Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwefqwfqwfqwf

jak przekonac dentyste, zeby leczył zab kanalowo, a nie wyrywał?

Polecane posty

Gość dwefqwfqwfqwf

jak przekonac dentyste, zeby leczył zab kanalowo, a nie wyrywał?dodam, ze jestem w ciazy i ide na nfz!!!:(powiedziec, ze ja myszy zjedzą?jak mi odmowi:(?

Gość dwefqwfqwfqwf
pomocy!!!

Gość hffh
zmienić dentyste

Gość ollllla
idz prywatnie

Gość Chora na grypę uczennicca
A skąd wiesz, że ci chce wyrwać? I skąd wiesz, czy ząb nadaje się do kanałowego? Jeżeli jest pokruszony, nic się nie da zrobić.

Gość nivwa
NIe upieraj sie przy leczeniu kanałowym,bo dentysta dobrze Ci radzi\.gorzej jak jest na odwrot.Mnie dentystka dosłownie "na siłe" zrobiła kanał a potem powiedziała,ze w kazdej chwili moze ten zab byc do usuniecia

Gość dwefqwfqwfqwf
a czemu jak jest pokruszony, nic nie da sie zrobic nie rozumiem?

Gość nivwa
Aby wiedziec dokąłdnie czy zab nadaje sie do kanałowego leczenia musi byc zdjecie rengenowskie a Ty nie mzoesz miec przeswietlenia,bo jestes w ciazy,wiec aby zab Cie nei bolał dentysta zaproponował usuniecie.

Gość hffh
ja mam sprawdzonego dentyste który uratował mi ząb od wyrwania, wszyscy mówili ze wyrwać a on mi go wyleczył, ząb był pokruszony, źle otwierany w ogóle masakra, facet jak to zobaczył to za głowę się złapał kto mi to zrobił, więc ja bym poszła na twoim miejscu do innego dentysty

Gość dwefqwfqwfqwf
ale ja nie chce ususwac!!!

Gość wnevl
nivwa ma rację, należy zrobić rentgen, a w twojej sytuacji to niemożliwe. Moze poczekasz?

Gość dwefqwfqwfqwf
poczekac z bólem:(mam czas,do 8 czerwca:(kiedy temrin poorodu mam

Gość ** ** ** ** ** *** *** *** ***
już pisałam na drugim topiku...na nfz leczenie kanałowe przysługuje do 4 i nikt ci nie zrobi go na dalszym zębie bo nfz nie zwróci za zabieg...do tego dentyści państwowi (nie wszyscy) są przyzwyczajeni do rzeźniczego traktowania pacjentów a jak robią zabieg który jest dodatkowo płatny to dostają z tego grosze (bo to i tak jest rozliczane za pośrednictwem nfz) to normalne że się lekarce nie chce za grosze przez godzinę opracowywać kanałów jak może Cię wysłać do chirurga na rwanie co potrwa 5 minut. idź prywatnie choć ocenić szanse na uratowanie tego zęba.

Gość wnevl
Słuchaj, dentysta może ci go leczyć kanałowo. Tylko to nie oznacza, ze ci go WYleczy. Po jakimś (nawet b. krótkim) czasie ząb może znowu zacząć się "paprać" i boleć.

Gość wnevl
** ** ** ** ** *** *** *** *** ----> No nie całkiem. Ja się leczyłam w publicznej przychodni a i tak musiałam dopłacać, w sumie kosztowało mnie to 200 zł. A ząb sama chciałam na początku wyrwać żeby mieć spokój (głupia byłam :O ) a to dentysta mnie przekonał, że warto walczyć ;)

rentgen trzeba zrobić przed wypełnieniem kanałów. można je oczyścić (zwłaszcza jak masz jakieś starsze zdjęcia gdzie będzie widać ułożenie korzenia zęba) wypełnić tymczasowo lub lekarstwem i do tego opatrunek (wygląda jak plomba) i można z tym chodzić 3 miesiące albo i dłużej i prześwietlenie i ostateczne wypełnienie zrobić po porodzie. dobry dentysta wymyśli jak uratować ząb nie wynajdując komplikacji. nie mówiąc że z tym rtg zęba w ciąży to czy tak serio jest że jest szkodliwe.

Gość nivwa
Ja tez chciałam wyrwac zeba a dfentystka mnei przekonała i czuje,ze niedługo wyrwe go i straciłam 300 zł a mogłam tylko 100 za wyrwanie a nawet nic gdybym poszła na ubezpieczenie.

wnevl--> a pewnie ja mam koleżankę która na nfz pracuje i tez jest świetna i ratuje ludziom zęby :) ale pamiętam jak kiedyś z przymusu poszłam państwowo z bolącym zębem...dosłownie zwiłam z fotela. jak mi powiedziała co może zrobić. a prywatnie wyleczyłam zęba (kanałowo!!) na jednej wizycie!!

Gość nivwa
** ** ** ** ** *** *** *** *** chyba na dwoch wizytach wyleczyłąs a nie ja jednej,bo watpie aby bez zatrucia zeba dentysta decydował sie na usuniecie nerwow,chyba,ze miałas martwy zab i juz nerwy nie działały