Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość apteczka

specyfik zelazo+cynk

Polecane posty

Gość apteczka

znacie cos takiego? co jest skuteczne? ciagle jestem zmecozna i mam slabe wlosy i paznokcie. w zadne skrzypy itd nie wierze bo bralam. cynk nawet mi pomogl ale sam tak brac plus cos tam plus cos tam to mi sie nie widzi wolalabym 1 tabletke. niby poziom zelaza mam w porzadku ale objawy mam jakbym miala niedobor- brak mi po prostu energii, jestem bez zycia itd itd. wynalazlam tylko cos olipm vita plus ale moze ktos juz cos bral takiego?

Gość wandecz-ka
może ja sie nie znam, ale zelazo z cynkiem to chyba nie za dobrze sie razem wchłaniają

Gość apteczka
hm ja nie wiem. i tez nie bardzo sie na tym znam. ale taki specyfik niby istnieje;/

Gość wandecz-ka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Cynk Cynk zwiększa produkcję plemników. Jego minimalne dzienne spożycie wynosi 5 mg, zalecane 15-20 mg. Wchłanianie z przewodu pokarmowego kształtuje sie na poziomie 10-40% i zachodzi głównie w jelicie cienkim. Wchłanianie z pokarmu jest regulowane hormonalnie i zależy od zapotrzebowania (zwiększa się w stanach niedoboru). Białka zwierzęce i kwas cytrynowy ułatwiają absorpcję cynku, natomiast żelazo i miedź utrudniają ją.

Gość loij
Idż do apteki, poproś o dobry szampon (niekoniecznie tani) + dobry zestaw witamin z dodatkiem żeń-szenia! Trzeba to stosować równocześnie przynajmniej miesiąc albo i dłużej. Jeśli jesteś zdrowa i wyniki badań masz w normie to to powinno pomóc

Gość apteczka
no mam wyniki dobre- troche za malo leukocytow ale to nie powinno miec znaczenia. stosuje odzywke wax- uwazam ze efekty jakies sa. ale ja mam dosc nerwowe zycie no i jestem po odchudzaniu na pograniczu anorekcji wiec nie wiaodmo doklaadnie czego mi brakuje. w skrzyp nie wierze, zen szenia jeszcze nie probowalam

Gość apteczka
poza tym co do samych wlosow moj problem jest taki ze nie mam ich malo ale sa cienkie

Gość loij
Spróbuj-stosuje się go właśnie przy zmęczeniu, braku energii itp.Najlepiej w połączeniu z witaminami. Po jakimś czasie regularnego stosowania powinno być lepiej :-)

Gość apteczka
wiesz witaminy juz bralam- pare mc i nie widzialam zandej porpawy (vigor, bralam tez cos tam dla kobiet specjalne). przypomnialo mi sie ze braral zen szen- ginko biloba ale to na pamiec a nie zmecznie .

Gość loij
na pamięć ginko biloba, na zmęczenie właśnie żeń-szeń. Jakiś lepszy preparat- np Geriavit- nie jest tani ale polecam, choć może być też coś innego, podobnego....

Gość apteczka
a to nie jest tez zen szen? czy chodzi o stezenie czy o co?

Gość loij
W każdym preparacie są różne zawartości żeń-szenia jak i witamin. Warto spróbować jeżeli jesteś osłabiona, tylko trzeba pamiętać o regularnym zażywaniu przez jakiś czas.

Gość wandecz-ka
jak byłaś juz na pograniczu anoreksji, to raczej wycieńczyłas organizm i on teraz tak hop siup nie wróci do normy - musisz o siebie dbać, dopiero za parę lat będziesz zregenerowana

Gość skoro masz żelazo
w normie to absolutnie go nie łykaj, nadmiar żelaza odkłada sie w sercu i wątrobie i je niszczy, zresztą tez powoduje zmęczenie spożywane w nadmiarze. Przede wszystkim zdrowa dieta, dużo ruchu. Witaminki same nie pomogą skoro wychodzisz z anoreksji.

Gość apteczka
aleto bylo dawno tylko sie odbic cos nie moge- odchudzalam sie 8 lat temu. teraz jem co popadnie- o jakiejs super zdrowej diecie moge zapomniec bo ani mnie to nie kreci ani nie mam mozliwosci na garnuszku mamy (ale nie jem tlusto czy cos).