Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość schaboszczakowa

mam schab co zrobic an obiad?

Polecane posty

Gość schaboszczakowa

niechce zwyklych schabowych tylko cos innego, macie pomysły??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepszy ze śliwkami

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
pieczony schab jest suchy jak trociny, chyba, że szpikowany jakimś tłuszczem (boczek, słonina) - fuj albo tradycyjne ale cienkie kotlety albo gulasz ze schabu, dobrze pasuje z curry

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość loliliu
mozesz zrobic de volaile (de volaje ) czy jak to sie tam pisze schab sie do tego idealnie nadaje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Nie zgadzam się z tym, że pieczony schab jest suchy. Ale możesz zrobić też jakieś roladki z czymkolwiek co masz pod ręką - mięso rozbić, posmarować nadzieniem, zwinąć, obsmażyć i dusić tak z godzinkę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość najlepszy ze śliwkami
pieczony schab jest tylko wtedy suchy jak się go nieumiejętnie przyrządzi :-O ze śliwkami nie ma nic lepszego

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość krasz
Proponuję roladki :) schab kroimy w plastry ok 2cm i rozbijamy je, jednak nie za mocno, bo podczas pieczenia rozpadną się -> marynujemy je w jakichś przyprawach ulubionych. Po kilku godzinach marynowania na każdy plaster (na jego brzeg) nakładamy np. szynkę, boczek, paprykę, ser zółty, pieczarki, ogórek kiszony ... wszystko co lubimy, byleby skroić to w długi plasterek. Zawijamy wszystko i mocujemy wykałaczkami :) Można (ale nie trzeba, obtoczyć lekko taką roladkę w mące). Potem delikatnie podsmażyć (ale naprawdę delikatnie, bo mocno usmażone może się w czasie duszenia rozpaść). W rondelku na tłuszczu szklimy cebulkę, potem dodajemy przyprawy: pieprz, sól, zioła itp.. dolewamy wodę i całość gotujemy. Jak już zacznie parować mocno to zmniejszamy gaz i wkładamy tak podsmażone roladki i dusimy ok godzinkę :) Pycha i smacznego ! :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
poradżcie jak zrobić pieczony schab zeby nie wyszedł suchy , mnie zawsze suche trociny wychodzą :(

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
trzeba wlozyc do mocno nagrzanego piekarnika, 220*C. w takiej temp. pieczesz 10-15 min. potem zmniejszasz temp. do 175*C i pieczesz ok. godz. nie mozna dopuscic do tego, zeby ze schabu zaczely wyplywac soki - bo to wlasnie go przesuszy, a co wiecej pozbawi smaku. najlepiej sprawdzac termometrem do miesa, zeby w najgrubszym miejscu nie bylo wiecej niz jakies 70-75*C. nie powinno byc juz sladow krwi, czy rozowej wody, ale mieso jest nadal troche rozowe i w tym momencie jeszcze bardzo soczyste. w czasie pieczenia mozesz na patelni usmazyc pieczarki z cebula i dla smaku dodac do nich to co pozostanie na dnie w naczyniu do pieczenia. czyli: wyjmujesz schab, kladziesz na desce, przykrywasz namiotem z folii aluminiowej. polewsz dno brytfanki bulionem, sokiem jablkowym, winem, sherry, no ew. woda, nie duzo, i zdrapujesz szpatulka resztki przylepione do dna. to wlewasz so pieczarek na patelni, troche odparuj i masz smaczny sos, ktory mozna doprawic sola i pieprzem i dodac troche masla ew. smietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
a uwielbiam schab duszony w warzywach ;) Oto moj przepis: Potrzebujesz pory cebule czerwona lub biala pomidorki papryke czerwona lub zielona czosnek( ja daje 3 zabki) Przyprawy: sol ziolowa papryka ostra mielona curry majeranek. Naczynie zaroodporne smarujesz smalcem. Na to ukladasz warstwami warzywa kazdego po polowie. Na to kladziesz schab cienko rozbity( doprawiony przyprawami) z tym ze ja majerankiem sypie tylko na wierzchu a nie po obu stronach. :) Przykrywasz ten schab kolejna porcja warzyw i do piekarnika na 160 stopni na jakies 70 do 80 minut. :) Schabik jest soczysty rewelacja. Idealny z ziemniaczkami i grzankami. Moj patent. jesli zostaly Ci kopytka z poprzedniego dnia to jakies pol godzinki przed wyjeciem schabu z piekarnika dodaj je do niego. W ustach sie rozplywa :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Aha skleroza jestem czosnek daj w zabkach pory cebulka w plasterki i tak \"\"rozszarp\"\". papryka w paseczki :) a pomidorek w plasterki :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość -uuu----
schab nie bedzie suchy jesli upiecze sie go w rekawie, a przedtem włoży do marynaty na noc

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość jacobs
przypraw schab i zostaw na noc w lodowce.Na drugi dzien szybko obsmaz na goracej patelni zawin w papier do pieczenia nie w folie i piecz dokladnie45minut w 220 stopniach na blaszce.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mielone........ żartuje,możliwości jest wiele,można dodać pieczarki,sos,czy zapiec z serem,albo ananasem i serem,ze śliwkami suszonymi,w cieście z sosem koperkowym i to narazie tyle co przyszło mi w tej chwili do głowy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość xodxod
Zrobiłem w/g wskazówek kaciaa - rewelacja, o prostu pycha :) Polecam!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość aaaaaaaahr
a ja polecam tradycyjnego schabowego w panierce, na to plasterek ananasa i żółty ser na wierzch, zapiec w mikrofali badz piekarniku do rozpuszczenia sera i pychhhhhhota

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kesaj
czubki... devolaile nie rbi sie ze schabu.. hehe:P devolaille słynie z tego ze jest delikatne robione z drobiu z maselkiem wraz z pietruszka w sodku:P zeschabu robi sie tzw szwajcary.. schab w srodku pieczarki i serzz zawiniete i opanierowane.. pozdro

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość mankamx
Ewka jak nie potrafisz gotować to się nie dziw, że schab ci nie wychodzi :/ "Doradzasz" ludziom a sama nie masz pojęcia o gotowaniu. Nawet najprostsza rzecz jak upieczenie schabu ci nie wychodzi :/ Ja jak piekę schab to zawsze wychodzi pyszny i soczysty. Przepis podam później bo teraz wychodzę.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nigdy nie piekłam
niegdy nie piekłam schabu, a chodzi za mną żeby spróbować tyle tu porad. Odpowiedzcie mi tylko na jedno pytanie - czy jak kupię kilogram tego schabu, to wystarczy mi po upieczeniu na chociaż dwa obiady dla dwóch osób? Nie jesteśmy żarłokami, ale jak coś jest smaczne to jemy w opór :D Czy może kilogram to za mało? Ponieważ to będzie mój debiut, to boję się kupić więcej, żeby nie zmarnować...

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nieeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
spokojnie ci starczy na 2 obiady.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nigdy nie piekłam
Dzięki, mam nadzieję że tak będzie :) Jutro kupię więc i spróbuję. Zawsze się bałam pieczenia schabu, bo prawie każdy który jadłam był suchy jak nieszczęście. Mam nadzieję, ze stosując się do powyższych porad uda mi się uniknąć wiórowatości.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość kesaj
a ja dzisiaj robilem gulasz ze schabu.. pychotka... zawsze eksperymentuje.. mam 20 lat i obcykaa kazda potrawę..:) jakies porady? pozdrawiam

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
1 kg powinien starczyc na jakies 5-6 zdrowych porcji :) ale odgrzewany pieczony schab? nie wiem, jak sobie wyobrazasz to odgrzewanie, moze w sosie byloby niezle ... jak dla mnie pieczone mieso ma sens tylko w dzien upieczenia, bo tylko wtedy jest idealne, aksamitne, soczyste. dlatego jak np. pieke duzy schab, czy wolu, to tylko w pierwszy dzien jemy go na cieplo, a potem jest na zimno do kanapek lub salatek :) powodzenia :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość nigdy nie piekłam
No właśnie chciałam mieć na drugi dzień do sosu, bo uwielbiam sosy :) Albo do kanapek, zobaczymy jak wyjdzie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
mozesz nawet troche posmarowac schab oliwa, to tez pomoze mu utrzymas soczystosc :) i ta strone z blona tluszczowa daj do gory, wtedy tluszczyk splywa po miesie chraniac je przed utrata wilgotnosci.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość bogdanka_polka
ja bardzo lubie schab ala strogonof kupuję z knorra przyprawę... najpierw podsmażam mięsko a później duszę razem z cebulką i pieczarkami następnie knorra mieszam z 200ml wody i 50ml śmietany 30% tym zalewam mięso i pieczarki gotuje jeszcze przez ok 7 min aż sos zgęstnieje... podaję to razem z ryżem i do tego ogóreczkiem kiszonym bardzo smaczne (dziś akurat robiłam:) )

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość żenewiew.
ja najbardziej lubie gulasz, roladki, albo duszony schab z sosem.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×