Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytam całkiem serio

Czy bliźniaki dwujajowe mogą mieć dwóch ojców?

Polecane posty

Gość pytam całkiem serio

Pytam serio - wiadomo, że bliźnięta dwujajowe powstają z dwóch zapłodnionych komórek jajowych. Hipotetycznie przyjmijmy, że kobieta przespała się z dwoma facetami w niewielkim odstępie czasu, np godzinnym - czy zatem możliwe jest, żeby jedną komórkę zapłodnił plemnik jednego faceta, a drugą drugiego tzn żeby bliźnięta takie miały dwóch ojców?

Gość euzebya
raxczej malo prawdopodobne

Czytalam o tym pare lat temu w prasie, bylo to sensacja i spora rewelacja. Dla meza mamusi mniej :-P

Jest mozliwe, jesli matka w czasie plodnym, w krótkim czasie, ma seks z róznymi partnerami. Ale moralnie jakos dziwnie... ;-)

Gość klara17
wez daj spokuj oglupialas do reszty??? to chyba raczej nie możliwe!!! :-D

Gość oli198
kiedyś oglądałam program naukowy o ciąży bliźniaczej i jest to możliwe Podali to jako ciekawostkę

Gość a ja slyszalam
choc konretnego zrodla nie podam, ze jakis znaczny procent ciaz dwujajowych (znaczny, czyli do kilku %, biorac pod uwage prawdopodobienstwo takiej sytuacji) to wlasnie takie ciaze. Matki nie zawsze sa swiadome :P

pewnie i możliwe.. a jeśli o tą sensacje chodzi., to jest jakis 1% szans aby biali rodzice mieli czarne dziecko

Gość frydzia
Tak jest to możliwe żeby blixniaki dwujajowe miały dwóch ojców. Jeśli jajniki wyprodukują dwie komórki jajowe, a kobieta odbędzie stosunek z dwoma mężczyznami i do tego dwie rózne niezależne komórki jajowe zostana zapłodnione przez plemniki od dwóch różnych mężczyzn. Tu jest link to wikipedii http://pl.wikipedia.org/wiki/Ci%C4%85%C5%BCa_bli%C5%BAniacza Bliźnięta dwujajowe "Przychodzą na świat w wyniku zapłodnienia dwóch komórek jajowych, jednocześnie wyprodukowanych przez jajniki. Mają osobne worki owodniowe oraz łożyska (kosmówki). Ponieważ ich materiał genetyczny jest różny, mogą mieć różną płeć, a ich podobieństwo jest takie samo jak zwykłego rodzeństwa. Znane są też przypadki, gdy bliźnięta miały dwóch różnych ojców."

Gość _kaska_
Hej, ja jestem takim przykładem....Mam bliźniaki dwujajowe z dwóch różnych ojców.Jeden z nich to mój partner ....drugi długoletni kochanek.Dzieci są zupełnie różne,nawet kiedyś w trakcie badania pani doktor śmiała się (nieświadoma faktu) że nawet przyrodzenie mają różne :) Przez lata ukrywałam ten fakt. trzy lata temu powiedziałam mojemu kochankowi o co chodzi ? Powiedziałam ponieważ mąż jednej z moich koleżanek zauważył olbrzymie podobieństwo mojego syna do syna mojego kochanka ....który ma syna z inną kobietą ( dzieci są w tym samym wieku).Kuriozalne - ale niestety PRAWDZIWE

Gość ruda goska spod drzewa
Sodoma i gomora;( Wstyd mi za Was!!

Gość ddededed
możliwe, ostatnio mówili o tym w tv. aczkolwiek trzeba mieć farta ;)

Gość a ja mam wrażenie
gośka-jak sodoma i gomora? tak nie można dać dzieciom na imię :classic_cool:

Gość _kaska_
Dlaczego wstyd???????? to ludzkie ....iiiii prawie normalne jak bzykamy się z dwoma facetami równocześnie.....

Gość _kaska_
To nie jest FART ....to bardzo duża komplikacja - gwarantuję Ci....

Gość _kaska_
to nie tak.....to wypadek przy PRACY....