Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monnami

hormony a cera /

Polecane posty

Gość monnami

Witam kochane! Może któraś z was miała podobny problem i się może ustosunkować. Nigdzie na twarzy nic mi się nie robi (czoło, nos, policzki) poza brodą. Mam tam wiecznie wysypkę + powstające przez kilka dni i ciężko gojące się „wulkany”. Bardzo dbam o skórą – mam specjalne (chorlanie drogie:( ) kremy, żele, toniki, nawet maść z antybiotykiem nic nie pomaga nie jem słodyczy, czekolady od ponad 2 lat, fast fordów itp. pije dużo wody – na nic. Kosmetyczka powiedziała mi, że jedynie endokrynolog jest mi w stanie pomóc bo to jest sprawa ewidentnie „hormonalna” – to mi siedzi tak głęboko w skórze, że ona mi nie jest w stanie nic pomóc – ani oczyszczaniem, ani maseczka – niczym. Do endokrynologa mogę się zapisać na 18czerwca – tak czerwca…Prywatnie natomiast – pierwsza wizyta 150zł, następnie badania 200zł i kolejna wizyta 150zł żeby te badania omówić i zapisać leki, za miesiąc wizyta kontrolna 150zł – kurcze nie mam na to kasy i jestem w kropce. Dodam tylko, że po tabasach nie było żadnej poprawy- brałam i lekkie i końskie diane35… Ratunku!! Zanim się doczekam na endokrynologa to chyba umrę z bezsilności – ciągle czuje jak cos nowego mi się tam robi i wychodzę z siebie. Faktycznie przed okresem jest ewidentnie masakra ale ja nie mam już 15 lat, kończę studia czy w tym wieku nadal powinny mnie męczyć takie opcje? Co robić? :( Aha teraz zaczyna mnie jeszcze swędziec skóra głowy - dodam, że nigdy nie miałam łupieżu - co jest grane??

Gość inez+
Na Twoim miejscu to ja bym zrobiła test na alergeny. Łuszcąca się skóra i wykwity na brodzie mogą świadczyć o alergii. Poczekaj jeszcze aż Ci wyskoczą łusczące się plamki na policzkach, to już jesteś alergiczka i amen. Idź do lekarza rodzinnego, poproś o skierowanie do alergologa i pójdziesz bezpłatnie. Na głowę kup sobie szampon na łupież (jak swędzi, mże zacząć się łusczyc, więc zpobiegniesz). I spróbuj łykać Zyrtec, a nuz pomoże (przeciw alergii). Może ma na Ciebie wpływ coś, z czym od zawsze masz kontakt a nie wiuesz że ci to szkodzi. To moja teoria:) Oby się nie sprawdziła.

Gość monnami
niestety to nie alergia (niestety bo lepszy najgorszy diabeł niz niewiedza), miałam testy i jestem całkowicie antyalergiczna. Powiem szczerze, że mnie to załamuje - człowiek sie stara, robi co może a tu i tak wyłazi i wyłazi pod skróa na brodzie mam milinoy małych grudek które wczesniej lub pozniej ywchodza na powierzchnie i tylko sie modle zeby nie wszystkie naraz ale w odstepach :( własnie teraz czuje ze rosnie mi kolejny wulkan niczym etna no kurde!! :(

Gość ja tylko na brodzie
i takie ropne gule....to mogą byc cysty na jajnikach....przejdż się do gina!

Gość inez*
Po pierwsze tesy nie zawsze są miarodajne.Ale niech będzie że Cię to cholerstwo nie dopadlo. Jeśli masz hormonalnie, to wystarczy dobrać właściwy lek. Ale wiem że to chyba trudniejsze niż wywalić kaczki z siedzisk.

Gość monnami
to już nie wiem do endokrynologa czy do gina? Niby u gina byłam nie tak dawno ale jedyne co to dostałam diane35 a po tym wysyp taki ze przez tydzien nie mogła sie w pracy pokazac i odstawiałam od tego czasu przyznaje nie byłam :( Całą buzie mam ładną - w sensie bez syfów i najmniejszych krostek za to na brodzie - koszmar. Małe grudki, wągry i wielkie "wulkany" które wiecznie sie odradzaja i tylko na brodzie! Może to te jajniki? Chyba w takim razie wizyta u gina mnie nie ominie tylko, żeby znowu mi nie przywalił jakis byle hormonów po których bedzie jeszcze gorzej... Pod skóra na twarzy mam (jak sie dotknie reką) taka chropowatą powierzchnie - juz bardzo głęboko pod skróa jakby mi cos siedzi i tylko "dojrzewa" do wyjscia - kosmetyczka powiedziała ze to nie jest z zaniedabania skóry bo o nia bardzo dobam tylko chorobowe. Szkoda tylko, że tak cholenie ciezko sie do lekarza dostac - 2 miesiace czekania:( prywatnie musze miec z 600-800zł bo jak mi powiedzieli w przychodni 2-3 wizyty + badania u endokrynologa to tak "na poczatek" :( załamka...najlepsze lata marune na wpatrywanie sie w wulakny na twarzy :(

Gość joella82
ja za to mam problem z czołem, już drugi rok ciągle cos mi wyskakuje, takie np podskórne grudki.Tez mysle o przejściu sie do endokrynologa. Ale niby wszystko mam ok, miesiączki regularne, jajniki na usg ok.. sama nie wiem

Udaj się do ginekologa, wylecz stany zapalne. Spróbuj antybiotyku Dalacin C w płynie - smaruj zmienione miejsca cierpliwie, ponadto kup sobie zestaw witamin typowo dla kobiet Możesz Dalacin łykać w kapsułkach - zaznaczam, że jest na receptę. Warto zrobic badanie pod kątem gronkowca.

Gość zielonaherbatka
ja mam identyczny problem, używam tylko kosmetyków aptecznych, są drogie i nic nie pomagają, smaruję brodę zinerytem i też nic, codziennie nowe bolesne wulkany, ogromne i szpecące, u mnie ten problem pojawił się po odstawieniu tabletek, brałam 6 lat, przez kilka misięcy było nie najgorzej, coś tam wychodziło, ale dawałma radę, natomiast teraz - po 9 miesiącach od odstawienia hormonów - jestem załamana, już nie wiem, co mam robić.. wrócić do tabsów, dermatolog, głupia pipa, zapisała mi Unidox na 2 tygodnie, nie wiem, po co, co to da, mówiłam, ze to przez hormony.. muszę się wybrać do endy, ale w moim mieście jest 1, nie wiem, czy dobry, poza tym badania sa cholernie drogie.. mam dość.. :(

Gość zielonaherbatka
a jakie witamiy dla kobiet sa dobre na taką przypadłość?

Gość nie dziw sie skoro
rozregulowalas sobie hormony przez tabletki anty w dodatku z tak duza iloscia hormonow (diane35) probowalas moze wiesiolka ?

Gość Sandra1234
Ciesze sie, że napisałaś..dlatego ze mam identyczny problem:( juz od pary lat..i tez byłam leczona różnymi tabletkami ormonalnymi.Po Diane maiałam strasznie obsypana ta brodę, takze wstydziłam sie gdziekolwiek wyjść..Reszte twarzy mam ładną bez żadnych krost..tylko ta broda:( tez słyszałam ze trzeba sie udac do endokrynologa..ja zawsze maiałm nadzieje ze biorac tabtetki hormonalne typu yasmin, jeanine i Diane 35 wszytsko sie ureguluje..ale niestety nie, tez jestem załamana poniewaz zeby gdzies wyjsc musze to maskować podkładem a wydaje mi sie ze nawet te z gównych półek źle działają na skorę..Chciałbym jesli masz ochote poroznawiać zToba na gg jesli uzywasz..Skoro mamy taki sam problem bedziemy sie wspierać..moim marzeniem jest wyleczyć sie z tego tradziku..czasami patrzyłam na dziewczyny które maja problemy z cerą ale zadkoscia jest aby tradzik był tylko na brodzie..:( Pozdrawiam Cie

Gość zielonaherbatka
no to łączmy się - dziewczyny z pryszczami na brodzie ;), a na co pomoaga ten olej z wiesiołka? jakie ma właściwości?

moge ci przybic piatke mam ten sam problem tez głównie broda małe podskórne pierdółki przeradzają sie w wulkany eh w sumie kiedys miałam tylko twarz ale rozniosło mi sie na inne miejsca np plecy:O:O:( teraz biore izotek ale nie mam poprawy

Gość nie dziw sie skoro
mi wiesolek akurat bardzo pomogl, szczegolnie jesli chodzi o te bolace gule. ogolnie cera wydaje sie ladniejsza i troche bardziej nawilzona . Zostaly mi jeszcze takie malenkie grudki (taki piasek) bo bokach brody szczegolnie na prawym boku ..niewiem czy to kiedys zniknie. Naprawde nikomu nie radze brac tabletek anty, porazka ze my kobiety miusimy sie tak truc ;(

Gość zielonaherbatka
gdybym wiedziała, co to za świństwo, do ust bym nie wzięła..

w skrócie moge wam opisac spychoterapie jaka doswiadczyłam u lekarzy a wiec byłam u ginekologa majac nadzieje ze moze zleci mi badania hormonalne głównie chodzi o hormony płciowe wiec mówie to pani doktor, ze przychodze własnie w tej sprawie ze moze trzeba zrobic badania hormonów, bo skoro izotek nie pomaga to moze przyczyna tkwi w hormonach wiec krótko mówiac olała mnie powiedziała , zebym posżła do lekarza 1 kontaktu zeby dał mi skierowanie do endokrynologa ........... ....ta pewnie ten by mnie z powrotem do ginekologa wysłał no wiec jednym słowem zostałam olana pani zbagatelizowała mój problem, stwierdziła ze nawet jesli testosteron mam za duży czy za mały to co z tego ......!!! szok.........w sumie nic a no ja mówie czy zeby zrobic badanie odpłatne to musze miec skieroanie tez.....a on astwierdziła, ze po co mam robic badanie hormonów.,ze co mi to da ...zenua a i, ze moze powinnam zmienic dermatolog skoro ta nie potafi mnie wyleczyc.........wiadc babka nie wiedziała co to jest izotek była to moja pierwsza wizyta u ginekologa.... teraz musze szukac jakiegos innego. masakra potem no wiec wróciłam od dermy mam zmainy typowo ropne ropniaki ze to nie sa grudki wiec stwierdziła ze dołaczy mi jeszcze davercin antybiotyk zeby mi pomogło na te ropne zmiany a jesli to mi nie pomoze to odstawiamy izotek bo nie ma sensu dalsze leczenie Płacz Płacz Płacz Płacz Płacz Płacz oczywiscie jezeli przez nastepny cały 3 miesiac to mi nie pomoze.........troche sie zdiwiłam ze tak powiedziała bo wydało mi sie ze zawsze lepiej dokonczyc kuracje tym izo.ale nie wiem jak myslicie dała mi skierowanie do endokrynologa i gastrologa i wyjaniła im na kartce co mi jest i co biore jakby przypadkeim którys nie wiedział co to izotek i zeby nie było problemu z przepisaniem badan hormonalnych no wiec zobaczymy jestem lekko zdołowana

a nastepnie lekarze robia wielkie problemy dermatolg wysłał mnie do ginekologa ginekolog do innego dermatologa, zeby mi potwierdził diagnoze .nie wiem po co skoro moja derma mu napisała co mi jest i co biore.......ale lekarz nie wiedział co to izo a moje tłumaczenia ***** go obchodziło no i co stwierdził ze jak od dermy pojde do niego i ona stwierdzi ze hormony trzeba zrobic to wtedy on połozy mnie na 1 dzień w szpitalu zeby mi zbadac bo jak sie okazało jakbym z poradni chciała sobie badac hormony to jednorazowo moge jeden hormon czyli zeby zbadac 5 hormonów musiałbym isc do gina 5 razy ja pierdole słów brak pierdole cała słuzbe zdrowia!!!!!! ja wiem ze badania sa drogie ale nie lubie jak sie robi ze mnie debila i sie mnie wysyła od jednego do drugiego wczesniej juz pisałam o poprzedniej wizycie u pani G., która tez zlała sprawe.........

Gość zielonaherbatka
rozumiem twoją złość, ja byłam u 2 dermatologów, mówiłam o tabletkach, że rozregulowały mi układ hormonalny, spędziłam u tych lekarzy 10 min, z czego 5 trwało zakładanie karty, 2 min pytania, szybkie spojrzenie na moją twarz, 2 min wypisywanie recept na atybiotyki, które miałm brać 2 tyg., 1 min na powitanie i pożegnanie.. kurwa mać.. to są lekarze? a na wypadanie włosów kobieta mi zapisał vichy dercos, bo sama nie mogę kupić.. :( chyba spróbuję tego oleju z wiesiołka..

Gość Sandra1234
Też spróbuję tego wiesiołka..chyba kosztują te tabletki ok 20 zł bo kiedyś chciałam kupić.Jestem też po 2 miesiącach kuracji preparatem Face Okey i na moja brode niestety nie pomógł:( Choć wiadomo ze może na innego typu tradzik cos zadziałał, poniewąz czytałam ze właśnie te serwatki zawarte w tym preparacie hamuja stany zapalane itd.Kolejna kuracja nie dała rezultatów..Biorę obecnie Syndi 35 maja identyczny skład do Diany..równiez nie ma efektów już moj organizm przyzwycził sie do tych hormonów i nie ma poprawy a biore je bardzo długo, własciwie brałam rózne tabletki anty bo bylam załamana wyglądem swojej skory..Duzo dziewczyn mowi ze sa bardzo niezdrowe, ale bedac zdesperowanym,człowiek decyduje sie na rózne leki ktore spowoduja poprawe cery:(Czasmi mam tyle pryszczy i tak boli mnie ta broda ze nie moge jesc:( to straszne..czasmi az samej mi siebie żal

Gość monnami
Sandra - bardzo mi ulzyło, że nie jestem sama z moimi wulkanami! :) Dzisiaj zrobił mi sie mini wulkan obok wulkanu giganta także wyglądam pieknie. Ja sie malowałam przez kilka lat teraz od dwóhc miesiecy nie używam pudrów/podkładów jedynie oko maluje zeby sie lepiej czuc a skórze daje oddychac nawwet kosztem wystawiania na widok pupliczny moich wulkanów:( Jestem strasznie na to zła bo czuje totalna bezsilność - sposoby domowe/ apteczne/ kosmetyczka / tabsy - wszystko na nic a wizyta u endokrynologa i cały ten proces leczenia bedzie kosztował milion dolarów ale chyba nie mam wyjścia, zapisałam sie na czwartek za tydzień do endo. - zobaczymy co mi powiem - tzn nic mi nie powiem tylko skieruje na pobranie krwi i do laboratorium...dzisiaj jest zly dzien :(

Gość monnami
o nie to już przesada- własnie czuje charakterystyczne swędzenie i robi mi sie czerwona plamka a to zapowiedz porostu mega wulkanu! :/ Czy tylko u mnie dzisiaj wysyp na brodzie?

Gość zielonaherbatka
ja mam całą brodę w bolesnych wulkanach, wyglądam okropnie :(

Gość Sandra1234
Ja tez wygladam strasznie, mam pare nowych pryszczy na brodzie:(dziś kupiłam acnefan ale na pewno nie bedzie działał na te wulkany.. Czasmi jestem juz taka załamana ze jeszcze wyciskam przemywam spirytusem az robi sie rana..ja uzywam podkładu poniewaz nienawidze siebie bez niego..Monnami ile masz lat? nie wiem czy wiek jest tu wazny ale myślałam ze z wiekiem przechodzi.Ja mam 21 lat i padaja czasmi głupie pytania dlaczego ja sie nie lecze?? przeciez od dawna probuje sie wyleczyc chodząc do ginekologa i dermatologa.Ludzie jak nie mają takiego problemu nie zrozumieją nas:( Przez kilka dni nie bede miec dostepu do internetu, ale obiecuje kochane dziewczynki ze jak tylko będe miec internet to odezwe sie:) Lepiej mi na duszy ze moge z wami popisać:)

Gość zielonaherbatka
ja mam 25 lat.. :(

Gość hej hej
kup sobie ubezpieczenie zdrowotne w pzu, za 31 zl i za wizyte juz nie placisz, a pojdziesz w ciagu 5 dni!!! i bedziesz sama wszystko dobrze wiedziala, bez wymyslania!

Gość poparta dowodami
przyłacze sie do Was z checia, pryszcze tez mam, ale glownie to jest problem z broda, zwłaszcza przed okresem, raz jest lepiej raz gorzej, jestem uzalezniona od podkladu bez niego nie wyjde z domu, po prostu nie chce niszczyc swojej psychiki, ale idzie lato nie chce mordowac skory w upaly, tez mam zamiar wybrac sie do ednokrynologa u mnie przyjmuje tylko w piatki, na dodatek badania chormonow sa tez tylko w piatki, wiec zanim zaczne cos brac to minie duzo czasu, a i jeszcze badania tez sie wykonuje chyba w okreslonych dniach cyklu. Szukalam jakis ziolek na problemy z hormonami ale nie ma nic takiego, tzn cos jest catangus czy cos podobnego ale nei stosowałam, a czego uzywacie na pryszcze? wkurzaja mnie te wulkany, nawet jak pryszcz przestanie boelc to to siedzi jeszcze z minimum miesiac

Gość Monnami
najgorsze jest to ze ja jestem ubezpieczona- pracuje i studiuje a pierwszy wolny termin na wizyte to czerwiec - żenada...także nie pozostaje mi nic innego jak prywatny kosztowny cykle wizyt i badań -tylko czy to oby na pewno coś pomoże? :( Ja poza wulkanami mam takie grudki pod skórą które w zależności od tego jak pada światło są bardziej albo mniej widoczne ale skóra nie jest gładka :(

Gość zielonaherbatka
grudki mam na czole i policzkach, na brodzie to już masakryczne wulkany, które znikają po miesiącu :( teraz smaruję brodę żelem klindacin t i chyba jest lepiej, na początku miałam wrazenie, że stan zapalny się rozszerza, cała broda mnie bolała, po 2 dniach żel wyciągnął ropę iteraz się zasuszają te cholery, co siedziały pod skórą kilka tygodni, zobaczymy, takie pryszcze pojawiają isę też w okolichach skroni i żuczwy, więc to na pewo problem z hormonami, prze zmiesiąc piłam wierzbownicę, nieby reguluje horm, zmniejsza wydzielanie łoju, jest na trądzik i wypadanie włośow, ale właśnie od tegpo czasu moje problemy się nasiliły! Przestałam pić te zioła i chyba teraz kupię ten olej z wiesiołka