaMani ja pasztetu raczej nie roztopie a potem do zamrazalkii nie wsadze :p

Pasztet sam w sobie nie jest groźny. Żeby zawierał Listerię to musiałby być częściowo z mięsa surowego albo wędzonego, więc ten trop tez nie jest prawdziwy. Jedyny argument to ten o chemii - konserwantach itp, ale to się akurat dotyczy wszystkich art. spożywczych. Po prostu staraj sie wybierać takie które są "najczystsze", a nawet jak czasem zjesz coś z barwnikami, konserwantami itd, to też się od razu nie zatrujesz przecież. Dzisiaj chemia jest wszędzie.

tak tylko, ze jak kupilam pasztet taki we flaku to na nim skladu nie ma

o jejku wiem ale pytam o sery plesniowe bo ja lubie taką zapiekanke- makaron brokuly i ser plesniowy no i sie zastanawiam czy listeria ginie w wysokiej tepm :)

MaMani - sprawdzaj skład tych serów. Listeria może być tylko w tych z mleka niepasteryzowanego, a w sklepach jest coraz więcej z mleka pasteryzowanego. Co do tej temperatury to nie mam pewności i na razie też nie znalazłam tej informacji. Na logikę wydawałoby się że wysoka zabija to świństwo, ale może się okazać że np. ważny jest też jakiś tam odpowiedni czas obróbki termicznej.

Mamani sery pleśniowe pasteryzowane możesz jeść spokojnie, te typu turek, sekret mnicha i inne są z mleka pasteryzowanego, więc po prostu przeczytaj na opakowaniu :). Ale raczej te tańsze są wszystkie pasteryzowane.

Sarkastyczna, na końcu tego artykułu co podałam są temperatury w których ginie listeria. :D Dziewczyny szukajcie prawdziwych informacji a nie panikujcie.

raczej mi o taki chodzilo co sie na wage kupuje. jakis blekitny itd. raczej nie mozna tam na opakowaniu nic wyczytac bo sa opakowane w folie a jak pytalam sprzedawce w sklepie to mi powiedzialą ze ona tu tylko pracuje i nic nie wie :D:D:D:D

Gość yr47yruehfiuyerht
czesc pewnie ze mozna pozdrawiam

Wiesz co, część tych serów co są na wagę np lazur i niektóre inne można kupić w opakowaniu, są pewniejsze, a z tych na wagę, to dobrym sposobem jest zapamiętanie nazwy sera jaki kupujesz a potem sprawdzić w necie co i jak. Jaki lubisz najbardziej?

okok... powiem ci szczerze ze nie znam sie na nich i kupuje rozne :) nie czesto robie takie rzeczy bo jednak mój maz uwarza ze obiad bez miesa i ziemniaków to nie jest obiad :D:D:D

Hehehe, no tak :D To kupuj po prostu te opakowane, wiem, że są bo mój mąż pochłania ogromne ilości serów pleśniowych. I czasami kupuje zamiast na wagę, to te gotowe pakowane. :)

Gość paolina pa8
ja jestem teraz w 9 miesiacu ciazy,i niejadlam przez ten czas zadnych pasztetow,nie tylko dlatego ze duzo na ten temat czytalam ,lecz takze moj ginekolog mi absolutnie odradzal,jest tam maksymalnie witaminy A,dla kobiet w ciazy nawet kosmetyki robia bez wit A,specjalne witaminy takze sa bez wit A,jedynie A beta karoten .Albo sie chce dla swoje dziecka jak najlepiej albo nie.To chyba normalne ze jezeli chocby w 0,5%mozna dziecku tym zaszkodzic to sie z tego rezygnuje,oczywiscie dziecko ci sie urodzi zdrowe ale jezeli sa zastrzezenia do witA to po jaka holere to zrec???

Tylko pytanie ile musiałabyś zjeść tego pasztetu, żeby przesadzić z ilością wit A? Pasztet domowy nie koniecznie musi być z dodatkiem wątróbki, bo o nią najprawdopoboniej chodzi. A jeśli chciałabyś wykluczyć aż "tak" szkodliwą witaminę A ze swojej diety, trzeba by było przestać jeść wiele rzeczy. We wszystkim trzeba mieć umiar. Przesada też nie przynosi korzyści :)

Ale unikać bo? Bo tak? Czy są jakieś konkretniejsze powody? Bo we wszystkich książkach jakie mam nic nie przeczytałam o pasztecie :D

unikac pasztetu bo: cytat: "Witamina A (pochodzenia zwierzecego) - wiadomo, ze nadmiar tej witaminy moze byc przyczyna powaznych wad rozwojowych u dziecka (zwlaszcza w poczatkowym etapie rozwoju plodowego). Dlatego tez nalezy wykluczyc pokarmy zawierajace duze ilosci tej witaminy : watrobka, PASZTETY, tran"