Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość chcę porównać

Schemat żywienia półrocznego dziecka

Polecane posty

Gość chcę porównać

Nie chce przekarmić dziecka. Nie chce by jadlo za duzo. Kto z wlasnego doswiadczenia mi powie jak karmic dziecko w tym wieku, jakie dzienne menu mu stworzyc by bylo nie za duzo i nie za mało? Bo poki co je mleko tylko i obiadek sloiczkowy kolo 14. Chce wprowadzic kaszke lub jakies deserki tylko nie wiem ile kiedy i jak.

na kaszce pisze ile dziecko powinno zjesc a pozatym przekarmic nie tak latwo bo jak nie bedzie chcial to bedzie pluł a jak bedzie za malo to plakać

Gość chcę porównać
Tak, wiem, że na kaszce bedzie pewnie napisane, ale mi chodzi o jedzenie na caly dzien. Czyli - ile mleka powinno pic, ile razy posilek staly, itp. Np. moja kolezanka karmi polroczne dziecko tylko raz dziennie mlekiem, reszzte posilkow daje stalych, a mi sie wydaje ze to chyba za malo :-0

to link jakie produkty mozna wprowadzac a mleka wg mnie 3-4 razy po 120-150mln wystarczy ja dawalam tak rano mleko pozniej deser obiad (ale troszke szybciej bo moj maly to zarloczek) znowu mleko pozniej kaszke i mleko na kolacje no a w nocy juz sie nie budzil na jedzenie a i w miedzy czasie jakiegos biszkopta chyba ze w deserek wkruszylam to juz nie

a co do mleka to raz dziennie to napewno za malo moj synek ma teraz 15 mies a jeszcze pije 2 razy(rano ok120 a na noc 150mln)

mini poradnik pierwszy rok zycia mowi: 6mies mleko modtfik nastepne lub mieszanki mleczne 4 razy na dobe180mln tarte jablko soki owocowe zupa jarzynowa z miesem(marchew ziemiak pietrucha indyk krolik jagnie kurczak10g)150-180mln

Gość terespol
ok 6 rano mleczko 190ml po 9 godz owoce ok 13 obiadek (warzywka mięsko lub rybka) soczek do picia później chrupki albo biszkopcik ok 16 kaszka owocowa ewentualnie serek waniliowy na wieczór ok 19 mleczko i spanko do godz 5-6 rano. Tak jada moja półroczna Oliweczka i waży 8800kg

Gość aswwwww
wypija Ci prawie 200mleka rano??? 6 miesięczne dziecko?:o Mój ma 9 i jak wypije rano 180- to cud nad Wisłą.

Gość aswwwww
aha 8800?? i co uważasz? że tyle powinno ważyć 6 miesięczne dziecko??????????? :o:o paś ją tak dalej

Gość nsjdncjs
Mój synek do niedawna był tylko na piersi i waży ponad 9 kg i rozmiar 74 robi się ciasnawy i ma pół roku. Nie chodzi tu o pasienie, ale o to że każde dziecko jest inne, jedno jest mniejsze drugie większe i zależy też z jaką wagą się rodzi, więc nie pisz że ktoś pasie swoje dziecko bo nie wiesz jakie jest. Aha i na noc wypija 230 ml mleka. Mój zjada ok. 4-5 razy pierś, raz dziennie dostaje słoiczek i popija herbatką i na noc dostaje właśnie 0k. 200-230 ściągniętego mlekla z kleikeim ryżowym.

Gość mama malucha
mieszkam zagranica i tak tutaj radza (ilosc wg mojega synka, kazdy dobiera indywidualnie wg potrzeb dziecka): rano, okolo 7 - 120ml mleka 1,5g pozniej 120ml 12 - zupka + 120ml mleka 14 - owoce 17- warzywa + 120ml mleka 18- 120 ml 20 -120ml 22- 120ml spi do 7 rano. Mleko po posilkach za rada poradni. reszta wg. potrzeb mojego synka Nie przepajam, nie podaje zadnych biszkopcikow ani nic innego. Z warzyw jadl: kukurydza, marchewka, pietruszka, ziemniak, batatti, kalafior, brokul, ryz, dynia. Z owocow: jagody, maliny, jabko, gruszka, ananas, pomarancza, mango, brzoskwinia, sliwka, morela i tyle pamietam Mieso: wieprzowina, wolowina, kurczak, indyk. Wazy ok. 8 kg, moze wiecej, bo ciezki, dowiem sie za 1,5 tyg (skonczy wtedy 6miesiecy). Wzorst 68cm. Nigdy nie chorowal. Nie wiem czy na polskie standardy to jest ok, ale tu gdzie mieszkam miesci sie we wszystkich normach.

Gość terespol
według mojego pediatry mała jest dobrze odżywiana i jej waga jest poprawna więc na pewno jej nie przekarmiam i jest zdrowa.

Gość terespol
zgadzam się z koleżanką każde dzieciątko jest inne i ma inne potrzeby.

Gość gość
moja 6 mies. córa je o 8-150mleczko około 11-kaszke kolo 14-15 obiadek słoiczek kolo 14 owoca i o 21 mleczko 150ml , czasem mleczko 3 a nawet 4 razy je ale wtedy nie je kaszki

Gość gość
Hej , mój synek za tydzień skończy pół roku , je co 3h czasem co 3,5 po 120 ml mleka modyfikowanego czasem nawet nie wypija wszystkiego ,po południu zawsze je jakiś deserek albo obiadek , a waży 10kg 330g , jak to możliwe że nie je dużo a tak przybiera na wadze? dodam że ważył 3.700 jak sie urodził

Gość gość
Hej , mój synek za tydzień skończy pół roku , je co 3h czasem co 3,5 po 120 ml mleka modyfikowanego czasem nawet nie wypija wszystkiego ,po południu zawsze je jakiś deserek albo obiadek , a waży 10kg 330g , jak to możliwe że nie je dużo a tak przybiera na wadze? dodam że ważył 3.700 jak sie urodził

Gość gość
Każde dziecko jest inne. Ja kiedyś byłam na szczepieniu z córką, która na około 3 miesiące ważyła coś ponad 5kg, a inna kobieta była z córką chyba 6 tygodni, która ważyła 4,60 kg i aż nie mogła przekręcać głową, a była karmiona tylko piersią. Ja swoją córkę karmię zazwyczaj 5 razy dziennie: 10- śniadanie mleko modyfikowane ok. 170ml 13- moje odciągnięte mleko ok. 140ml 16- obiad słoiczkowy- około 150g 19- moje odciągnięte mleko ok. 120ml + soczek owocowy 70 21.30- kaszka na mleku modyfikowanym ok. 180ml w nocy ewentualnie herbatka koperkowa, ale tylko sporadycznie.

Gość gość
Moja mała ma 6 miesięcy i je koło 8:00 180 ml mleka -,10:00 owocki /jogurcik ,12/13:00 150 ml mleka , 16:00 obiadek i o 19:00 180ml mleka i spać . Śpi do 7:00-8:00.

Gość gość
Mój 6 miesięczny synek nie chce pić z butelki. Nie wiem w jaki sposób oduczyc go od piersi :/

Gość gość
Mój jest chyba jakiś wielki ;) ma 5,5 m-ca zjada 210-240 ml mleka 3 razy dziennie około 200 kaszki, 100 gram obiadku od urodzenia trzymamy się 5 porcji. Dodam tylko ze dostaje moje mleko ale z butelki ponieważ miał problemy ze ssaniem. Bałam się ze te dwa stałe posiłki tobą dużo ze powinien pić więcej mleka ale widząc ile w sumie mleka wybijają wasze maluchy jestem spokojna. Waży 7300 ima 70 cm wręcz szczuplutki jest chociaż nóżki ma cudownie pulchne ;) nie sądzę by była jakaś waga która jest za duża lub za mała dzieciaki rosną różnie ;)

Gość gość
Moj ma dokladnie pol roku,74 cm i wazy 8 kg ( waga ur 3900). Rano mleko 120-150ml Potem kaszka Potem mleko 180 ml Obiadek ok. 200g Mleko 180 ml Mleko 100-150ml ( ale zalezy, o ktorej sie obudzi rano i zasnie wieczorem, bo zdarza sie ze tej porcji juz nie podaje). Co 2 dni daje mu gruszke, bo tylko ten owoc lubi. Spi cala noc, zasypia miedzy 20-22, budzi sie 6-8.