Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

a tak na marginesie

Kebab Przepis?

Polecane posty

Gość alinka223
mieszkałam w Grecji 5 lat i kebaby czyli po grecku suflaki jadlo sie nie w nalesniku tylko w specjalnym placku kukurydzianym i był polewany wlaśnie sosem czosnkowym

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Dlaczego dlaczewgooooo
Alinka223 nie wiem czy to były naleśniki czy placki kulurydziane (na pewno nie smakowały jak typowe naleśniki), owszem z sosem czosnkowym i czasem jakimś takim czerwonym ostrym, ale na 100 % nigdzie nie spotkałam się z bułą.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kebabowiec
według mnie najłatwiej obsmażyć całą pierś, a dopiero później pokroić na patelni... ale nie każdy umie drobno pokroić gorące mięso na patelni ;)... i nie każdy ma patelnię, na której można to zrobić :) patelnia powinna być możliwie najbardziej płaska i w kształcie jajka... i oczywiście nóż ostry ;) pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Kory
Prosze was nie piszcie w przepisach ze krojimy mieso z kurczaka bo nie ma kebabów z kurczaka to jest tylko wymysl Polakow tak samo jak moze byc w menu w barach Kebab wegetarianski Kebab zawsze byl potrawa miesna i bedzie ale z miesa baraniego ewentualnie z wolowiny a nie z kurczaka albo bulka z samymi salatkami no coz Polak potrafi

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dziadostwo kulinarne
(kebap) – potrawa kuchni orientalnej. Określenie obejmuje ponad dwadzieścia odmian tej potrawy (m.in. ıskender kebap, adana kebabı czy şiş kebap [szisz kebap]) i nie jest jednoznaczne. W Polsce słowo kebab oznacza zazwyczaj döner kebap (po turecku ‘obracające się pieczone mięso’), czyli danie kuchni tureckiej w postaci baraniny (może być to również mięso cielęce lub drobiowe, nigdy wieprzowe) skrawanej z pionowego rożna z surówką i owczym serem oraz przaśnym chlebem, współcześnie przekształcone w danie typu fast food, podawane w przaśnym chlebie, picie lub bułce z surówką warzywną oraz różnymi sosami – łagodnymi lub ostrymi. W Niemczech potrawę tę określa się najczęściej jako döner (po turecku ‘obraca się’), odmianę w placku zaś jako dürüm döner (‘zawinięty döner’), turecka pizza (Türkische Pizza) lub yufka, przy czym ostatnie określenie dotyczy niekiedy jedynie kebabu z mięsa drobiowego. Powszechne jest jedzenie kebabu razem z ayranem. W krajach arabskich, Armenii, Izraelu i Iranie słowo kebab oznacza najczęściej nie döner kebap, lecz şiş kebap (po turecku ‘pieczone mięso na szpikulcu’), czyli szaszłyk z pieczonego, często mielonego mięsa. Takie nazewnictwo stosuje się więc czasem także w Polsce, w barach szybkoobsługowych i restauracjach prowadzonych przez Arabów, Turków lub Persów. Najlepsze restauracje serwują to danie przyprawione sproszkowaną akebią pięciolistkową jako ěgzoo kebap. mega smaczniejsze jest zrobienie w domu wlasnej mieszanki przypraw do miesa. poczytacje troche a to dziadostwo z torebek to mozna rownie dobrze gownem zastapic

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mieszkam w Holandii, gdzie Turkow jest zatrzesienie!!! I owszem sa kebaby, tu nazywane shoarma, w wersjach: baraniej, drobiowej (kurczakowej) i wolowej; ten czerwony ostry sos to sambal

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość olsztyn i ja
ja robie misz masz mieso mielone, lub kurczak lub wieprzowina przypraw=mielony kminek cycnamon, cuurrrrrry, sambal, sol,galka muszk,odrobina kolendry, w tym marynuje miesko ach i czosnek i wrzucam na patelnie dodaje sporo kminku i currryyyy im wiecej tym dla mnie smaczniejsze miesko obsmazam z cebula na duzym ogniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pasza
>>mella Prawdziwy kebab jest w cieście-"naleśniku" PODOBNYM do pity albo tortilli, w bułce to odmiana dla wieśmaków.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Pierdzę i Bekam
Patologia na obiad !!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość brom
no proszę ja Was: pita? tortilla? Kebap jest potrawą azjatycką, a tortilla wykwitem kuchni latynoamerykańskiej (a może jeszcze hiszpańskiej). Niby to jeden kit: ot, podpłomyk. Ale my też jemy nie doughnuts, ale pączki, więc ten placek nazywajmy poprawnie: lawasz. A co do wersji w bułce: jest tak samo "poprawna" jak to, co nazywają "shoarma" (w lawaszu), a że w Polsce bardziej popularna, to niektóre ciasne umysły które w dupie były - gówno widziały, mówią że to wersja dla wieśniaków, bo raz zjadł w cienkim placku (pewnie jeszcze pod debilną nazwą rollo).

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
O co ta cała kłótnia:D Nie raz bywałam w Turcji, i tak równiez kebaby były najczęsciej w CIEŚCIE (przypominajace wygladem naleśnik) a rzadko kiedy w bułce.. Kebab w bułce, to prawie jak hamburger:D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość njdsndjsndjs
niech każdy je to co lubi a nie to co jest właściwe, prawdziwe, rdzenne... blablabla ja pierdole

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacek gr
Mieszkałem w Grecji 20lat,a teraz w Polsce jestem od 3 lat i jadłem kebaby w różnych miastach. Już mi się przejadły. Może ktoś wie gdzie w Polsce można kupić oryginalne placki Greckie na suflaki (mrożone) W Grecji tego leży tego pełno w super marketach,ale gdzie w Polsce można dostać?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość patscorpio
a gdzie kucharek sześć tam dwanaście cycków :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kuchara89
kebab robi się tak pekinka,ogórek zielony,papryka żółta czerwona i zielona cebula czerwona i zwykła pierś z kurczaka 1 cały chleb nie krojony sposób przygotowania chleb na połowe i wyciągamy srodek potem połówki na trujkonty mienso przysmarzamy delikatnie potem wkładamy warzywa pokrojone w kosteczke do trójkonta chleba i mienso tea i nwkładamy do piekarnika na15min i gotowe oczywiście sos sos ostry i czoskowy sos ostry majonez smietana keczup czyli w proszku i oregano sos czoskowy 5 zabków czosku majonez i śmietana i oregano i koperek gotowe smacznego!!!!!:>):>D:>):>p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Kebab nigdy zrobiony w domy nie będzie smakował tak, jak kupiony oryginalnie u jakiegoś turka, czy kogoś tam. No, ale generalnie ładujesz do bułki wspomniane warzywa, mięso i już jest. Tylko możesz mieć problem z sosem, ale w sumie - walniesz keczup, też będzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mój kebab
a ja robię takie coś i tez mówimy na to kebab: bułka opieczona, w środek pierś z kurczaka zamarynowana wcześniej w przyprawie kebab-gyros i usmażona, do tego pomidory w kostkę, ogórek zielony, cebula i dwa sosy: 1. Ketchup, papryka ostra, majonez – wymieszać 2. Jogurt naturalny, czosnek, ziele prowansalskie – wymieszać. Pycha, uwielbiamy to i już. Mało ważne, jak się nazywa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja pier..jak mozna sie klocic o kebaba?? co za ludzie! ja dzis robilam pierwszy raz w plackach tortilla -''nalesnikach'' no i co?? nie ma forum bez klotni?zenada

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×