Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

niuska_plock

Poszukuje kogoś dobrego z polskiego- Pytanie

Polecane posty

A więc mam takie małe pytanko w związku z moja prezentacja maturalną której temat brzmi: \"Motyw funkcji wsi w literaturze i sztuce\". Czy funkcja wsi to tylko wieś jako arkadia czy coś jeszcze?

Gość mmmmmmmmr
No to też symbol ciężkiej pracy, nie tylko sielanki. Np. w "Chłopach" Reymonta

Gość eosmajaop.pl
nie wieś to nie tylko arkadia, tu masz całą kwestię związan z ludowoscią, ja nie spłycałabym tego tlko do arkadi

Antek Prusa i Janko Muzykant Sienkiewicza mimo, ze osadzone sa w realiach wsi, ukazuja ja raczej jako zacofana, biedna. W tych dwoch nowelach widac pewna charakterystyczna ceche wsi-niezrosumienie i tlamszenie ludzi, ktorzy maja ambicje.

hmmm... no to ja juz nie wiem bo nasze kochane polonistki w szkole powiedzialy ze to tyczy sie arkadii własnie zastanawiam sie nad ujęciem jeszcze Ludowego świata wartosci np przedstawionego w \"dziadach\"

ah, zapomnialam o żeromskim, on w nieco podobny sposob ukazywal wies w swoich opowiadaniach.

\"mimo, ze osadzone sa w realiach wsi, ukazuja ja raczej jako zacofana, biedna. \" - a jak mieli ukazywać ją pozytywiści? :O Dżizas, z jakiej to dennej ściągi?

dopiero przeczytalam to, co przed chwila napisalam...zwale to na karb przepracowania

czyli polecacie żebym arkadie ludowy świat wartości i zacofanie wsi połaczyła w jedno. Ciężko bedzie z teza i musze troszku poprawić swoja prace ale dam rade:)

Ja nie polecam, bo jakie to jedno będzie? Dla mnie na siłę sklejane.

czyli z lektur wybrałabym "Antka" lub "Janko Muzykant" ,"Pieśń świętojańska o Sobótce" oraz "Dziady" i co do sztuki obraz "Jesień" -Józef Chełmoński myslicie że jest to dobry wybór?

Agłaja to ja już nie wiem zostawic samą Arkadie czy pisać jeszcze o zacofaniu wsi i porownać poprostu?

Jak dla mnie to cienki wybór, ale ok, nie wiem, na co cię stać, w to nie wnikaj. Widać z doboru lektur, że masz różne motywy. Można porównać.

Z tymi dasz radę, może weź np. "Konopielkę" zamiast tych "Muzykantów". Nawet najłatwiejszą z pozoru książkę można ciekawie omówić.

hm, tak piszecie, to mam ochote przeczytac te lektury w koncu o ktorych tyle wypracowan napisalem... :D