Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rybiorz

Rybki Akwariowe

Polecane posty

Gość rybiorz

zapraszam do wymiany wlasnych doswiadczen i porad ;) ja jestem poczatkujacym akwarysta, choc moj tata przez cale dziecintwo mial rybki. odkupilam od sasiada akwarium 70l, ze zwirem- naturalne kamyki. dokupilam filtr wewnetrzny aqua szut turbo 550, kilka rosnilek (m in. kabombe ktora rosnie jak na drozdzach i kilka innych niezidentyfikowanych, jedna taka fajna kulke roslinke do ktorej lapie sie brud, wyglada jak gabka niestety nie znam nazwy) i dwie dekoracje - takie skalki z wydrazonymi otworami przez ktore rybki sobie plyna. obsada mojego baniaczka to: 2x zbrojnik lamparci 2x skalar 2x prętnik (red fire i neon blue) 6x bystrzyk barwny (rózowy). na poczatku mialam 4 skalary, ale padly mi dwa takie mniejsze kremowe, nie wiem czemu, mysle ze to ze stresu i zmiany warunkow. biedne sie tak meczyly przez dwa dni :( niedawno zrobilam podmiane wody i odmulalam dno wiec wylowilam rybki do wiaderka, kiedy spowrotem je tam wpuscilam to wszystkie sie dobrze czuly i czuja, oprocz pozostalych dwoch czarnych skalarow. te same objawy co mialy te dwa na poczatku ale troche sa silniejsze, tak mi sie wydaje. mam nadzieje ze biedulki z tego wyjda. nie wiem jak im pomoc :( jesli skalary padka to mam zamiar kupic neony tylko nie wiem, czy beda pasowaly do pozostalych ryb, i jakies ze 4 gupiki. co radzicie? czekam na wasze posty :) mam nadzieje ze temat sie rozwinie

Gość rybiorz
a dzisiaj zjadlam polowę swojej hodowli na obiad :) mniam :]

Gość rybiorz
hehe :D zabawny podszyw ;) wlasnie zdechl jeden skalarek, zostala mi ostatnia sztuka. jesli uchowa sie przez weekend to dokupie mu ze dwie sztuki.

Gość zacznij...
od rybek żyworodnych. Skalary są trudne do hodowli dla początkujacego hodowcy. A ponadto jak juz Ci sie uda je utrzymac przy zyciu to ci zeżra wszystkie mniejsze rybki, a większe będa podskubywac i kaleczyć. Zacznij od gupików i mieczyków.

nietety otatni skalarek padl w nocy :( jak lezal tak martwy to bytrzyk zaczal bo skubac, nie rozumiem jak skalar ze swoim malenkim pyszczkiem moglby zjesc bystrzyka..

Popieram: zacznij od gupików. Są bardzo łatwe w hodowli, prawie nic nie trzeba przy nich robić. Ja mam zbiornik 45l w w nim: molinezję żaglopłetwą, molinezję ostroustą (czy jakoś tak), 2 gupiki i skalara. P.S.: Tylko uważaj z gupikami jak będziesz kupować parkę, bo bardzo szybko się rozmnażają xD

Gość rdsd
ojc gupiki jak się rozmnażaja to od razu ze 30 szt przybywa:D.U mnie rybki hoduje mąż ale teraz przerzucił sie na pielęgnice...............Nie lubie tych ryboli wielkich z wielka szczęką