Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość konserwa ale nie rybna

Raligia a seks

Polecane posty

Gość konserwa ale nie rybna 2
Jesteśmy ze sobą dość krótko, więc tak. Później mam nadzieje że też nam się uda :) A jak jest u Was? A czy jesteś całkowicie pewna, ze to ten jedyny mężczyzna?

Gość fgrtr4t
my jesteśmy długo razem, ale mimo to nie jestem pewna :o nam nie zawsze sie udaje :(

Gość fgrtr4t
mam nadzieje ze wytrwacie!! :)

Ja też nie jestem pewna i często ma wątpliwości :( Wiem nie świadczy to o mnie zbyt dobrze. jako o katoliczce, ale gdzie jest przekroczenie tej granicy czystości ? Bo ja różne wersje słyszałam :(

Gość fgrtr4t
trudne do określenia :) wiadomo, że petting nie wchodzi w gre. Ale takie pieszczoty, przytulanie no to chyba może być, tylko to z kolei łatwo może doprowadzić do wiadomo czego :)

No tak petting na pewno nie wchodzi w grę, a przytulania nie uważam za nic grzesznego :) A spanie, ale tylko spanie, w jednym łóżku albo mieszkanie razem też już jest jakimś przekroczeniem norm ?

Gość fgrtr4t
my czasem razem śpimy (w sensie w jednym łóżku) bo nie ma innej mżożliwości. Waże żeby do niczego nie doszło, liczą się intencje. Ale wspólne mieszkanie odpada na bank. a planujecie?

Gość trele morele huziu bobo
ja zawsze chciałam wytrwać w czystości do ślubu - poznałam kogoś kto jest dla mnie całym światem i oddałam Mu wszystko co miałam... jesteśmy szczęśliwi i zrobilibyśmy dla siebie wszystko... i wiecie co o tym myślę - Bóg dał nam wolną wolę - ja Wasz wybór szanuję i powiem szczerze podziwiam Was, bo mając się tak blisko z kochaną osobą czasem trudno sobie odmówić przyjemności... ale z drugiej strony ja nikogo nie krzywdzę swym postępowaniem - kocham i jestem kochana - a miłość fizyczna jest tylko dodatkiem do uczucia jakie między mną i moim mężczyzną jest... seks nie jest najważniejszy, ale pozwala Nam oddać się sobie w pełni... księża głoszą, że to tak cieżki grzech... ale przecież MY nikogo nie ranimy, nie robimy nikomu tym krzywdy - więc wierzę, że nie robimy niczego nadzwyczaj złego... Pozdrawiam i życzę wytrwałości w wyborze... i kiedyś szczęścia w każdej płaszczyźnie życia...

Nie, jeszcze nie planujemy tylko tak się zastanawiam i próbuję sobie jakoś to w głowie poukładać co nam wolno a czego nie ;) A dlaczego mieszkanie razem odpada?

trele morele huziu bobo - dziękujemy i również życzę dużo szczęścia ;)

Gość fgrtr4t
dziękuję i również życzę Ci szczęścia! :) doceniam jak ktoś potrafi wyrażać swoje odmienne poglądy z szacunkiem dla cudzych.

Gość to wszystko bzdury
i kogo to wszystko tak na prawde obchodzi???

Gość fgrtr4t
no bo nie można budować rodziny przed zawarciem ślubu. Tak jak i z seksem. :) a w jakim jesteście wieku? :)

nas jak najbardziej obchodzi :P

Gość fgrtr4t
do to wszystko bzdury - jeśli Ciebie nie obchodzi to po co włączasz sie do rozmowy?

Tego o zakładaniu rodziny nigdy nie słyszałam :( Czyli najpierw ślub, a potem wspólne mieszkanie i współżycie. Mamy po 22 lata, wiec jeszcze młodziaki z nas ;)

ponoć mieszkanie razem przed ślubem jest niezgodne z naturalną kolejnością, w Piśmie Świętym jest napisane (wybaczcie cytat nie dosłowny), że mężczyzna opuśći dom swój, matkę i ojca swego, by zamieszkać ze swoją żoną - co Kościół interpretuje w sposób nam znany - ale myślę, że raczej takie wspólne mieszkanie razem rodzi wiele pokus dla dwojga ludzi - bo wiadomo jak to jest - jesteśmy tylko ludźmi - choć dla mnie to niedorzeczne - bo jeśli ktoś chce i do tego dąży to i wspólne mieszkanie nie jest potrzebne, a swoją drogą pod wieloma płaszczyznami można się dotrzeć i lepiej poznać - co według mnie dużo lepiej pozwala ocenić realne szanse przyszłego małżeństwa niż sam seks przed ślubem... btw znam jednak parę która mimo iż nie współżyje, nie dostała rozgrzeszenia z powodu wspólnego mieszkania...

Gość fgrtr4t
nmoże nie dostali rozgrzeszenia no bo jaka jest chęć poprawy w takiej sytuacji?

O_o Z takiego powodu nie dostali rozgrzeszenia :( Ale jakoś osoby, które współżyją dostają takie rozgrzeszenie, a moim zdaniem seks jest większym grzechem niż mieszkanie razem :O

w zasadzie nie rozumiem... bo tutaj chyba wszystko zależy od danego księdza - znam i takie osoby, które po aborcji rozgrzeszenie dostały, a wybaczcie nie było raczej widać po nich chęci poprawy... ksiądz uargumentował brak rozgrzeszenia tym, że zabrali sobie czas który był im dany na później... i fakt ciężko tu o postanowienie poprawy...

Gość fgrtr4t
wszytsko zalezy na jakiego księdza się trafi . Niestety :( łatwo się zawieźć na księdzu, bo oni są też tylko ludźmi. Nie rozumiem tylko dlaczego niektórzy odwracają się wtedy od Boga i przestają chodzić do kościoła. ja też miałam różne sytuacje w konfesjonale, niektóre bardzo nieprzyjemne, raz okazało się że ksiądz wogóle mnie nie słuchał, ale przecież wierzę w Boga a nie w księdza.

Tez sądzę, że to zależy od księdza. Ale ja naprawdę pierwszy raz słyszę, że nie można razem mieszkać 😭

U mnie niestety jest taki starszy ksiądz i też praktycznie nigdy nie słucha tych wszystkich grzechów :O

Gość ale z was śmierdzące konserwy
do tego mohery z kółka różańcowego!! rzygać się chce!

Gość fgrtr4t
konserwo, jak się pierwszy raz słyszy takie kontrowersyjne treści to zawsze budzi się sprzeciw :) ale wierzę że poukładasz to sobie w głowie jakoś :) ja tez tak mam :)

ale przecież nie narzucamy nikomu naszych poglądów i mamy prawo mieć takie jakie mamy

Gość fgrtr4t
to idź się wyrzygać ! ale najpierw głęboki wdech.... i wydech.... pozdrawiam!

na pewno to sobie jakoś poukładam w głowie, chociaż jestem zaskoczona :( Ale tak w ogóle to nigdy chyba nawet nie chciałam mieszkać przed ślubem z facetem. Tylko po prostu nie wiedziałam ze taki zakaz jest

Gość fgrtr4t
a z jakiego regionu Polski pochodzisz? :)

Nie chciałabym podawać regionu ;)