Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

poziomkowo mi

zatrulam sie i wymiotowalam chwile po wzieciu tabletki.CO MAM TERAZ ZROBIC??

Polecane posty

zgubilam ulotke :/ wiem ze powinnam wziasc chyba nastepna...ale boje sie ze mi zabraknie pozniej... co mam zrobic ?

Oczywiście przyjąć następną jak najszybciej ,a który to dzień cyklu? tzn. którą tabletkę zwymiotowałaś?

Przepraszam ale wcześniej podałam błędny e-mail (rzadko korzystałam ostatnimi czasy z takich elektronicznych udogodnień :) - teraz z poprawką :)to na wypadek gdybyś miała zamiar odpisać i chciała to zrobić poza forum...:)

nie, nie przyjmuj odrazu nastepnej tak jak napisala cI wyzej kolezanka, teraz poprostu musisz sie zabezpieczyc dodatkowo przez nastepny tydzien, a kolejna tabletke wziasc o stalejporze, jesli zwymiotowalabys po 4h od wziecia tabletki to byloby okey wchlonelaby sie, no a tak nie miala szans

to jest info od biegunki, ale sadze ze mozna potraktowac tak samo jak zwymiotowanie i tu pisze o tym co napisala Abrakadabra, abys wziela nastepna odrazu, 1. Jedynie biegunka do 4 godzin po przyjęciu pigułki może spowodować, że tabletka się nie wchłonie. Same rewolucje w żołądku nie mają znaczenia. 2. Jeśli podejrzewasz, że tabletka się nie wchłonęła, weź następną. Jeśli różnica czasu między tabletką z poprzedniego dnia, a nową, wziętą po ewentualnym wydaleniu kolejnej nie przekroczyła 36 godzin, jesteś zabezpieczona. Nawet, gdy był to trzeci tydzień, przerwę można spokojnie zrobić. Jeśli różnica między tabletkami przekroczyła 36 godzin - zabezpieczenie zostało naruszone, postępuj zgodnie z fragmentem ulotki, dotyczącym spóźnienia powyżej 12 godzin. Oznacza to, że po zastanowieniu się, który to tydzień brania, stosujesz się do tego, co radzi ulotka w przypadku zapomnienia tabletki w danym tygodniu. Jeśli chodzi o stosunki przed wystąpieniem biegunki, poszukaj informacji w ulotce. Przykład: Bierzesz tabletki o 10.00 codziennie. Odstęp między tabletkami wynosi 24 godziny. Z przyjęciem możesz się spóźnić do 12 godzin. Czyli różnica czasowa między tabletkami może wynieść do 36 godzin. Oznacza to, że jeśli wczoraj wzięłaś tabletkę o 10.00, dziś o 10.00 (czyli po 24 h), ale wydaliłaś, to jeśli wyrobisz się z przyjęciem kolejnej do godziny 22.00 to jesteś zabezpieczona, bo nie minie 12 godzin spóźnienia.

Wzięcie dodatkowej tabletki powoduje, że Twój cykl się skraca, tzn. tabletki przyjmujesz przez 20 dni, nie 21. Nie jest to problem, gdyż podaje się, że już 17 tabletek branych dzień pod dniu wystarczy do pełnego zabezpieczenia.