Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Barbara12

Wynik badania cytologicznego

Polecane posty

witam, czy ktoś mógłby mi powiedzieć, co oznacza w wyniku badania cytologicznego: - rozpoznanie klinicznego A, B - rozpoznanie cytologiczne III a - zalecenia: nie bardzo mogę się rozczytać, ale napisane jest chyba kontrolalyx i kolpoch..... proszę o Państwa wypowiedzi.

chyba masz III grupę... Grupa III - to wynik dodatni (podejrzany). W rozmazie stwierdza się tzw. komórki dysplastyczne (nieprawidłowe). W zależności od nasilenia zmian i liczby tych komórek wyróżnia się dysplazję małego, średniego i dużego stopnia. Taki wynik wymaga kontrolnego ponownego badania w krótkim czasie, ewentualnie po leczeniu. Jeżeli zmiany utrzymują się nadal, należy pobrać wybrane odpowiednio (celowane) wycinki z tarczy części pochwowej. Do tej grupy cytologicznej zalicza się również ciężkie zmiany zapalne. Również niektóre zakażenia wirusowe (np. wirusem brodawczaka - infekcja najczęściej spotykana u młodych, współżyjących kobiet) mogą przyczynić się do powstania obrazu charakterystycznego dla tej grupy.

To chyba stan zapalny jest, musisz iść z tym do gina i zastosować leczenie

Czy może mi Pani napisac jak nazywa się zabieg, który mają mi zrobić. Albo napisac więcej informacji jak będzie przebiegać leczenie, czy będa mi pobierać jakieś próbki???

Gość babcia-68
Obs.colli uterli.Cyt.gr.III

Gość babcia-68
Najgorsze jest oczekiwanie na wynik badania cytologicznego z pobranego wycinka z szyjki macicy- bo aż 2-3 tygodnie.Jak przeżyć jeszcze cały tydzień ?.Bardzo się boje? j