Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Student Prawa

Studiuje prawo i odpowiem na wasze pytania prawne, bo sie nudzę

Polecane posty

Gość Student Prawa

Gość asdf123
a moze być w sp[rawie renty rodzinnej?

Gość maciek__bc
kiedy i jakie mam jako zstępny prawo do dziedziczenia, gdy umiera drugi mąż mojej matki?, który nie jest moim ojcem ale nie podpisano intercyzy a on ma z pierwszego małżeństwa 2 dzieci. dodam, że mnie usynowił, ale potem w testamencie wydziedziczył, ale testament nie był poswiadczony notarialnie?

Gość Student Prawa
ksenofaryna: nie :o zawsze mozesz to podciągnąć pod art 23 Kodeksu Cywilnego jaka obraza dobrego imienia, aczkowliek nie wiem kto byłbym pozwanym wg ciebie :o adfs123: moze byc maciek__bc: 1 mąż twojej matki (czyli twoj ojciec) zmarł czy się rozwiódł z twoją matką?

Gość asdf123
a wic tak otrzymuję rentę po zmarłym ojcu(Ja i mój brat)intresuje mnie to czy jeżeli dostajemy rntę w wysokości 1400zł na dwoje czy wtedy mogę podjąć pracę na pół etetu,czy na umowę zlecenie,czy na umowie o dzieło.Niwiem czy się na tym znasz ale mozesz mi przyblizyc...

Gość maciek__bc
zmarł w trakcie rozwodu

Gość o to i ja bardzo poproszę
Czy mogę na swojej stronie internetowej zamieścić nazwę firmy, z którą kiedyś współpracowałam, BEZ ZGODY JEJ WŁAŚCICIELA? Chcę ją wymienić w swoim doświadczeniu.

Gość Student Prawa
asdf123: oczywiście, że się znam :classic_cool: Dorabiać do renty rodzinnej możesz (niezależnie od rodzaju umowy czy to zlecenie, umowa na stałe etc.) To ile możesz dorobić by nie stracić renty (aczkolwiek nigdy nie tracisz na stałe renty rodzinnej gdy podejmiesz pracę, tylko na czas jej trwania. Prawo do renty rodzinnej ulega zawieszeniu w razie osiągania przychodu w kwocie wyższej niż 130 % przeciętnego miesięcznego wynagrodzenia ostatnio ogłoszonego przez Prezesa Głównego Urzędu Statystycznego (art. 104 ust. 7 ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych) Są jeszcze propocjonalne potrącenia, generalnie nigdy nie będziesz poszkodowany, bo trzeba calkiem zdrowo zarabiać jak na polskie warunki by renta została zawieszona Pozdro :classic_cool:🖐️)))

Witam serdecznie. Moj facet teraz obecnie siedzi w wiezieniu. Dostal wyrok na rok i 2 miesiace, za to ze jechal po pijanemu samochodem.Pracuje i dobrze sie sprawuje w wiezieniu. Na RAZIE siedzi w areszcie sledczym ale moze go przeniosa chociaz nie wiem bo pracuje. Siedzi dopiero miesiac. Jaka jest mozliwosc i co mozna zrobic zeby on wyszedl wczesniej?Slyszalalm o staraniu sie o warunkowego wyjscia ale czy jest taka mozliwosc?

Gość asdf123
Czxyli możesz mi przybliżyć jeżeli moja część renty czyli ok 700zł,może być zawieszona wtedy gdy przkroczę określon zarobki czy zarobek dodatkowy do renty czyli nasza najniższa obecnie krajowa oik 1000zl przekroczy czy nie?

Gość Wazne pytanie
Ja mam pytanie : moj przyjaciel - cudzoziemiec zostal zatrzymany 2 lata temu w Polsce mjac 0.35 % alk.Odebrano mu prao jazdy na rok na calym swiecie i na 2 w Polsce. Od dzis moze jezdzic (minelu 2 lata dokladnie dzis) ale ... w wyroku mial wplacic x zl na jakas undacje ( co zrobil ) i i 500 zl mandatu do urzedu ale nie bylo podanego konta. Czy jezeli teraz bedzie jezdzil samochodem w Polsce i policja go zatrzyma moga jakos sprawdzic ze tego nie uregulowal???Czy moze czy nie jezdzic???Czy poniewaz tego nie zaplacil moga mu odebrac prawo jazdy raz jeszcze ?

Gość marcinnno
prosze odezwij sie do mnie na gg 1242845, mam wazna sprawe a nawet dwie ktore nie daja mi spac , pozdrawiam

Gość Bez prawny
Ty to ja, ja to Ty, kto jest głupi, ja czy Ty ?

powiedz mi, jesli syn ma duze zadluzenia i ma 21 lat a dlugi nie zostana splacone badz zostanie on aresztowany, czy matka/rodzice beda musieli placic jego dlugi bardz ponosic jakies konsekwencje prawne za niego? czy jest mozliwosc \"odlaczenia\" sie od zycia syna, mimo iz jest on zameldowany w domu rodzicow? aha i ile lat grozi za rozprowadzanie narkotykow?

za narkotyki siedzi moj kolega dostal 2 lata inny dostal 1,5roku, inny 8 miesiecy to zalezy.

Gość kacha_diablica
mój ocjciec ma ok 600 tys. długu- o którym mi wiadomo. czy ma więcej nie wiem, możliwe. dodam że ma zajebisty dom, auto, firme. czy jak on umrze, to jest tak, ze albo nie przyjmuje od niego w spadku niczego czyli ani dlugu ani dóbr czy jest jakas opcja zeby dobra przyjąć a dług jakoś umorzyć|??????

Gość opryszczona wiedźma
nie studiuje prawa ale coś tam wiem:P sabiness dług syna to jego dług a nie twój chyba że to alimenty diablica nie da się tak, dług też jest spadkiem więc... (google nie boli) spadkobierca może bądź przyjąć spadek bez ograniczenia odpowiedzialności za długi (przyjęcie proste), bądź przyjąć spadek z ograniczeniem tej odpowiedzialności (przyjęcie z dobrodziejstwem inwentarza), bądź też spadek odrzucić. przyjęcie proste od tego przyjęcia z dobrodziejstwem inwentarza różni się tym, ze w prostym po przyjęciu spadku jeśli majątku ojca zabraknie na spłacenie długów to ty również swoim majątkiem za niego odpowiadasz. a w tym drugim przypadku dług jest spłacany tylko z tego coposiadał ojciec

Jarek_84 widze ze historia dziewczyny ktora ma wyrzuty sumienia po uwiedzenia 15latka nie daje Ci spokoju... hehe :d moze nie czytaj tak namietnie forum bo pozniej nie bedziesz spac po nocach :p

Gość opryszczona wiedźma
andzia chyba nie bo to chyba karne a z tego to ja ni w ząb:O

Gość spadek spadek
mój ojciec m jeszcze jedno dziecko z pierwszą żoną . Jkaby je wydziedziczył to należy się zachowek, tak? A jakby zapisał coś symbolicznego, konkretnego np 1 działkę to od reszty też może dopominać się i dostać zachowek? Dzięki zaodp.

Gość kacha_diablica
ciebie powinien wydziedziczyć. ty jestes tym drugim wiec nie kombinuj. pamietaj ze pierwsze dziecko kocha sie bardziej!

Gość spadek spadek
dzięki, poczytałam sobie ale jeszcze jedno nie jest dla mnie jasne - co z dziadkami tzn jeżeli rodzice faceta kt ma dzieci z 2 kobietami zapiszą majątek nie synowi tylko jednemu z wnuków pomijając drugiego wnuka to czy w syt kiedy ojciec tych wnuków zrzeka się wszytskiego i nie występuje o zachowek po rodzicach to ten drugi wnuk może czegoś z tego spadku żądać i dostać? Mam nadzieję, ze nie namieszałam za bardzo...

Gość kacha_diablica
zachłany kurwiszon z ciebie.

Gość opryszczona wiedźma
na to to ci chyba student musi odpowiedzieć ja tylko bazuję na tym co kiedyś wiedziłam i na proste rzeczy umiem znaleźć odpowiedź a takie zrzekanie się i co z tym dalej to nie wiem, musiałabym pogrzebać i poczytać a na to już sił nie mam student myślę że ma to w jednym palcu :P

Gość spadek spadek
spadaj :p akurat mnie bezpośrednio to nie dotyczy.