Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość przemmat

wolny metabolizm, dlaczego?

Polecane posty

Gość przemmat

Witam, mam problem, mam bardzo wolna przemiane materii. Pozywienie bardzo dluuugo przeze mnie "przechodzi", mam obnizona temp ciala, jestem senna. Nie stosuje zadnych diet i nie chce sie odchudzac. Odzywiam sie w miare regularnie, pije duzo jogurtow. Czy ktos moze wie w jaki sposob metabolizm mozna przspieszyc, czuje sie przez to ciezka, zmeczona etc. Czy moze ktos slyszal, ze spowloniony metabolizm jest wynikiem jakiejs choroby? gdzies kiedys czytalam cos tarczycy. jakie badania zrobic? Chyba bede musiala pojsc z tym do lekarza, bo sytuacja zaczyna nie meczyc, ale jesli ktos moglby cos mi napisac, to bede bardzo wdzieczna. pozdrawiam.

Gość przemmat
podnosze

Gość przede wszyskimm
zastanów się czy nie jest winny tryb życia, czyli zła dieta i brak ruchu. Sprawdź sobie cinienie krwi, może jest za niskie, a z badań to standardowe czyli morfologia, zrób też cukier skoro jesteś senna a na tarczyce TSH

Gość znowu to samooooo
Chyba piszesz o złej pracy przewodu pokarmowego. Rzadko odwiedzasz toaletę tak? Nie ma to nic wspólnego z metabolizmem, już nie raz było to pisane, a wy swoje.

Gość wszystkie symptomy
wskazują na niedoczynnośc tarczycy znbadaj hormony tarczycy, najlepiej udaj sie do endokrynologa

Gość przemmat
bardzo dziekuje wszystkim za pomoc. Cisnienie lekko podwyzszone raczej, cukier ponad norme, a tarczyce dopiero bede bardac. do znowu to samooo - nie wszyscy siedza tu i czytaja wszystko od deski do deski. uwazam, ze mam prawo zadac pytanie, nie czytajac najpierw wszystkiego co tu jest napisane. nie uwazasz? moze podasz mi jakiegos ciekawego linka do zlej pracy przewodu pokarmowego? chetnie poczytam pozdrawiam!!

Gość przemmat
podnosze

Gość a czy kawa pomoaga w
szybszej przemiany materii??? bo zawsze jak rano wypije to ide na kibel

Gość tylko
może to być niedoczynność tarczycy, podstawowe badanie tsh, może to być też cukrzyca, badanie (kilkakrotne) na cukier

Gość przemmat
kawa nie ma wplywu na nic u mnie. Troszke mi sie tez ostatnio schudlo, a nie odchudzam sie. dziekuje bardzo za odpowiedzi

Ja mam bardzo podobne problemy i mam pytanie bo ktos napisał że to może byc od tarczycy i ze m.in. nalezy zrobic badanie krwi. Co w badaniu krwi wskazuje na jakies takie problemy bo niedawno robiłam i chyba wyniki sa dobre to czy moge miec problemy z tarczyca???????

Gość tylko
na tarczycę robi się badanie krwi na poziom hormonów TSH, T3, T4 oraz usg

Gość niech pomyslę co by doradzić
100% niedoczynność tarczycy! Poczytaj! http://www.resmedica.pl/zdart4999.html Ja od jakiegos czasu zawsze rano miałam problem z przełykaniem, potem zaczełam puchnąć, tyć...mam guzy na tarczycy... wiec tak: badanie z krwi:TSH+hormony tarczycy +koniecznie usg tarczycy(ja bylam prywatnie na usg-50zł) +wizyta u endikrynologa ale najpierw zrob badania bo endokrynolog i tak Cie wysle. Ja np jem mało, od 5.00 jestem na nogach-praca, dom, pies, ciagle w ruchu a tyje na potege:( puchna mi tez rece, brzuch i nogi-czasem powieki...

Ja mam jeszcze kilka pytan do tej niedoczynności tarczycy. Czy własnie Nocne i poranne bole jak sie połyka mogą być z tym związane i gdzie dokładnie jest tarczyca bo nie wiem;/ czy jak się ją nadusi i ona jest chora to boli??? i czy zawsze widac ze jest powiekszona i czuc te guzki czy to moze byc niewidoczne a jednak chore?????????

Gość do znowu to samooooo
Jak to zła praca przewodu pokarmowego nie ma nic wspolnego z metabolizmem??? jesli zły metabolizm, to chyba jasne ze cos jest z układem pokarmowym! co ty za bzdury piszesz!

Odpowie ktoś na moje pytania ,prosze!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Czy może mi ktoś pomóc???????????????????????????????????????

Gość tylko
nieprawidłowy metabolizm to zarówno chora tarczyca jak i przewód pokarmowy tarczyca znajduje się z przodu szyi, przy krtani i strunach głosowych, na granicy szyi i mostka, chora tarczyca może utrudniać przełykanie (gula w gardle), daje uczucie duszenia, nie zawsze widać, że jest powiększona, bo może rozrastać się do wewnątrz, mówi się wtedy o wolu za mostkowym, guzki też nie zawsze są wyczuwalne

Dziękuje bardzo za odp. a do jakiego lekarza trzeba się zgłosić z takimi problemami. Bo ostatnio jak byłam własnie w sprawie zaparć, bólów brzucha itp u lakarza rodzinnego to dała mi skierowanie do chirurga i powiedziała ze on jest od przewodu pokarmowego, ale jeszcze u niego nie byłam...

Gość tylko
poproś rodzinnego o skierowanie na TSH, usg tarczycy i jamy brzusznej, chirurg pewno da ci skierowania na prześwietlenie przewodu pokarmowego

naprawde dzięki!!!!!!!! :D Tylko mam jeszcze problem z chirurgiem bo mam za kilka miesiecy dopiero 18 i musze chodzic do dziecięcych specjalistów a z tym czasem jest problem w małej miejscowości ale dam rade :D

Gość tylko
to zgłoś się do chirurga dziecięcego, a może w przychodni chirurgicznej nie będą robili problemów

A jeszcze tylko zastanawia mnie czy jezeli mam jakie kolwiek problemy z tarczyca albo jelitami albo czyms takim to w normalnym badaniu krwi nie ma żadnych zmian bo jak w zeszłym tygodniu robiłam badana to tylko wyszło ze mam niskie zelazo i w moczu jakies liczne nabłonki i liczny chlor a reszta wszystko dobrze.

Gość serot
Ja mam wolny metabolizm i biegunki nieustające bo mam IBS. No więc jedno nie świadczy o drugim.

Gość serot
mogłabym tygodniami być na 800 kcal i nie schudnę ani pół kilo. A do toalety biegam kilka razy dziennie.

Gość tylko
niski poziom żelaza może być przyczyną anemii, jeżeli masz obfite miesiączki poziom żelaza może być niższy, przyjmuj ASCOFER, a mocz może zebrałaś do źle wyparzonego słoiczka

Tzn mocz dałam w pojemniczku kupionym w aptece takim juz gotowym i on nie powinien miec zadnych bakterii chyba ani nic. Zawsze mnie zastanawiało czy własnie w moczu jest chlor??