Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

kawunka

HYPERKORTYZOLEMIA!!!!ktos cos o tym wie?

Polecane posty

wyslam dzisiaj ze szpoitala.Na karcie wypisowej jako rozmpoznanie mam hyperkortyzolemie.Nie mam pojecia co to jest,szukalam w googlach ale tez nic nie znalalzlm.Prosze o pomoc!

nie wlasnie nie.W szpotalu bylam poniewaz osttanio stwierddzili u mnie PCO ale musieli zrobic jeszcze kilka badan sprawdzic czy to nie nadnercza.Nie mam pojecia co to moze byc i sytrasznie sie boje.Boje sie,ze kiedys mohe byc bezplodna

Wychodzi na to, że masz nadmiar wytwarzania się kortyzolu, hormonu produkowanego przez nadnercza.. A jesteś szczupła? Masz jakieś objawy, czy coś?

nie zapytalam poniewaz w naszych szpitalach tak jest doja Ci wypis do reki bez slowa komentarza i zegnaj.Dopiero po chwili zobaczylam co tam pisze a lekarz ju zajal sie nowoprzyjetymi pacjentami.to nie moze byc raczej nic z sercem bo wyszlo podczas testu nadnerczy ACTH albo deksametazonem.

Gość oj kobiety kobiety
podwyższony poziom kortyzolu, to hormon wytwarzany przez nadnercza może wzrosnąc pod wpływem stresu, badanie z surowicy krwi norma to 6-28 ug/dl przed południem 1,7-16,6 ug/dl po południu poszukaj też terminu hiperkortyzolemia, bo byc może przedrostki hyper i hiper są stosowane zamiennie

Gość oj kobiety kobiety
faktycznie ma to jakiś związek z PCO, poszperaj w googlach

wpisalam hyper i prawie nic nie znalalam.Dzieki za rade teraz poszukam z poczatkiem hper

do oj kobiety kobiet tylko ze tamten link opisuje sytuacje chlopaka

Gość oj kobiety kobiety
znalazłam to jako forum o hiper, daltego wrzuciałam

kurcze pisze niby o guzie nadnerczy a ja w grudniu mialam usg i wszytsko bylo ok.Jestem mloda mam, nieregularne miesiaczki,nadmierne owlosienie i rozpoznane PCO.Cheieli spraedzic czy to wina nadnerczy czy jajnikow.Nic juz z tego nie wiem:(

naczytalam sie wlasnie o gruczolakach i rakach nadnerczy!!mysle jednak,mam taka nadzieje ze gdyby bylo tak zle to nie wypusciliby mnie ze szpitala.Teraz dopiero sie wystraszylam!!

buze zawsze milam okregla.W ciagu 1,5 roku przytylam 20 kilo.Ale nogi mam raczej proporcjonalne do reszty,Strasznie sie boje takich rzeczy sie naczytalam,ze nie loczene w ciagu 5 lat prowadzi do smierci i nne okropne rzeczy.Mam nadziej ze w szpitalu wiedzieli co robia wypuszczajac mnie do domu

nie nic.To byla moja druga wizyta w szpitalu bo osttanio wyniki nie daly jasnej sytuacji.Najpierw podejrzewali PCO.teraz mam czekac do mojaa na konsuktacje dopiero wtedy sie czegos dowiem,ale ja nie wytzrymam psychicznie tyle czasu!

i tak nie mam reszty wynikow bede dopiero w maju.Robilam te testy bo nie wiedzieli czy to wina jajnikow czy nadnerczy.Teraz wyszlo ze nadnerczy,ale to co przeczytlam na necie chyba nie pozwoli mi zasnac.

oj nie martw sie az tak strasznie to sie leczy i leczone nie jest az tak grozne jak nie leczone nie czytaj tego co tam pisza w googlach bo osiwiejesz;) pójdziesz do lekarza on cie odpowiednio pokieruje bedzie dobrze

Gość Kami 23
ja tez to mam. U mnie przyczyna jest gruczolak przysadki