Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość friendii

raczej psychoterapia niż maseczki

Polecane posty

Gość friendii

Cześć dziewczyny, rozdrapywanie skóry wykonywane np. pod hasłem "wyciskania pryszczy" (wszystko jedno, czy naprawdę istnieją, czy ich nie ma) to sposób zmniejszania napięcia psychicznego i leku. W całym topiku jest opisanych wiele sytuacji "masakr" dokonywanych w stresujących sytuacjach. Według mnie tak naprawdę te wszystkie kremy i maseczki mają mały sens, bo problem jest gdzie indziej. Myślałyście o psychoterapii? Oczywiście to może być trudne, bo chodzenie na terapię tak naprawdę jest przyznaniem się - mam problem, z którym sobie nie radzę i dlatego szukam na zewnątrz pomocy. Tymczasem obiecywanie sobie - już nigdy więcej tego nie zrobię (tym razem na pewno dam radę) - to jak mówienie, jestem silna, prefekcyjna, jak naprawdę zechcę przestać, to przestanę. A używanie super antybiotyków i kremów na gojenie samodzielnie zadanych sobie ran, to nic innego tylko usuwanie widocznych skutków destrukcyjnego zachowania. No bo jak taka rozdrapana rana zniknie w tydzień, a nie w miesiąc, to jakby problemu w ogóle nie było. A problem, z powodu którego to robicie istnieje cały czas i wcale nie jest nim trądzik. Bo wielu ludzi ma niedoskonałą cerę, a nie wszyscy się drapią. A przecież w sumie chodzi o to, żeby przestać się drapać, a nie - żeby ślady po destrukcji szybciej znikały. Uwierzcie lub nie, ale z opisu wynika, że dosłownie cały czas robicie coś ze skórą (oprócz samego drapania): dziesiątki kremów, maseczek, zabiegów - tak to wygląda. Tak się zastanawiam, czy nie lepiej kasę wydaną na to przeznaczyć na terapię? Co o tym sądzicie?

Gość friendii
Ups - sorry, to miał być wpis w już istniejącym topiku dla dziewczyn, które mają problem z nadmiernym wyciskaniem pryszczy. Przepraszam za zamieszanie