Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prosze prosze prsoze1

MASC NIE na recepte, ale w skladzie podobna do isotrexu. pliisisss

Polecane posty

Gość prosze prosze prsoze1

moja dermatolog, stwierdzila ze teraqz przepisze mi isotrexin a nie isotrex, o ktory prosilam, no i co.. isotrexin w oogle mi nie pomaga, takie mam wrazenie:/ ale isotrex pomagal, dlatego chce cos, takiego ale bez recepty... bo przepisala mi od razu 2 tubki isotrexiny, czyli 70zl.. heh..

Gość Zalewa w pomarańczy
1. Tretinoina (kwas retinojowy, retinoic acid, witamin A acid) należy do pochodnych witaminy A (retinolu). Substancja ta pobudza wzrost nabłonków, równocześnie wpływając na upakowanie komórek w tkance. Tkanka nabłonkowa staje się luźniejsza, bowiem tretinoina hamuje wytwarzanie substancji zapewniających ścisłe przyleganie komórek nabłonkowych do siebie. Dzięki temu więcej tlenu dociera do tkanki nabłonkowej przez przestwory międzykomórkowe, co hamuje rozwój bakterii beztlenowych. Ponadto udrażnia to ujścia gruczołów łojowych i apokrynowych. Zapobiega powstawaniu nowych zaskórników. Aktywuje także komórki warstwy kolczystej, dzięki czemu zapobiega powstawaniu blizn i zapewniając pokrycie prawidłowym naskórkiem. Początkowo tretinoina powoduje złuszczanie i podrażnienie skóry, nasilenie zmian trądzikowych, co często zniechęca pacjentów do dalszego jej stosowania. Preparat wnika ze skóry do krwi i może wywierać działanie ogólne. Tretinoiny nie należy podawać kobietom w ciąży oraz kobietom karmiącym. Przy stosowaniu tretinoiny nie wolno narażać się na bezpośrednie działanie promieni słonecznych i ultrafioletowych, stosować równocześnie kosmetyków, a także leków na skórę. Nie jest zalecany w leczeniu trądziku różowatego, bowiem może spowodować nasilenie zmian naczyniowych i przerostowych. Jeżeli w przebiegu trądziku (np. sterydowego) istnieje ścieńczenie naskórka i skóry właściwej nie należy stosować tretinoiny! Zmiany trądzikowe należy smarować preparatem 1-2 razy dziennie. Preparaty zawierające tretinoinę Nazwa preparatu Producent Uwagi Aknemycin Plus – płyn z aplikatorem, 25 ml Boots Healthcare International 1 g leku zawiera 0,04 g erytromycyny i 0,25 mg tretynoiny; cena ok. 45 zł Atrederm – płyn 0,1%, 20 ml Pliva Cena około 7-8 zł Atrederm – płyn 0,025%, 60 ml Pliva Cena około 7-8 zł Atrederm – płyn 0,05%, 60 ml Pliva Cena około 9-10 zł Retin-A – krem 0,05%, 30 g Cilag Cena około 36 zł Inne: Airol Hoffmann-La Roche – krem 0,05%, płyn 0,05%, Cordes/Vas Ichtyol – krem 0,05%; Eudyna Nordmarkwerke – żel i krem 0,05%, Epi-Aberel Janssen-Cilag – żel 0,025%, krem 0,05%, roztwór 0,1% - -

Gość maja87
Isotrex zawiera izotretinoine, natomiast isotrexin izotretinoine + erytromycyne(antybiotyk). Widocznie erytromycyna wspomagala dzialanie lub po prostu masz jakies chwilowe pogorszenie cery. Ja bym stosowala dalej, jesli sytuacja nie ulegnie poprawie wroc do dermatologa i opisz sytuacje. Zadnego z retinoidow ani polaczenia retinoidu z antybiotykiem bez recepty teoretycznie nie dostaniesz. Nie ma preparatow o tym skladzie bez recepty. Jedyna nadzieja ze wyblagasz w aptece lek na recepte bez posiadania recepty;)