Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Elżwira

Czy są tu mamy , które miały do czynienia z objawami autyzmu u niemowlaka?

Polecane posty

Mój mały urodził sie w 36 tygodniu z waga 2900 i 6 pkt, miał problemy z oddechem, trafił na OHIO, leżal tam 12 godzin, a potem wszystko sie ustabilizowało. Ogólnie jego stan martwił mnie od początku, Kuba prawie non stop spał, pierwsze trzy doby to jakby go w ogóle nie było w domu tez większość spał, w ogóle nie płakał, zresztą do tej pory rzadko płacze ,7 kwietnia kończy 8 miesięcy. Byliśmy u neurologa jak miał 3 miesiące bo było podejrzenie o WNM, okazało sie że wszystko ok, a teraz znowu czeka mnie wizyta u specjalistów bo zachodzi podejrzenie o autyzm lub jakies opóznienie. Jestem załamana. Zaniepokoiło mnie to ,że Kuba unika kontaktu wzrokowego , bładzi spojrzeniem gdzies ponad glowami, odwraca głowę od lustra, nie reaguje na moją obecność, a na dodadatek nie gaworzył, w ogóle rzadko wydaje jakieś dzwięki, ostatnio nauczył suię mówić ma-ma-ma, ale nie pamiętam kiedy ostatnio to słyszałam, powie to raz na kilka-kilkanaście dni. Bardzo malo sie uśmiecha, muszę \\\"stawać na rzęsach\\\' żeby na mnie spojrzał i się uśmiechnął. Nie wyciąga rączek do mnie, nie pokazuje nic, nie robi kosi-kosi itp, nawet go to nie interesuje, nie reaguje kiedy do niego mówię po imieniu i w ogóle kiedy do niego mówię. Od niedawna siedzi jak go posadzę , ale się kiwa, na brzuchu nie opiera się na wyprostowanych ramionach, nie sprężynuje. Jest to moje trzecie dziecko i widzę jak odstaje bardzo od innych dzieci, piszę to i płaczę, wszyscy mi mówuili , że to wcześniak , że ma prawo riobić niektóre rzeczy pozniej, a ja od samego początku czułam , że coś jest nie tak. Gdzieś tam w środku mam jeszcze nadzieję , ale niestety zbyt dużo rzeczy pauje do tej strasznej diagnozy, lekarz rodzinny tylko spuścił głowę i dał skierowania do specjalistów.

Kochana, rozumiem przez co przechodzisz, ale myślę, że za wczesnie na pewną diagnozę. Mój średni syn ma cechy autyzmu stwierdzone w 6 roku życia, do dwóch lat rozwijał się jak każde inne dziecko. W tej chwili po kilku latach terapii funkcjonuje bardzo dobrze wsród rówieśników i chodzi do zwykłej szkoły razem z innymi dziecmi, ma tylko trochę zmodyfikowany program nauczania. Życzę Ci jednak z całego serca zeby okazało się, że Twój synek ma po prostu specyficzne zachowania które miną z wiekiem...

ja studiuje pedagogike fakt ze jestem dopiero na 2 roku ale duzo czytalam o dzieciach z autyzmem i jesli bardzo duzo sie z nimi pracuje moze byc narmalnym dzieckiem sa specjalne terapie dla takich dzieci pomagajace im wyjsc z choroby np. ukladanie ksztaltow kolorow (ale niestety dla starszych dzieci) a maly mial sprawdzany sluch?? moze to wada sluchu ze nie gaworzy i nie zwraca uwagi????

Gość autyzm
można zdiagnozować dopiero ok. 3 roku życia dziecka, ale zapobiegawczo możesz zrobić dziecku wszystkie badania, zwłaszcza EEG, choć z tym badaniem to różnie bywa...teoria mówi, że dzieci autystyczne mają zaburzone EEG,a jak się ostatnio okazało, to wiele osób zdrowych ma je zaburzone. Obecnie jest wiele terapii wspomagających i jesli diagnoza się potwierdzi, to należy rozpocząć je jak najwcześniej, choćby taka integracja sensoryczna. Być moze dzieciaczek ma jakies opóźnienia spowodowane wcześniactwem i myslę, że najpierw je należałoby wykluczyć, a dopiero potem diagnozować pod względem autyzmu.

mam nadzieję, że Twój synekjest zdrowy, tego życzę Ci i Kubusiowi z całego serca ❤️ być może takie zachowanie jest związane z wcześniactwem

Gość opstik
elzwirko twoj synek nie wygląda na dziecko autystyczne,znajomi maja synka z autyzmem i on jest calkowiciebez kontaktu..tez pomyslalam o słuchu...

Gość fasolla
Czasami autyzm jest spowodowany szczepionkami. Poszperaj w necie, ja kiedyś znalazłam ciekawe informacje na ten temat. W Stanach jest lekarka , która leczy autystyczne dzieci dietą- odtruwa je po szkodach wyrządzonych przez szczepionki i antybiotyki. Napisz adres mailowy to Ci podrzuce artykuł na temat autyzmu po szczepieniach.

Ronja ja wiem o tym, że jest tak,że dzieci do pewnwgo momentu rozwijają sie normalnie, a potem traca te umiejętności , które już nabyły, jednak zdarza się też tak , że pewne cechy występuja w niemowlęctwie, najbardziej niepokoi mnie brak kontaktu z Kubą , mogfe trzymac go na kolanach mówić do niego , powtarzać jego imię, a on zupełnie nie zwraca na mnie uwagi, a kiedy staram się żeby na mnie spojrzał on celowo odwraca wzrok, patrzy gdzieś nad moja głową , to samo jest przy lustrze, momentalnie odwraca głowe jak tylko zauważy nasze odbicie, no i brak gaworzenia, on zupełnie nie gurzył, a teraz powinien juz wypowiadac jakieś sylaby i też nic. A jak było u twojego synka?

zaneta, opstik Kubuś miall badany słuch i wszystko jest w porządku, zresztą widzę , że słyszy bo reaguje na dzwięki, on tylko kompletnie nie reaguje na inne osoby z jego otoczenia, nie ma reakcji na moje wejście czy wyjście z pokoju i bardzo rzadko sie uśmiecha, musze się nagimnastykować , żeby to zrobił, żeby w ogóle się na mnie spojrzał.Pod względem fizycznym natomiast bardzo nie odbiega od rówieśników. Tofikowa dziękuję.

fasolla Kubuś nie był zaszczepiony tą szczepionką, ona jest dopiero po skończeniu roku, zreszta nie podaje jej sie dzieciom u ktorych są jakieś nieprawidłowości

Gość asdfg
szkoda..taki ladny dzieciak...

Gość gagera
autyzm jest różny znam dziewczynkę autystyczną, która przejawiała do 2 roku życia nadpobudliwość ruchową, jej mamę też niepokoiły różne zachowania np. nie zwracała na nikogo uwagi, nie dawała się dotknąć... autyzm stwierdzono jak miała 3 lata, matka wiele z nią pracowała i pracuje, dziś uczy się w zwykłej podstawówce w klasie zintegrowanej i ma średnią powyżej 4 /idzie tym samym programem/ najważniejsze byś trafiła na dobrych specjalistów i już teraz rozpoczęła terapię będzie dobrze

Gość opstik
elżwira bede trzymała kciuki żeby było ok!!

musisz poczekac na diagnoze lekarzy a narazie posz[peraj w necie jak pomoc dzicku z autyzmem (wrazie czego) ale wierze ze wszystko bedzie dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!! musi byc dobrze!!!!!!!!!!!!!!!! trzymajcie sie!!

Elżwira. U mnie było właśnie tak, że Miłosz rozwijał się prawidłowo do 2 lat, a pózniej nastąpił regres wszystkich dotychczasowych umiejętności, wycofanie, brak kontaktu. Czułam że cos jest nie w porządku, ale minęły 4 lata zanim padła konkretna diagnoza. W tym czasie próbowałam szukac odpowiedzi w Internecie, chodziłam do logopedy, bo praktycznie nie mówił, albo mówił bardzo niezrozumiale, nawet w zerówce jeszcze...U Twojego synka moze byc faktycznie jakies zaburzenie ze spektrum autyzmu, ale może byc tez lekkie opóznienie. Wiele jest do nadrobienia o ile tylko wczesnie zacznie się terapię, ja zaczęłam pózno, na szczescie jakoś pomalutku wszystko się u Miłoszka normuje...Trzymaj rękę na pulsie, rób badania, a jednocześnie stymuluj synka różnymi zabawami, czytaj mu, mów do niego. Bardzo dobrze, ze Kubuś ma rodzeństwo to też jest bardzo ważne. Trzymaj się!!!

czekam na wizytę u neurologa, gdzieś tam w środku mam nadzieję, że będzie dobrze, ale widzę też jak bardzo jego zachowanie różni się od zachowania innych dzieci. Dzięki dziewczyny za słowa wsparcia.

Gość melasia
witam pania! czy moglaby pani opisac jak postepuje rozwoj synka. Dzisiaj dowiedzialam sie, ze u mojej 6-ciomiesiecznej corki lekarz podejrzewa autyzm. Zachowuje sie ona zupelnie tak samo jak pani syn. Czy korzysta pani z jakiejs pomocy? Czy mozna z tak malym dzieckiem chodzic na terapie. Bardzo prosze o odpowiedz.