Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zmartwionnnnaaa

mam zapłacic 500zł za nieuzasadnione wezwanie karetki-można się odwołac jakos???

Polecane posty

Gość Zmartwionnnnaaa

:( nie mam jeszcze tego rachunku. wg mnie wezwanie było uzasadnione. czy muszę to zapłacic? sorry, ale to jest jakieś jedno wielkie przegięcie:O

Gość ujme to w ten sposób
zależy do czego to wezwanie było :o

Gość wrocławianka19
a dlaczego wezwalas karetke?

Gość a co Ci było
?dlaczego uznali wezwanie karetki za nieuzasadnione?

Gość yhm yhm yhm
moj brat jest lekarzem pogotowia:) a dlaczego wezwałaś karetkę?

Gość a co Ci było
poza tym nie jesteś lekarzem więc skąd mogłabyś wiedzieć,że to co Ci dolega było czymś niegroźnym:oTe kary są pojebane😡

Gość yhm yhm yhm
tak swoja drogą - karetkę powinno się wzywać tylko w stanach zagrozenia życia, a nie do złamanego palca czy bolesnej miesiączki.

Gość a co Ci było
wiem,że karetkę wzywa sie do poważnych rzeczy ale czasami ktoś może mieć jakieśsilne bóle w klatce piersiowje i myśleć,że to zawał:oNic dziwnego,ze wtedy pankuije i wzywa pogotowie..

Gość kocham pacjentów
a to ciekawe nie mozna wystawiac takich rachunkow(a szkoda),no chyba,ze komus pod wplywem alkoholu lub osobie nieubezpieczonej.

Gość Zmartwionnnnaaa
wezwałam do brata( 20lat). Nagle zaczęło go bolec mocno serce, był cały blady i spocony. nie mógł się przez to ruszyc. A pani doktor powiedziała, że ma tylko wysokie ciśnienie i nic mu nie jest. nawet na ekg go nie zabrali.poinformowała,że wezwanie było bezzasadne"O po 2 godzinach, gdy mu nie przechodziło, skombinowałam własny transport i pojechaliśmy na pogotowie. Wykryto szmery, ma zaburzenia rytmu serca:O więc jednak nie jest wszystko w porządku

Gość yhm yhm yhm
to pewnie mozesz sie odwolac masz jakies wyniki badan ze szpitala? i te dokumenty zostawione przez lekarke pogotowia?

Gość ujme to w ten sposób
Zmartwiona, to nie było nieuzasadnione wezwanie :o Objawy które opisujesz mogą świadczyć o np. zawale, wiec nie wiem gdzie powinnaś sie odwołać, ale nie powinnaś płacić.

Gość kocham pacjentow
rany co to za pogotowie bylo??? chyba prywatne. Bo przy kazdym bolo w klp robi sie standartowo ekg. I do tego nie trzerba nigdzie pacjenta zabierac-sprzet ma sie ze soba

Gość wrocławianka19
trzeba cos chamom zrobic!!! absolutnie nie płać!!

Gość a co Ci było
ja na Twoim miejscu w takiej systuacji w jakiej sie znalazlas tez wezwalabym pogotowie:(Skad niby moglas wiedziec,ze to nie np.zawal?Nie powinni Ci dawac kary:o

Gość kocham pacjentow
wg. aktualnie obowiazujacych przepisow prawnych nie mozna wystawic rachunku za nieuzasadnione wezwanie karetki.

Gość wrocławianka19
uwazam , że do pacjentow , ktorzy ukonczyli 50 rok życia wszelkie wezwania karetki powinny byc płatne.

Gość kocham pacjentow
a tak na marginesie(ku uswiadomieniu) zawal u 20 latka jest b.malo mozliwy. Najczesciej to jakies nerwobole albo objawiaja sie wady serca niewykryte wczesniej. Wiec zawsze nalezy zrobic badania,choc niekoniecznie od razu trzeba wzywac karetke. Jesli jest blisko-lepiej sie idac na SOR

Gość kocham pacjentów
wroclawianka super pomysl-prawie za kazdy wyjazd by nam placili;)

Gość Zmartwionnnnaaa
ja nawet żadnego rachunku do ręki nie dostałam. może pocztą przyjdzie.nie wiem. nie znam się na tym. byłam strasznie zdenerwowana. wiem tylko, że kwota ma wyniesc 500zł:( też myślałam,że nie ma już teraz żadnych kar:O ale poza tym niby co miałam zrobic? czekac aż coś mu się stanie?:(

Gość kocham pacjentow
moze po prostu zawiezc do najblizszego szpitala albo wezwac do domu calodobowa opieke nocna(w kazdym miescie jest takowa). Co do tego rachunku-powinnas dostac od razu taki do reki,a jesli Ci nie dali,to powinien przyjsc poczta do 2 tyg. Wtedy sie mozesz odwolywac. Jesli nie przyjdzie,to sie nie stresuj-moze chcieli Cie tylko postraszyc. Powiedz,co to za pogotowie bylo-pytam z zawodowej ciekawosci

Gość Zmartwionnnnaaa
a do jakiego organu mam się ewentualnie odwoływać? oni mu nawet nie wpisali nic do książeczki rum. zmierzyli mu tylko ciśnienie ( 160/80). Kiedyś lekarz podejrzewał u niego bradykardię(ale on zwlekał ze zrealizowaniem skierowania na badania i w końcu go nie zrobił) Poinformowałam ich o tym,a oni nawet na głupie ekg go nie zabrali

Gość kocham pacjentów
oj cos czytasz niedokladnie EKG robi sie na miejscu u pacjenta! Nie trzeba Go nigdzie z tego powodu zabierc. I dopiero po wykonaniu EKG decyduje sie,czy sa potrzebne dalsze badania w szpitalu i pacjenta sie zabiera,czy mozna wykonac diagnostyke w normalnym trybie ,czyli przez przychodnie. Co do tego rachunku-z odwolaniem zwracasz sie do firmy ,ktora Go wystawia. A najlepiej jak do nich sie przespacerujesz i dopytasz o szczegoly. Mozesz tez zlozyc skarge. I jeszcze raz z ciekawosci-gdzie takie "fajne"pogotowie maja?

nie martw sie zapewne prześlą postanowienie bądz decyzje i tam znajdziesz pouczenie o możliwości złożenie odpowiednio zażalenia (7 dni) bądź odwołania (14)dni Walcz bo w wielu przypadkach odwolania i zazalenia odnoszą skutek!! powodzenia

Gość Zmartwionnnnaaa
przepraszam, nie doczytałam. więc tym bardziej... pewne miasto między Warszawą a Olsztynem

w pouczeniu znajdziesz wszystkie informacje o zażaleniu lub odwołaniu. Na 100% przyślą to na piśmie.Mozesz jeszcze złożyć skargę na bezczynność.

Gość kocham pacjentow
hehehe duzo mi to nie mowi,gdzie;) A tak na powaznie,to troche zdziwiona postepowaniem tej lekarki. Bol bolowi nie rowny i nie kazdy bol w klatce piersiowej oznacza od razu powazna chorobe. I podstawowym badaniem,zeby to sprawdzic jest EKG. I standartowo sie je stosuje podczas pracy w pogotowiu. Zreszta nie tylko w pogotowiu-tak samo w szpitalu czy przychodni. Jezeli bylo dokladnie tak jak opisalas,tomasz mocne podstawy zeby zlozyc skarge.

Gość kocham pacjentow
a swoja droga piszesz,ze pozniej zabralas brata wlasnym transportem do ambulatorium-nie pomyslalas o tym od razu?

Gość Zmartwionnnnaaa
bo wtedy nie miałam tego transportu, dlatego już z braku innego wyjścia, zadzwoniłam na pogotowie