Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wika 234

uzywacie do smazenia planty???czy lepsza oliwa???

Polecane posty

Gość wika 234

uzywacie do smazenia planty???czy lepsza oliwa???

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość sdfgdgdfgdf
smaczniejsza margaryna zdrowsza oliwa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wika 234
no tak ale planta to tez margaryna?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mmiadddd
chyba to cos jest wspolnego z oliwa,tez niewiem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wika 234
no to co lepsze??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właśnie - czy ktos mógłby mi kompetentnie odpowiedzieć na pytanie, czy na oliwie z oliwek zdrowo jest smazyć, czy ona jest do uzycia tylko na zimno? Margaryn nie uzywam, do smażenia również nie. Olej słonecznikowy, ewentualnie jak do kurczaka to oliwa z piórkiem masła.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mam plante i pisze ze nie zawiera cholesterolu i sie nie przypala,bialko 0%,weglowadany0"% cukry rowniez 0, .no to cóz to jest??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość wika 234
chyba nikt nie wie!!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepszy smalec albo masło
Ja używam smalcu (zawsze to tłuszcz, który oddał zwierzęcej wątrobie wszystkie świństwa) albo robię masło klarowane, jeśli kurczaka albo rybę to na maśle nieklarowanym. Oliwy tylko do sałatek, a margaryny, planty i te inne wymysły kulinarne zupełnie odrzucam!! Bleeee

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pytanie jaka jest definicja margaryny. Nie jest olejem, bo nie jest płynna. Nie jest masłem, bo by to napisali, to powód do dumy, jeśli zawartość masła w maśle pozwala na napis \"masło\". Więc jest jakimś tłuszczem roślinnym utwardzonym sztucznie - jak dla mnie - margaryną. Albo jakims tam fixem śmiksem, który nie spełnia parametrów, żeby nazwać to margaryną. Smażycie na oliwie z oliwek??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepszy smalec albo masło
Nie, oliwa z oliwek jest dobra na zimno, no chyba że jakiegoś kolejnego sortu - a na pewno pierwszegotłoczenia się nie nadaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
margaryna jest trucizna, a podczas smazenia staje sie jeszcze bardziej trujaca ... mozna smazyc na oliwie, ale musi byc niska temperatura i niezbyt dlugi czas smazenia. moze byc tez oliwa + maslo = oba te tluszcze w polaczeniu pozwalaja na wyzsza temperature, bo chronia sie przed szybkim spaleniem. mozna tez smazyc na oleju roslinnym, najlepiej rzepakowym. ponoc olej kokosowy i z orzechow wloskich jest dosc zdrowy ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepszy smalec albo masło
Tylko z olej z orzechów włoskich to chyba najdroższy olej jaki widziałam Nie powinno się mieszać oleju i masła, bo coś się tam wydziela (masło to też nie jest czyste masło, więc "coś" z chemii ma i to właśnie z połączeniem wysokiej temp oleju daje "świństwo") Jeśli już, to sklarować masło, ma wtedy wysoką temperaturę smażenia, nie przypala się i do końca ma kolor lekko żółty i klarowny, nie ma czarnych farfocli przy smażeniu

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
smalec, a takze smalec kaczy i gesi sa wlasnie dobre na wysokie temperatury, ale znowu niektorzy wola nie uzywac tluszczow tego typu, wiec musza sie pocieszyc olejem ;) maslo i oliwa w polaczeniu chronia sie wzajemnie przed przypaleniem, ale tez lepiej nie przesadzac z temperatura ;) olej rzepakowy do wysokiej temp. jest dosc bezpieczny. a oleju z orzechow wloskich to nawet nie widzialam na oczy, ale ponoc jest super ...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wg dietetyków do wysokich temperatur (smażenia) najzdrowsze są oleje rafinowane (nie z oliwek i nie tłoczone na zimno) a do temperatur niskich (np. sałatki) najlepsza jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia na zimno - mi nie pasuje za bardzo jej smak, ale ostatnio odkryłam oliwy z oliwek aromatyzowane - rewelacja

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dobra, to w sumie widzę większość mówi żeby na oliwie nie smażyć, to nie bedę ;) Mnie własnie ostatnio posmakował smak oliwy - sałata lodowa z samą oliwą z oliwek - mogłabym to zajadac bez końca :D Ja smażę na oleju Brolio. Dopóki używałm tylko jego to wogóle nie wiedziałam, że oleje po nagrzaniu mogą tak mówiąc wprost obrzydliwie śmierdzieć! :o Brolio nawet rozgrzany jest bez zapachu - no, chyba że sie przypali ;) Ale do tańszych oczywiście nie należy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość na czerwono Anouk
a co to planta? Temperatura spalania oliwy to 280 stopni. Ja używam oliwy, najlepiej greckiej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
wydaje mi się, że smak i zapach oleju zależy od tego, z czego jest zrobiony, a nie od tego, co to za firma :) ja używam oleju z pestek winogron - jest zupełnie bezwonny i to mi pasuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Ewo - też tak myslałam, że co słonecznikowy to słonecznikowy, co rzepakowy to rzepakowy - a tu kuku :) Tamten którym mnie znajomi uraczyli (jakis tani produkt) to się do starych silników moze nadawał :) Są owszem rzeczy na których można czy trzeba oszczędzać, ale na oleju moim zdaniam sie nie da.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaaaaakkkkkkkkkkkkkk
podobno najlepszy do smazenia jest olej rzepakowy lub slonecznikowy a gdzies w rankingach czytalam ze rzepakowy z tesko jest dobry jakosciowo

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nnowiem
ja czesto smaze na oleju z pestek winoogron, zdrowy i nie ma tego posmaku jak oliwa. Nie wiem czy to zdrowo ale nie przypala sie a cena nizsza niz oliwy...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
potwierdzam, że olej z pestek winogron jest świetny, do sałatek i do smażenia - tylko, że ja z zasady nigdy nie przysmażam na dymiącym tłuszczu... więc nie wiem, jak on się zachowuje w takiej sytuacji PS. W sprawie śmierdzenia oleju podczas smażenia, czy wam Kujawski też zalatuje rybką?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość marcin_szuścik
Ze smażeniem na oliwie jest ciężka sprawa. Są głosy za i przeciw. Ja smażę na oliwie, na pewno jest to zdrowsze od masła, czy smalcu ;) Ludność krajów takich jak Wlochy, Hiszpania, Grecja, ogólnie basenu Morza Śr. używają oliwy do smażenia i nie tylko i są najzdrowsi na Świecie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ile ludzi tyle opinii
czy smalec jest zły? nie powiedziałabym, jest może kaloryczny, nie jest dietetyczny, ale z umiarem nic nie szkodzi. Słyszałam o pewnej zasadzie: warzywa smażyć na tłuszczach roślinnych a mięso na tłuszczach zwierzęcych. i to by miało sens. bo po co warzywa które chcemy poddusić wwalać na smalec? od razu od tego pomysłu odrzuca. a trochę oliwy na patelnię, lekko posmazyć, przykryć i dusić, doprawić ziołami i pycha. natomiast tłuste kotlety wrzucić na smalec, najlepiej ten samodzielnie stopiony ze słoniny, dodatkowo jeszcze z tych kotletów wytopi się tłuszcz. wysoka temperatura nikomu nie będzie przeszkadzać. polędwiczki nie wymagają długiego smażenia, trochę masełka i są przepyszne, ten smak... rozpływa się w ustach :) z olejem to nie to samo, tym bardziej z oliwą. chyba nie można generalizować co jest lepsze. ALe plantom mówię nie. Bo to takie nie wiadomo co, coś co w naturze nie występuje, a jak nie występuje to jest to sztuczne a jak sztuczne to nie przewidywalne.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×